Mijn favoriete & gezonde RECEPTEN

♡♡♡

Gezond eten kan overweldigend lijken, maar ik geloof echt dat het dat niet hoeft te zijn. Mijn belangrijkste doel bij het creëren van deze pagina  is om wat ideetjes mee te geven en je te inspireren om meer verse, eenvoudige ingrediënten toe te voegen aan je dagelijkse kookroutine.

Ik hoop dat ik je met deze recepten kan laten inzien dat je gezond eten kan toepassen als een deel van je levensstijl, en dat het ook nog eens leuk en super lekker kan zijn. Maak komaf met slechte gewoontes! Ik heb nooit geloofd in strikte, rage diëten, maar eerder in aandachtig eten. Aandachtig eten kan helpen om minder te eten en toch wat af te vallen. Voeding gaat niet alleen om het tellen van calorieën of micro-nutriënten, en het is toch de bedoeling dat er van een maaltijd kan genoten worden, juist? Een evenwichtige voeding levert de bouwstenen voor onze gezondheid. Een gevarieerde voeding en de juiste hoeveelheden geven meestal het beste resultaat voor een evenwichtig voedingspatroon. Dagelijks genoeg afwisseling tussen vlees- en of visproducten, seizoensgroenten en toespijzen, is de gezondste optie. Ik hoop dat je veel plezier hebt met mijn onderstaande recepten.

En last but not least:  Eet op vaste tijdstippen van de dag, niet voor je tv, maar gezellig samen aan tafel.  Eet 3 hoofdmaaltijden per dag: ontbijt, lunch en avondeten. Tussendoortjes mogen: 2x per dag, elk maximaal 150 kilocalorieën. Drink 1,5 liter water per dag. Dat komt overeen met 6 grote glazen. Beweeg elke dag 30 minuten. (10.000 stappen per dag is een goede richtlijn.)

Happy Cooking!


 

Smoot­hie­bowl met ko­kos­melk, fruit en ontbijtgranen

Wat Heb Je Nodig?
Ingrediënten voor 2 personen

♡♡♡

2 kiwi's

3 rijpe bananen

250 gr mango stukjes

330 ml kokoswater (bv. merk Coco Vita)

150 ml kokosmelk of Danone ACTIVIA Kosnoot Yoghurt

75 gr bosbessen

4 el kokossnippers

Kel­logg's All-bran plus Ontbijtgranen van tarwezemelen

Mengeling van bosvruchten (75 gr aardbeien of braambessen, 75gr frambozen, 75 gr bosbessen, 75 gr blauwe bessen)

kaneelpoeder naar smaak

LR LIFETAKT Fiber Boost met koffie-chocoladesmaak (*)

♡♡♡

Bereiding

Schil de kiwi’s en snijd in plakjes.

Doe het kokoswater, de kokosmelk, 1 banaan en de Fiber Boost (*) samen in de blender of keukenmachine.

Mix tot een gladde smoothie. Verdeel de smoothie over de diepe kommen.

Garneer de smoothiebowls met de bananen, mangostukjes, kiwi, bosbessen, kokossnippers en ontbijtgranen.

Voeg nog wat kaneelpoeder toe naar smaak.

♡♡♡

TIP!

(*) Meng twee afgestreken maatlepels (één maatlepel = ca. 3,5 g) met 200 ml vetarme, lactosevrije melk (1,5 % vet) of water, en drink dit meteen op. Neem daarvoor een glas dat groter is dan 300 ml. 

Smakelijk!


 

Banaan-pindakaas pannenkoeken

een 'SNEL' ontbijtgerechtje:

Wat Heb Je Nodig?
Ingrediënten voor 2  personen

♡♡♡

Delhaize Mini Brugse Pannenkoeken (250g)

4 rijpe bananen

1 pot AH Biologisch 100% pindakaas naturel (350g)

75 gr blauwe bessen

4 el kokossnippers

kaneelpoeder naar smaak

♡♡♡

Bereiding

Pindakaas smeer je niet enkel op je boterham. Je kan het gebruiken in stoofpotjes, sauzen en zelfs pannenkoeken!

Voor dit 'snel' ontbijtgerechtje heb ik de pannenkoeken gewoon gekocht. 

Warm de pannenkoekjes gedurende 30sec op in de microgolfoven. 

Snijd de bananen in plakjes en verdeel deze over de pannenkoek.

Maak een torentje van 5 à 6 pannenkoeken.

Warm de pindakaas au bain marie op en giet deze in een dun laagje over het geheel terwijl de pannenkoeken nog warm zijn. 

Garneer met nog wat plakjes banaan, blauwe bessen, kokossnippers en kaneelpoeder.

That's it! Heel simpel en snel!

♡♡♡

TIP!

Ook super lekker met als variant: proteïne pannenkoeken gebakken van een pannenkoekenbeslag met extra eiwitten. 

Serveren

Serveer en  Smakelijk!

 


 

Pompoensoep met Kikkererwten

Wat Heb Je Nodig?
Ingrediënten voor 4 personen

♡♡♡

2 kleine ronde pompoenen of AH Pom­poen stuk­jes (1 zakje = 400gr)

310gr BIO Bonduelle kikkererwten uit blik

1 Groentebouillonblokje

2 Gedroogde laurierblaadjes

Knoflook poeder

Gember poeder

Cayenne peper

Zout & Peper

Verse fijngehakte peterselie

Verse koriander of dille

Bieslook

Laag water (zodat de pompoen goed onder water staat)

Broodcroutons

♡♡♡

Bereiding

Was de pompoen, verwijder de schil en snij deze doormidden

Verwijder de pitjes en de draderige binnenkant

Snij vervolgens het vruchtvlees in grove stukken

Doe de pompoen in een pan en voeg een laagje water toe

Breng het geheel aan de kook en voeg het bouillonblokje en de laurierblaadjes toe

Laat het geheel nog even doorkoken tot de pompoen zacht is geworden

Maak het geheel met de staafmixer fijn en zet terug op het vuur

Voeg de kikkererwten toe en warm het geheel nog even op

Voeg naar wens de kruiden toe (ik koos voor knoflook poeder, gember poeder en cayenne peper)

Strooi wat verse fijngesneden peterselie in de soep

Kruid met peper en zout

Strooi als decoratie nog wat bieslook en koriander(of dille) erover

♡♡♡

Serveren

Schep de verse soep in kommetjes met eventueel wat broodcroutons

Smakelijk!


 

Laksa Currysoep uit Singapore

Wat Heb Je Nodig?
Ingrediënten voor 4 personen

♡♡♡

300 gr rijstnoedels

1 liter visbouillon

100 gr taugé

3 plantaardige olie

200 ml Laksa currypasta

400 ml kokosmelk

2 tl palmsuiker

400 gr scampi's, (schoongemaakt & gepeld)

250 gr tofoeblokjes (niet verplicht)

1 el limoensap

zout en versgemalen zwarte peper

150 gr korianderblaadjes (grof gehakt)

150 gr munt (grof gehakt)

3 lente-uitjes (fijngehakt)

♡♡♡

Bereiding

Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en zet even apart.

Verwarm de visbouillon op middelhoog vuur en breng aan de kook.

Verdeel de taugé over 4 kommen en zet opzij.

Verhit de olie in een grote pan of wok en voeg de Laksa currypasta toe. Roer 2 à 3 minuten, tot het begint te geuren. Roer er dan de kokosmelk, visbouillon, vissaus en palmsuiker door en laat een paar minuutjes pruttelen. Roer het geheel nog even door.

Voeg vervolgens de scampi's toe en laat nog een 2tal minuten pruttelen tot de scampi's bijna gaar zijn. Doe de noedels en de tofoe erbij en laat 1 à 2 minuten zachtjes mee warmen.  Doe dan het limoensap erbij en breng op smaak met zout en gemalen zwarte peper van de molen. 

Deze currysoep is zo goed gevuld, dat je die prima als hoofdmaaltijd kan eten.

TIP!: Je kan ook de scampi vervangen door kip. Bij het klaarmaken zorg er voor dat de wok nooit te vol zit!

♡♡♡

Serveren

Schep de Laksa soep in kommetjes en garneer met verse koriander, munt en de lente-uitjes.

Smakelijk!


Spaghetti met Scampi's

Wat Heb Je Nodig?
Ingrediënten voor 4 personen

♡♡♡

500 g Spaghetti Integrale n°12 De Cecco (1 pakje)

3 Eetlepels Olijfolie Extra Vergine

1 Groentebouillonblokje

2 Teentjes knoflook, fijngehakt

1 BIO zoete puntpaprika

1 Verse Thaise rode chili, ontpit en fijngehakt

400 g Troskerstomaatjes, in twee gesneden

50 ml Droge witte wijn Chardonnay

25 g Verse peterselie, fijngehakt

16 Scampi's, gepeld en geblancheerd

150 g Witte champignons, fijn gesneden

Verse Basilicum

150 g Mini mozzarella

Zout en peper

Cayenne poeder nr smaak

100 ml Pastawater

Raspadura di Grana di Padano of Parmigiano Reggiano

♡♡♡
Bereiding

Plaats een grote pan met 3 liter water op een hoog vuur

Wanneer het water begint te koken voeg je een theelepel zout en de spaghetti toe, en kook je volgens de timing van het pakje (10min al dente)

Zet een middelgrote koekenpan op middelhoog vuur, voeg olijfolie toe, en bak de knoflook en de chili(ongeveer 20 seconden)

Voeg de kerstrostomaatjes toe en roer. Verhoog de hitte naar hoog. Roer en druk op de tomaten met een houten spatel om het koken te versnellen

De tomatensaus is klaar als alle tomaten uiteen zijn gevallen (ongeveer 5 minuten)

Voeg witte wijn en de gehakte peterselie toe, en bak nog een paar minuten

Voeg daarna de garnalen toe, laat ze koken gedurende 2 minuten

Draai dan de garnalen nog 2 minuten om in de tomatensaus zodat beide kanten goed gaar zijn. (De garnalen worden roze als ze gaar zijn)

Voeg de verse blaadjes basilicum toe, in stukjes gesneden (naar smaak)

Haal de spaghetti uit het water als die al dente is, en hou 100 ml pastawater opzij. Voeg deze geleidelijk toe om de saus te maken

Sprenkel over het geheel nog wat extra olijfolie en voeg de mini mozzarella toe

Kruid met cayenne poeder, peper en zout

Strooi als decoratie nog wat bieslook en peterselie erover

TIP!: Meestal koop je scampi’s ingevroren. Laat ze altijd eerst ontdooien in een kommetje met koud water in de koelkast voor je ze klaarmaakt. Dep ze nadien goed droog. Je kan scampi’s zowel gepeld als ongepeld kopen. Ongepeld zijn ze wat goedkoper, maar je hebt er nadien net iets meer werk aan.

Zorg dat ongepelde scampi’s nog niet helemaal ontdooid zijn, zo laten ze zich makkelijker pellen.
Zorg er ook steeds voor dat je het darmkanaaltje verwijdert. Dit fijne, zwarte ‘draadje’ geeft een onaangename, bittere smaak in de mond. Maak eerst een insnijding van kop tot staart en verwijder het darmkanaal met een schilmesje. Spoel de scampi’s vervolgens nog even in koud water en dep ze goed droog voor je ze bakt.

Scampi’s hebben een zeer korte gaartijd. Als je ze te lang bakt, worden ze taai. Bak ze dus kort op een hoog vuur. Zo’n dertig seconden per kant volstaat. Kruid ze tussendoor met peper en zout. Voeg naar smaak look of specerijen toe. Door kort en heftig te bakken, krijgen ze een dun korstje en blijven de dikke garnalen sappig in de kern.

♡♡♡

Serveren
Schep het geheel op een pastabord met wat Raspadura di Grana di Padano of Parmigiano Reggiano

Smakelijk!


Vegetarische gegratineerde Stroganoff pastaschotel

Wat Heb Je Nodig?
Ingrediënten voor 4 personen

♡♡♡

500 g De Cecco Penne Rigate n°41 (Volkoren)

3 Eetlepels Olijfolie Extra Vergine

1 Groentebouillonblokje

1 ajuin (fijngesneden)

3 BIO zoete puntpaprika

1 teentje knoflook

400 g champignons (in schijfjes)

400 g (1 blikje) Mut­ti Pol­pa Bio

2 theelepels paprikapoeder (gerookt)

150 ml Balade Lichte Room 0% Lactose

150 g Witte champignons, fijn gesneden

Zout en peper

Rucola

150g Delhaize Kaas Light Gratin Geraspt (geschikt voor vegetariërs) 

♡♡♡
Bereiding

Bereiding
Kook de pasta gaar volgens de verpakking. Verwarm de oven 200 graden. Hak de ajuin en knoflook fijn. Verhit een beetje olie of boter in een pan en fruit de ui en knoflook aan. Snijd de paprika’s in blokjes en voeg deze toe aan de pan. Voeg vervolgens de plakjes champignons toe.

Bak de groenten tot ze wat zijn geslonken. Voeg de paprikapoeder toe en een flinke snufje peper en zout. Schep de tomatenpulp erdoor en voeg het water toe en breng aan de kook. Laat het mengsel iets inkoken of meng de maizena met een klein beetje water en voeg toe aan de groentesaus en laat een paar minuten indikken.

Schep de crème fraiche door de groentesaus en roer vervolgens de pasta door de stroganoff saus. Doe alles in een grote ovenschaal en bestrooi met kaas. Zet de stroganoff ovenschotel 20 minuten in de oven tot de kaas mooi gesmolten is.

♡♡♡

Serveren
Schep het geheel op een pastabord en decoreer met wat Rucola.

Deze pastaschotel met stroganoffsaus gegratineerd onder een laagje kaas is een heerlijke vegetarische maaltijd en het ideale comfortfood

Smakelijk!


Poulet Basquaise uit het Franse Baskenland

Wat Heb Je Nodig?
Ingrediënten voor 4 personen

♡♡♡

Bloem

Scharrel kipfilet voor 4 personen (8 stukken)

200 gr Jambon de Bayonne

600 gr witte rijst

Olijfolie Extra Vergine

750 ml groentebouillon

2 Teentjes knoflook, fijngehakt

2 à 3 ajuin, fijn gesneden

2 gedroogde Rode Peper d'Espelette, ontpit en fijngehakt

800 gr Mutti Polpa Bio 

400 g Troskerstomaatjes

350 gr BIO zoete puntpaprika

50 ml Droge witte wijn Chardonnay

2 takjes tijm

2 laurierblaadjes

4 takjes rozemarijn

25 g Verse peterselie, fijngehakt

Bieslook als decoratie

Piment d'Espelette naar smaak

Sel au piment d'Espelette

Zwarte peper naar smaak

♡♡♡
Bereiding

Meng de bloem met peper en de piment d'espelette (of zeezout). Versnijd een hele kip in stukken (of laat dat doen door de slager), of je kan ook gewoon drumsticks of kipfilets kopen bij de slager . Wentel deze door de gekruide bloem. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote, hoge pan en bak de stukken kip rondom goudbruin. Bak de kip vervolgens gedurende 20 minuten op een laag vuur en roer de kip regelmatig om. Neem de kip uit de pan en zet opzij. Veeg de pan schoon met keukenpapier, verhit de rest van de olie en fruit de fijngehakte ajuin op een laag vuur in zo'n 3 minuten zacht.

Voeg knoflook en paprika toe en bak 5 minuten mee, tot de ajuintjes glazig en zacht zijn. Voeg de wijn toe en laat deze bijna volledig inkoken.

Begin met het klaarmaken van de tomaten. Was ze en maak een kruisvormige snee in de schil van elke tomaat. Leg ze vervolgens 20 seconden in kokend water, dompel ze daarna onder in ijswater. Voeg dan de stukjes tomaat toe aan het geheel. Doe de kip terug in de pan. Snijd je paprika's in reepjes en voeg ze toe aan de saus met de gedroogde pepers.

TIP!: Snijd het topje van de peper eraf en schud de zaadjes eruit. Je kan ze beter zonder steeltje bereiden. Grote stukken zijn niet lekker om op te bijten, dus beter om de pepertjes in kleinere stukjes te snijden. Je kan ze ook verkruimelen in een blender, dan heb je chili-flakes. Hoe kleiner je de pepertjes snijd, hoe scherper ze zullen zijn van smaak.

Voeg de bouillon, tijm en laurierblaadjes en rozemarijn naaldjes toe, en laat afgedekt 45 minuten zachtjes stoven. Proef en voeg naar smaak nog wat piment d'Espelette, zwarte peper en Sel au piment d'Espelette (of zeezout) toe. 

Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking (Doe een groentebouillon in het kokend water alvorens de rijst toe te voegen)

Snijd de Jambon de Bayonne in grote stukken en leg ze op bakpapier. Bak in de oven op 200°C graden gedurende 5 tot 10 minuten tot ze knapperig zijn. Tip!: Draai ze na 5 minuten eens om. Laat de Jambon daarna afkoelen zodat de chips knapperig worden.

♡♡♡

Serveren
Leg de rijst in het midden van een bord. Voeg rond de saus toe. Leg het vlees op de saus en rijst en voeg de paprika's en pepers er bovenop toe. Neem de Chips van Jambon de Bayonne en presenteer mee op het bord. Strooi als decoratie nog wat bieslook en peterselie erover

TIP!: Lekker met knapperig stokbrood (om de saus te deppen) of witte rijst 

Smakelijk!


 

Indische Kip Curry met Spinazie & Basmati 

Wat Heb Je Nodig?
Ingrediënten voor 4 personen

♡♡♡

500 g Basmati Rijst

6 Brochetten (Kip of Kalkoen)

3 Eetlepels Olijfolie Extra Vergine

1 Ui, in blokjes gesneden

1 Kippenbouillon

2 Teentjes knoflook, fijngehakt

 1 Eetlepel geraspte verse gember

1 Eetlepel Jonie Boer Curry Madras Poeder (100% puur)

1 Eetlepel Euroma Oosterse Kruiden Kip (Gember, laos, Kurkuma)

Ongeveer 5 gedroogde Kaffir Limoen Blaadjes

2 Tomaten, grof gesneden

310gr BIO Bonduelle kikkererwten uit blik

25 g Verse peterselie, fijngehakt

Zout en zwarte peper

250 ml water

 200 tot 260 g verse Baby spinazie

1 Citroen (of citroensap)

♡♡♡

Bereiding

Doe de kikkererwten in een kom en zet ze opzij

Verhit de olijfolie in een grote braadpan of steelpan op een middelhoog vuur en voeg de ajun, gember en knoflook toe met een snufje zout

Bak ongeveer 8 minuten tot de ajuin goudbruin is

Voeg de kerriepoeder, kerrie blaadjes, gesneden tomaten en zwarte peper(naar smaak) toe

Roer alles door elkaar, en laat het gedurende 2 minuten koken

Wanneer de kikkererwten uitgelekt zijn, voeg ze toe aan de pan, samen met de bouillon en 250 ml koud water

Breng dit alles aan de kook, tot de kikkererwten zacht zijn

Roer de spinazie erdoor, en laat het geheel nog een 3-4 tal minuutjes sudderen tot de spinazie slap wordt

Bereid ondertussen de rijst en de brochetten volgens de aanwijzingen op de verpakking

Controleer de smaak van de curry en voeg indien nodig (naar smaak) nog wat zout, peper en een scheutje citroensap toe

♡♡♡

Serveren
Serveer de rijst, kip en Currysaus & strooi als decoratie nog wat koriander erover.

Smakelijk!


Geroosterde Zalmfilet met regenbooggroentjes & Udon noedels

Wat Heb Je Nodig?
Ingrediënten voor 4 personen

♡♡♡

4 BIO Zalmfilets zonder vel (Ongeveer 220 g p/p)

4 Eetlepels Olijfolie Extra Vergine

Peruvian Style Chilli & Lime poeder

1 Groentebouillonblokje

1 Teentje knoflook, fijngehakt of 1 theelepel look poeder

1/4 grote ajuin, fijn gesneden

1 rode & 1 gele paprika, in fijne blokjes gesneden

1 Jalapeno, in fijne blokjes gesneden

1 Blikje (75 g) Bonduelle Crispy maïs 

200 g Wokmix Chop Choy groenten

25 g Verse peterselie, fijngehakt

Verse Basilicum blaadjes

Zout en witte peper

Cayenne peper nr smaak

♡♡♡
Bereiding

Voor de zalm: Verwarm de oven voor op 180° en breng de zalmfilets op smaak met Olijfolie en de Peruvian Style Chilli & Lime poeder (beide kanten)

Plaats daarna de zalmfilets op een bakvel in de oven, en laat de zalm gaar worden in 12 tot 15 minuten

Verwarm ondertussen de wok pan op een middelhoog vuur en voeg de olijfolie, ajuin, paprika , maïs & jalapenos toe

Kruid met cayenne poeder, peper en zout

Zet een middelgrote koekenpan op middelhoog vuur, voeg olijfolie toe, en bak de knoflook en de chili(ongeveer 20 seconden)

Roer alles door elkaar met een houten spatel om het koken te versnellen, gedurende 2 minuten

Voeg 1 teentje look of een theelepel lookpoeder toe en roer terug alles door elkaar gedurende 2 minuten

Voeg nu 75 g maïs toe en haal de wok pan van het vuur

Voeg de verse blaadjes basilicum en verse peterselie toe

Proef even en breng het geheel op smaak met nog wat zout en/of peper indien nodig

♡♡♡

Serveren
Schep het geheel op een pastabord, besprenkel de zalm met wat Citroen Olijfolie Extra Vergine

Strooi als decoratie nog wat bieslook erover.

Smakelijk! 


 

Gevuld Mediterraanse broodje met pittige kip, champignons & ananas

Wat Heb Je Nodig?
Ingrediënten voor 4 personen

♡♡♡

400 gr Ananas, in blokjes
800 gr Kip in blokjes
1 ui
1 Rode puntpaprika
250 gr Champignons
Cayenne peper
Paprikapoeder
Komijn
Peper en zout
1 Courgette
4 Italiaanse bollen
Geraspte kaas

25 g Verse peterselie, fijngehakt

♡♡♡
Bereiding

Verwarm de oven op 180 graden. Verwarm een beetje olie in een pan en bak de kip rondom aan. Voeg de paprikapoeder, komijn en cayenne peper (naar smaak) toe en schep om.

Snijd de champignons, ui, paprika en courgette in stukken en voeg toe aan de kip. Bak de kip en de groenten een minuut of 7. Voeg daarna de stukken ananas toe en bak nog 3 min mee. Snijd het bovenste kapje van de broodjes en bewaar dit. Pluk met je vingers wat van het brood er uit zodat er een gat ontstaat.

Schep het kip/groentemengsel in het broodje en bestrooi het met kaas. Zet de gevulde broodjes ongeveer 8 minuten in de oven totdat de kaas mooi gesmolten is.

♡♡♡

Serveren
Schep het geheel op een bord en serveer met het kapje brood.

Strooi als decoratie nog wat Peterselie erover.

Smakelijk! 


 

Kip in Curry-Kokossaus

Wat Heb Je Nodig?
Ingrediënten voor 4 personen

♡♡♡

300 gr Basmatirijst

2 uien
1 à 2 aardappelen
Zwarte peper
Cayenne peper
Een handvol geroosterde Macadamia noten
500 gr gekruid kippenvlees
1 el Euroma Original Curry Madras Spices (Jonnie Boer)
1 el Rijstolie
400 ml Kososmelk
1 Kippenbouillon
8 gr verse muntblaadjes
400 gr verse Ananasblokjes

300 gr BIO tuinerwten

♡♡♡

Bereiding

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snipper ondertussen de ui en maak vleesballetjes van het gekruid kippenvlees.

Verhit ondertussen de olie in een hapjespan en fruit de curry met de ui 3 min. op laag vuur. Roer af en toe.

Voeg de kip, kokosmelk, kippenbouillon, gekookte aardappel(en) en eventueel zout toe. Mix de Macadamia noten in kleine stukjes en voeg ze toe aan de saus. Breng het geheel aan de kook en laat op laag vuur gedurende 15 min. sudderen. Voeg nog wat zwarte peper en Cayenne peper toe (nr smaak). Roer af en toe.
Haal ondertussen de muntblaadjes van de takjes en snijd in reepjes. Schep om met de ananas.
Voeg na 10 min. de tuinerwten toe aan de saus en roer door. Schep tot slot de ananas erdoor. 

♡♡♡

Serveren

Schep het geheel op een bord en serveer met rijst.

Strooi als decoratie nog wat Peterselie erover.

Smakelijk!


 

Tom Kha Kai Soep

Wat Heb Je Nodig?
Ingrediënten voor 4 personen

♡♡♡

400 ml kippenbouillon of groenenbouillon

400 ml kokosmelk
5 cm/handvol gember
Zwarte peper
Cayenne peper
3 tenen look
8 kaffir-lime blaadjes
2 stengels Sereh citroengras
1 rode chilipeper
4 el vissaus
4 kippenfilets
1 bot verse koriander
Bakje champignons of oesterzwammen
1 el palmsuiker of bruine suiker
1 à 2 limoenen (sap)

250 gr fijne witte rijstnoedels

1 bot Thaïse basilicum

palmharten (niet verplicht)

4 à 6  lente-uitjes

(Tip:  In Delhaize is Tom Kha-pasta verkrijgbaar)

♡♡♡

Tom kha kai (spreek uit ‘tom kaa gkai’) is een geurige soep waarin kip (kai) gekookt (tom) wordt in kokosmelk en op smaak gebracht met galangal/gember (kha), citroengras, limoenblad, met vissaus en limoensap. Het resultaat is fris en romig tegelijk.

Bereiding

Begin met het schillen van de gember en de look. Hak ze allebei in fijne stukjes.
Verwijder nu de zaadlijsten uit de chilipeper en snij deze in stukjes.
Breng vervolgens de kokosroom en de bouillon aan de kook. Voeg de gember, chili, palmsuiker en look toe.
Kruid de soep verder met de vissaus, de kaffir-limoenblaadjes en de stengels citroengras, die je eerst overlangs snijdt.
Voeg de oesterzwammen of champignons toe aan de soep.
Kook de noedels gaar volgens de verpakking.
Snij ondertussen de kippenfilets in stukjes en voeg deze toe aan de soep.
Giet de noedels af en spoel ze onder koud water.
Verfris het geheel met wat limoensap en laat alles nog even opkoken.

♡♡♡

Serveren

Verdeel de noedels en lepel de soep daarna in de kommetjes en versnipper er ook wat koriander en het groen van de lente-uitjes bij. Smakelijk!

TIP!: Volgens Thais gebruik blijven de gember, sereh en de kaffir limes gewoon in de soep zitten bij het opdienen. (Juist even attent op maken dat dit niet te eten is) Dit gerecht is ook lekker met Jasmijnrijst of Pandanrijst.

Smakelijk!


 

Kip met Perzik, Ananas & Curry dressing 

Wat Heb Je Nodig?
Ingrediënten voor 4 personen

♡♡♡

1 ajuin, fijn gesneden

1 tl fijn geraspte gember

50gr Cashewnoten

50 gr pistachenoten

300-400 gr perzik gesneden in schijven

200 gr verse ananas in blokjes gesneden

60 ml water

450 gr kippenfilets

Curry Mango poeder & Garam Masala poeder

Zout & zwarte peper naar smaak

1el olijfolie extra-vergine (fruitig)

1/2 tl geraspte limoenschil

1/2 chili peper

120 ml droge witte wijn

800 gr BIO zoete aardappelschijfjes

1 zak baby spinazie of jonge sla met rucola

1 tl bruine suiker of BIO kokosbloesemsuiker

2 el O'Canada zuivere esdoorn siroop
3 el mayonnaise

1/2 tl Curry Mango poeder

2 tl Sweet chili Saus

1 tl Appel Cider azijn

platte peterselie (decoratie)

♡♡♡

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de cashewnoten op bakpapier gedurende ongeveer 8 min of tot ze mooi bruin zijn. Laat ze daarna afkoelen. Hak ze daarna grof met de zijkant van een groot mes.

Doe wat olijfolie in een wokpan. Voeg de gesneden perzik en blokjes ananas toe, en kook op matig vuur, tot ze lichtbruin zijn, ongeveer 3 minuten. Draai ze nog eens om en kook nog 1 minuut langer. Leg ze daarna opzij op een bord.

Doe wat olijfolie in een pan en breng de kippenfilets op smaak met zout, Curry Mango poeder, Garam Masala poeder en wat zwarte peper. Bak de kip op matig hoog vuur, gedurende ongeveer 3 minuten. Draai de kippenfilets dan om en bak ze verder op matig laag vuur tot ze gaar zijn, ongeveer 7 minuten. Snijd vervolgens de kippenfilets halverwege horizontaal middendoor en vul ze met het perzik & ananas mengsel. Als je geen volledige kippenfilets hebt om te vullen, voeg het mengsel dan gewoon toe aan borstfilet lapjes, en presenteer het geheel mooi om later op te dienen.

Bak de fijngesneden ajuin in een pan op laag tot middelhoog vuur, roer vaak tot ze er glazig uitzien, ongeveer 6 minuten. Voeg een beetje extra water toe indoen nodig. Haal van het vuur, en breng op smaak met wat zout en peper. Zet de ajuintjes daarna opzij.

Voeg de gember, ajuintjes, limoenschil en chilipeper toe aan de pan en kook al roerend 30 seconden. Voeg de wijn toe en laat sudderen op een matig hoog vuur. Voeg de O'Canada esdoorn siroop, suiker, perzik, ananas, cashewnoten en kip toe en laat het geheel nog even sudderen. 

Ik heb het mij gemakkelijk gemaakt en in Delhaize bij de seizoensgroenten voorgegaarde BIO zoete aardappelschijfjes gekocht. Klaarmaken volgens instructies: De folie niet doorprikken. Gedurende 4 minuten op 700 Watt in de microgolfoven verwarmen. Na het verwarmen nog één minuut wachten tot de warmte goed wordt verspreid in de verpakking. Folie loshalen, naar wens kruiden en opdienen. That's it! 

Voor de dressing: Meng Curry dressing ingrediënten samen, breng op smaak met zout en peper. 

♡♡♡

Serveren

Schep het geheel en de zoete aardappel op een bord. Sprenkel de Curry dressing over de Spinazie of salade en werk af met wat peterselie en pistachenootjes.

Smakelijk!


 

Spaghetti integrali met zoete aardappel & ragù van kip 

Wat Heb Je Nodig?
Ingrediënten voor 4 personen

♡♡♡

1 pak (500 gr) De Cecco Spaghetti integrali n° 12

500 gr Scharrelkip gehakt gekruid

1 Groentebouillon

Euroma by Jonnie Boer Funghi Trifolati specerijen melange (naar smaak)

250 ml water

Zout & peper naar smaak

1 tl Cayenne peper

1el olijfolie extra-vergine

2x 425 ml Mutti Polpa met Basilicum

400 g zoete-aardappelspaghetti of zoete-aardappel in frietjes gesneden

250 gr Fijngesneden Italiaanse roerbakmix

1 Mozzarella di Bufala (+/- 200 gr)

60-80 gr BIO geraspte Parmigiano Reggiano

Verse Basilicum (als decoratie)

♡♡♡

Bereiding

Bak het gehakt van kip in een wokpan in een beetje olijfolie tot de kip volledig gaar is. Kruid het gehakt met de funghi trifolati naar smaak. Voeg de Polpa van tomaat en fijngesneden Italiaanse roerbak groentjes en tomatenblokjes toe. Laat het geheel ongeveer 20 min. pruttelen. Voeg daarna 250 ml water toe en roer alles mooi door elkaar.

Kook ondertussen de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking (10 minuten) 'al dente' (beetgaar). Ik doe geen zout in het water maar een groentebouillon. Voeg de laatste minuut nog de zoete-aardappelspaghetti toe. Giet de spaghetti na 10 minuten af.

P.s.: Kies je eerder voor de zoete-aardappel in frietjes gesneden: verwarm de oven voor op 200°C en bak de aardappel frietjes in 25-30 minuten gaar met een scheutje olijfolie.

Snijd de Mozzarella in 4 gelijke schijfjes. Strooi er een beetje Cayenne peper op en klaar om te smullen!

TIP!: Lekker met wat blaadjes basilicum als decoratie.

♡♡♡

Serveren

Schep het geheel met de zoete aardappel op een bord. Presenteer mooi met de mozzarella en als decoratie wat basilicumblaadjes. Voeg nog wat geraspte Parmigiano Reggiano toe (naar smaak).

Smakelijk!


 

Rigatoni Napoletani met Cashew Crème Tomatensaus

Wat Heb Je Nodig?
Ingrediënten voor 4 personen

♡♡♡

1 pak (500 gr) De Cecco Rigatoni Napoletani n°124

1 Groentebouillon

1 teentje knoflook (ik maak het recept zonder look)

Euroma by Jonnie Boer Funghi Trifolati specerijen melange (naar smaak)

250 ml water

Zout & peper (van de molen) naar smaak

Tijm

1 tl Cayenne peper

2el olijfolie extra-vergine

1x 425 ml Mutti Polpa met Basilicum

1 Mozzarella di Bufala (+/- 200 gr) of Galbani Mozzarella di latte di bufala mini (150 gr)

Galbani Mascarpone Cucina (100 gr)

Handvol Cashewnoten 

60-80 gr BIO geraspte Parmigiano Reggiano

Handvol verse Basilicum 

♡♡♡

Bereiding

Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking (12 minuten) 'al dente' (beetgaar). Ik doe geen zout in het water maar een groentebouillon. Giet de spaghetti na 12 minuten af.

Doe wat olijfolie in een wokpan in een beetje olijfolie. Voeg de Polpa van tomatenblokjes toe. Kruid met zout, peper van de molen en de funghi trifolati naar smaak. Doe de caswhewnoten in een blender tot de noten mooi fijngemalen zijn. Voeg ze toe aan de saus, smijt er een paar tijmtakjes bij, voeg 250 ml kokend bouillonwater toe, roer alles mooi door elkaar en laat het geheel nog even pruttelen. Doe een grote soeplepel Mascarpone Cucina in de saus en breng op smaak met een nog een tl Cayenne peper. Doe een handvol verse basilucum in de saus, net voor het serveren, en roer de saus door de pasta tot die goed bedekt is.

Snijd de Mozzarella in 4 gelijke blokjes of neem een aantal mini mozzarella. 

TIP!: Lekker met wat blaadjes basilicum als decoratie en klaar om te smullen!.

♡♡♡

Serveren

Schep het geheel op een bord. Presenteer mooi met de mozzarella, voeg nog wat peper van de molen toe aan je gerecht, en als decoratie wat basilicumblaadjes. Werk af met wat geraspte Parmigiano Reggiano (naar smaak).

Smakelijk!


 

Ca­ri­bi­sche Rijst­scho­tel (Jam­ba­laya)

Wat Heb Je Nodig?
Ingrediënten voor 4 personen

♡♡♡

1 pak (500 gr) diepvries scampi's

200 gr chorizo worst

2 stengels bleekselderij

1 ajuin (fijn gesneden)

1 tl Cayenne peper

2el olijfolie extra-vergine

1 rode paprika of zoete puntpaprika

500 gr BIO trostomaten

2 el verse platte peterselie

1 rode peper

200 gr achterham

500 g witte rijst

500 ml kippenbouillon van tablet

♡♡♡

Bereiding

Ontdooi de scampi volgens de aanwijzingen op de verpakking en pel ze. Snijd de chorizo in blokjes. Verhit de olijfolie in een braadpan en bak de chorizo op laag vuur uit. Schep de chorizo op een bordje. Bak de garnalen in het bakvet van de chorizo al omscheppend 2-3 min., tot ze gaar en roze zijn.

Snipper de ui en snijd de bleekselderij in blokjes. Maak de paprika schoon en snijd in stukjes. Snijd de tomaten in vieren en de peterselie fijn. Snijd het steeltje van de rode peper. Snijd de peper in ringetjes. Gebruik ook de zaadjes van de rode peper. Snijd de ham in grove stukken. Schep naast de chorizo op het bord.

Bak in de rest van het bakvet de ui, bleekselderij, paprika en rode peper 2-3 min. Schep de ham, chorizo, tomaat en rijst erdoor en bak 1-2 min. zachtjes. Schenk de bouillon erbij en kook de rijst afgedekt in 20 min. gaar. Breng op smaak met peper en zout. Schep de helft van de scampi erdoor. Verdeel in grote kommen en verdeel de rest van de scampi en de peterselie erover.

TIP!: Snipper nog wat peterselie blaadjes op het bord als decoratie en klaar om te smullen!

♡♡♡

Serveren

Schep het geheel op een bord of in een kommetje. 

Smakelijk!


 

Ovenschotel met Kip en Feta

Wat Heb Je Nodig?
Ingrediënten voor 4 personen

♡♡♡

500 gr Kipfilet

200 gr (Bos)champignons in schijfjes

450 gr Baby spinazie

1 Ajuin (fijn gesneden)

1 el Cayenne peper, Paprika poeder of Piment d'Espelette

Olijfolie extra-vergine

200 gr Fetakaas

3x BIO pastinaak

200 ml Sojaroom of Galbani Mascarpone Cucina

Sap van 1/2 citroen

Snuifje Muskaatnoot

2 Teentjes knoflook (niet verplicht)

Peper en Zout naar smaak

♡♡♡

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Verhit 2 el olijfolie in een wok en voeg de verse spinazieblaadjes toe. Laat al roerend slinken en kruid bij met nootmuskaat en peper en zout. Haal de spinazie uit de pan met een schuimspaan, zodat je het vocht niet mee hebt. Giet het eventueel overtollige vocht weg.

Verhit er 2 el olijfolie in de wokpan. Fruit er de ui en de knoflook in. Voeg kort daarna de kipblokjes toe. Kruid bij met paprikapoeder en peper en zout. Voeg ook de (bos)champignons en de blokjes/schijfjes voorgegaarde pastinaak toe. Schep de spinazie erdoor en voeg de sojaroom en het citroensap toe.
Doe alles in een ovenschaal. Verbrokkel er de feta over en bak 20 minuten in de oven met de grill aan. 

TIP!: Verbrokkel nog wat feta op het bord als decoratie en klaar om te smullen!

♡♡♡

Serveren

Schep het geheel op een bord of in een kommetje. 

Smakelijk!


 

De gemakkelijkste lasagne ooit

Wat Heb Je Nodig?
Ingrediënten voor 4 personen

♡♡♡

425 ml Mutti Passata gezeefde tomaten met Baslicum

425 ml Mutti Polpa van fijngesneden stukjes tomaat met Baslicum in blik

1 el donkere bruine Basterdsuiker

2 grote vleestomaten

1 ajuin (fijngesneden)

Olijfolie extra-vergine

1 teentje knoflook (fijngesneden)

2 el tomatenpuree (Mutti dubbel tomatenconcentraat)

2x 250 gr Galbani Ricotta kaas of Galbani Mozzarella Cucina (400 gr)

200 gr AH Italiaanse Roerbakgroenten (fijngesneden)

500 gr De Cecco Lasagne all’uovo n°112 lasagnebladen

1 kg Kalfsgehakt (gekruid) voor de ragú

een scheut droge witte wijn (Chardonnay)

300 gr Grana Padano of Parmezaanse kaas (gemalen)

100gr geraspte kaas voor Gratin

2x 125 gr Fattorie Garofalo Mozzarella di buffala bol (ook geschikt voor warme gerechten)

gedroogde Oregano

Italiaanse kruiden (Jonnie Boer Funghi Trifolati)

peper & zout (naar smaak)

♡♡♡

Bereidingstijd: 15 minuten / Oventijd: 35 minuten

Voor deze lasagne hoef je zelf geen saus te maken. Als alternatief heb ik een tomaten passata gebruikt, die je gewoon in de supermarkt koopt.

Bereiding:

Zet een ovenschaal klaar die groot genoeg is om 4 vellen lasagne naast elkaar in te leggen en verwarm de oven voor op 200°C graden.

TIP!: De lasagnebladen die ik gebruik moeten niet voorgekookt worden. Maar doe dit zeker wel bij droge lasagnevellen. Kook ze per laag een halve minuut voor in gekookt water, haal ze met een schuimspaan uit het kokend water, en dompel ze onder in een schaal met koud water. En dep ze daarna droog met een theedoek.

Snijd de vleestomaten in plakjes en zet opzij. Snijd de ajuin en knoflook fijn.

Doe de fijngesneden ajuin en knoflook in een anti-aanbakpan en bak 5 min mee op middelhoog vuur tot de ajuintjes zacht en glazig zijn. Bak de Italiaanse groentenmix een paar minuten mee met een snufje zout. Voeg 2 el tomatenpuree toe en bak nog 1 minuut.

Doe het gehakt erbij en breng het gehakt op smaak met zout, peper en de Italiaanse kruiden. Blus af met de witte wijn.

Doe de tomaten passata, tomatenpulp en gedroogde oregano in de pan, en roer alles goed door. Voeg 1 el bruine suiker toe aan de tomatensaus (bruine suiker zorgt ervoor dat de tomatensaus minder zuur is) en laat 10 minuten pruttelen. Proef daarna en breng verder op smaak met peper en zout.

Nu is het tijd om de ovenschaal te vullen:

Pak de ovenschaal, vet deze licht in met olijfolie en schenk 1/3 van de tomatensaus op de bodem, strijk deze gelijkmatig uit met een lepel.

Hierop leg je 4 lasagnebladen naast elkaar. Schep de Ricotta kaas of Mozzarella Cucina op de lasagnebladen, strijk de kaas uit over de bladen. Ga verder met een laag gehaktmengsel en tomatensaus. Voeg nog een laagje geraspte Parmezaanse kaas of Grana Padana toe.

TIP!: ik verdeel ook nog wat stukjes mozzarella tussen de lagen. Dat geeft wat extra smaak aan de lasagne.

Ga verder met je lasagne bouwen en herhaal dit tot alles bijna op is. Je kan 4 tot 5 lagen maken.

Eindig met een laag tomatensaus en de overgebleven mozzarella (die je eerst nog even in plakjes gaat snijden). Bedek met de schijfjes vleestomaten en de geraspte Gratin kaas.

Strooi hier nog wat oregano over en schuif daarna de schaal in het midden van de oven. Na ongeveer 35 minuten is je lasagne gaar en is de bovenkant mooi bruin en klaar om te smullen!

♡♡♡

Serveren

Serveer de lasagne in porties met nog wat extra geraspte Parmezaanse of Grana Padana kaas.

Smakelijk!


 

Kip Cajun met Koriander en Limoen Rijst

Wat Heb Je Nodig?
Ingrediënten voor 4 personen

♡♡♡

400 à 500 g Basmati of Pandan Rijst

3 el Cajun-kruiden

500 g Kippenborsthaasjes

Olijfolie extra-vergine

1 ajuin (fijngesneden)

1 rode paprika (ontpit en in plakjes gesneden)

1 gele paprika (ontpit en in plakjes gesneden)

1 groene paprika (ontpit en in plakjes gesneden)

1 rode zoete puntpaprika (ontpit en in plakjes gesneden)

een bosje verse koriander (grof gesneden)

Schil van 1 limoen (geraspt)

sap van 1/2 limoen

1 avocado (in blokjes gesneden)

peper & zout (naar smaak)

♡♡♡

Bereiding:

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Doe wat olijfolie in een pan en breng de kippenfilets op smaak met zout, Cajun en zwarte peper. Bak de kip op matig hoog vuur, gedurende ongeveer 3 minuten. Draai de kippenfiletjes dan om,  doe er nog een beetje olijfolie en Cajunkruiden bij, en en bak ze verder op matig laag vuur tot ze gaar zijn, ongeveer 7 minuten. Haal de kip uit de pan en zet opzij.

Voeg nog wat olijfolie toe en bak de ajuintjes tot ze er glazig gaan uitzien, voeg dan de paprika's toe. Laat ze 5-6 minuten koken, een paar keer draaien, tot ze zacht genoeg zijn.

Als de rijst klaar is, is het tijd om de limoenschil en grof gesneden korianderblaadjes erdoor te mengen met een vork. Verdeel de rijst over 4 kommetjes. Leg de kippenborsthaasjes op de rijst. Voeg de gegrilde paprika's en ui toe, samen met de in blokjes gesneden avocado (ik besprenkel de avocado nog met wat limoensap).

TIP!: Wil je er een exotisch gerechtje van maken, meng dan nog wat zoete krokante maïs in de rijst. 

♡♡♡

Serveren

Serveer de kommetjes en decoreer ze met een plukje verse koriander.

Smakelijk!


 

Gebraden Halloumi kaas met krokante maïs en trostomaten

Wat Heb Je Nodig?
Ingrediënten voor 4 personen

♡♡♡

400 g Kipfilet in reepjes gesneden
Piment d'Espelette naar smaak (naar smaak)

Sel au piment d'Espelette (naar smaak)

Peper van de molen (naar smaak)

4 grote Trostomaten

225 g Alambra Halloumi kaas Classic

Olijfolie extra-vergine

2 Bonduelle Crispy maïs 2 mini packs (4x 75g)

150 g Bio Griekse Fetakaas (Delhaize)

Citroensap

♡♡♡

Bereiding:

Doe wat olijfolie in een pan met antiaanbaklaag en breng de kippenreepjes op smaak met Piment d'Espelette, Sel au piment d'Espelette en peper van de molen naar smaak.

Bak de kip op matig hoog vuur en draai de kippenreepjes regelmatig om tot ze gaar zijn, ongeveer 5 minuten. Haal de kip uit de pan en zet opzij.

Verwarm de pan, snijd de Halloumi kaas in dikke plakken en leg ze op het oppervlak. Bak ze aan elke kant gedurende ongeveer 2 minuten, of tot ze mooi goudbruin zijn.

Snijd de tomaten in schijfjes en verdeel ze over een bord. Breng op smaak met wat zout en witte peper van de molen en besprenkel de tomatenschijfjes met olijfolie.

Verdeel een blikje maïs (75 g) over het bord. Voeg de kippenreepjes, feta en Halloumi kaas toe. Sprenkel het geheel met wat citroensap en nog wat olijfolie. 

♡♡♡

Serveren

Garneer het geheel met basilicum- of muntblaadjes en serveer de borden.

Smakelijk!


 

Spinach Basil Pesto Pasta

Wat Heb Je Nodig?
Ingrediënten voor 4 personen

♡♡♡

De Cecco Pasta Fusilli Integrale/Volkoren (500g)

Cocktail trostomaten / kerstomaten (300g)

Champignons Wit Fijn gesneden (300g)

Baby spinazie (50g)

Pijnboompitten (75g)

1 à 2 Teentjes look 

Geraspte Parmigiano Reggiano (75g)

¾ Eetlepel zeezout

½ Eetlepel zwarte peper v/d molen

1 à 2 Soeplepels vers citroensap

1 Theelepel geraspte citroenschil

Olijfolie Extra Vierge (+/-120ml)

♡♡♡

Bereiding:

Pesto saus maken is ongelofelijk simpel! En bovendien is Basilicum een goed ruikend en gezond kruid. Het bevat veel vitamines en mineralen.

Meng de spinazie, basilicum, pijnboompitten, Parmezaanse kaas, look, zout, peper, citroensap, citroenschil en olijfolie in een blender tot een glad mengsel. (Tip!: Indien nodig, kan je nog wat extra olijfolie toevoegen, in druppelsgewijs, totdat alles goed gepureerd is.)

Ik doe altijd wat vers citoensap en citroenschil in de blender, dit maakt de pesto net iets frisser van smaak.

Het is niet echt noodzakelijk om de pijnboompitten te roosteren alvorens ze in een pesto te verwerken. Door dat wel te doen, krijgt de pesto een subtiele geroosterde smaak. In dat geval kleur je de pitjes kort en krachtig in een droge pan of in een pan met een beetje olijfolie. Rooster ze goudbruin en laat de pitjes uitlekken op keukenpapier. Of toch liever in de oven?: Verwarm de oven op 180 graden voor. Verdeel de pijnboompitten over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze in 5-10 minuten goudbruin. Roer ze elke 2 minuten om. Zodra de pijnboompitten de juiste kleur hebben mag je ze gelijk uit de oven halen en direct overscheppen op een bord.

Nu is het tijd voor het bereiden van de champignons: Gebruik een klein beetje olie of boter, snijd de champignons in plakjes en bak ze in 6 tot 12 minuten bruin en gaar. Gebruik bij het bereiden van je champignons een pan met anti-baklaag. Je pan moet warm genoeg zijn en geef de champignons genoeg plaats in de pan. Krijgen je champignons een goudbruine randje, dan is het tijd om de champignons om te roeren en de andere kant goed te laten bruinen.  

Snijd de kerstomaatjes met een gekarteld mes in 4 gelijke stukjes. Verhit 2 eetlepels olie in een pan en bak ze een aantal minuten met de schil naar beneden in de pan.

Kook de pasta al dente volgens de instructies op de verpakking. (De Cecco Fusilli = al dente: 10 minuten)

Net voor het serveren, roer de saus, de champignons en de tomaatjes door de pasta tot die goed bedekt is.

♡♡♡

Serveren

Garneer het geheel met wat basilicumblaadjes en serveer in een pastabord.

Smakelijk!


 

Caprese Avocado Toast

Wat Heb Je Nodig?
Ingrediënten voor 4 personen

♡♡♡

Delhaize Guacamole Gekruid of Mild (200g)

Mozzarella di Bufala (250g)

Ciabatta meergranen

Cocktail trostomaten / kerstomaten

Verse basilicum blaadjes

Olijfolie Extra Vierge 

Zout en zwarte peper naar smaak

Italiaanse kruidenmix

Lanfranca Crema di Balsamico

♡♡♡

Bereiding:

Deze eenvoudige toast met verse mozzarella, tomaten, basilicum en Crema di balsamico is super lekker als snack of maaltijd!

Verdeel de Guacamole gelijkmatig over de broodjes. Vul het broodje met verse plakjes mozzarella, tomaatjes en basilicum blaadjes.

Breng op smaak met extra zout en peper en Italiaanse kruiden. Besprenkel met olijfolie en crema di balsamico. En klaar!

Tip! Ik gebruik meestal meergranenbrood. Heb je liever glutenvrij brood? Dit brood past ook perfect bij dit recept.

♡♡♡

Serveren

Serveer en  Smakelijk!


 

Easy Caprese Pasta

Wat Heb Je Nodig?
Ingrediënten voor 2 personen

♡♡♡

Grano Armando Fusillone (500g)

Delhaize Saus voor pasta met basilicum & Tomaten (500g)

Mozzarella di Bufala (250g)

Cocktail trostomaten / kerstomaten

Courgette Bio

Verse basilicum blaadjes

Handvol pijnboompitjes

Olijfolie Extra Vierge 

Chilipeper

Zout en zwarte peper naar smaak

Italiaanse kruidenmix

♡♡♡

Deze eenvoudige pasta met verse mozzarella, tomaten, courgette en basilicum, een variant van de bekende beroemde insalata caprese is super lekker als lunch of avondmaal!

De Caprese pasta vind ik zo’n goed voorbeeld van 'less is more'. Dat concept hebben de Italianen heel goed begrepen. De Italiaanse keuken is heel erg puur: een paar ingrediënten, die ze zo goed laten uitkomen in een gerecht. 

Bereiding:

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar/al dente.

Rooster de pijnboompitten kort in een pan tot ze lichtbruin kleuren. Leg ze op een bord en zet ze opzij.

Het schillen van courgette is niet nodig. Het zou zonde zijn van de voedingsstoffen en vooral van de smaak. Snijd enkel de boven- en onderkant weg. Spoel de courgette goed af onder de kraan. Nu kan je ze snijden in plakken van ongeveer een centimeter dik.

Verhit 2 eetlepels olijfolie in een diepe wokpan en wok de courgette. Mik op een beetgaar resultaat: maximaal enkele minuten wokken.

TIP!: let op dat je het vuur goed hoog zet en giet het te veel aan vocht in de pan weg. Anders lukt het wokken niet meer.

Snijd de tomaatjes in 4 gelijke stukjes, voeg ze toe in de wokpan en bak ze gaar. Schep het geheel af en toe om.

Warm de tomatensaus op in circa 3 minuten. 

Neem een kommetje en meng hierin 3-4 el olijfolie met de italiaanse kruidenmix, een flinke snuf chilipeper, een goede snuf zout en zwarte peper. Giet de pasta af, roer het mengsel naar smaak erdoor.

Voeg de gewokte tomaatjes en de courgettes toe aan het geheel en meng alles goed door elkaar. (Indien nodig, voeg nog wat zwarte peper en zout toe.)

Snijd de mozzarella in blokjes en voeg deze toe en meng ook de pijnboompitjes door de pasta. 

VARIANT: Schep nog wat rucola door de pasta voor een wat pittiger gerecht.

♡♡♡

Serveren

Schep de pasta in een diep bord en decoreer met wat tomatensaus en basilicum blaadjes.

Smakelijk!


 

Ara­bisch ge­krui­de kip met oven­groen­ten

Wat Heb Je Nodig?
Ingrediënten voor 2 personen

♡♡♡

Oranje wortel(*) (200g)

Gele wortel(*) (200g)

of

(*) Voorgegaarde Seizoensgroenten Wortel Delhaize (400 g)

Kikkererwten (260g)

Lebanese Baharat 7 Spice Mix (naar smaak)

Olijfolie Extra Vierge 

BIO Extra fijne borstfiletlapjes (500g)

Verse Peterselie (15g)

Zout en (zwarte) peper naar smaak

Imkerhoning (1el)

Bakpapier

♡♡♡

Gerechten lekker kruiden: in het Midden-Oosten weten ze wel hoe je dat doet...

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Schil de wortels, halveer in de lengte en snijd in stukken van 2 cm.

(*) (Indien je voor de voorgegaarde seizoensgroenten kiest, gewoon uit de verpakking halen)

Spoel de kikkererwten onder koud stromend water.

Schep de wortels, kikkererwten en de helft van de Baharat kruiden om met wat olie en wat peper.

Verdeel het geheel over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster in het midden van de oven in ca. 25 min. gaar.

Meng ondertussen de rest van de Baharat kruiden met de rest van de olie en wrijf de kipfilets ermee in. Breng op smaak met peper.

Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de kipfilets op hoog vuur in 4 min goudbruin. Keer halverwege.

Neem na 10 min. de groenten uit de oven en schep om.

Leg de kip tussen de groenten en bak nog 15 min in de pan.

Snijd ondertussen de peterselie fijn.

TIP!: Voeg een el imkerhoning toe en schep om.

♡♡♡

Serveren

Verdeel de groenten en kip over de borden en garneer met de peterselie.

Smakelijk!


 

Kip met zoete aardappel

Wat Heb Je Nodig?
Ingrediënten voor 2 personen

♡♡♡

500 gr kipfilet

500 gr Zoete aardappel of Mc Cain Zoete aardappel (Ovenfrieten)

240 gr kikkererwten

200 gr cherrytomaatjes

70 gr tomatenpuree

1 rode paprika

1 rode zoete puntpaprika

1 gele paprika

1 ajuin 

1 tl tijm

1 tl cayennepeper

1 tl rozemarijn

Scheutje olijfolie

Peper en zout naar smaak

♡♡♡

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Snijd de paprika in reepjes. Schil de zoete aardappelen en snijd ook die in reepjes (of voorgesneden Mc Cain Sweet Potato oven frieten, volgens aanwijzingen op de verpakking) . Snijd de ui in dunne parten. Laat de kikkererwten uitlekken en snijd de cherrytomaatjes doormidden.

Leg het bakpapier op de bakplaat en giet er een scheutje olijfolie over. Verspreid de olijfolie over het bakpapier met een stukje keukenpapier. Verspreid de paprika, zoete aardappel en ui over het bakpapier en bak deze ca. 20 minuten in de oven.

Snijd ondertussen de kip in stukken. Maak een marinade van tomatenpuree, mayonaise, tijm, cayennepeper, rozemarijn en een snufje peper en zout. Marineer vervolgens de kip.

Neem de bakplaat uit de oven en voeg de kikkererwten, de cherrytomaatjes en de gemarineerde kip toe en laat deze 15 minuten bakken in de oven.

TIP!: Liever niet in de oven, doe dan alles in de wok.

♡♡♡

Serveren

Verdeel het geheel over de borden en garneer met een takje tijm & rosemarijn.

Smakelijk!


 

Kabeljauw met jonge spinazieblaadjes & gare tomaatjes.

Wat Heb Je Nodig?
Ingrediënten voor 2 personen

♡♡♡

2 grote stukken kabeljauwhaasje 

30 kerstomaatjes

300 gr verse jonge bladspinazie 

1 citroen

1 tl tijm

Scheutje olijfolie

Peper en zout naar smaak

♡♡♡

Bereiding:

Wrijf de kabeljauw in met olijfolie, kruid met peper en een beetje zout en schik de stukken in een ovenschaal. Zet ongeveer 10-12 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C. Halveer de kerstomaatjes en stoof ze in olijfolie tot ze zacht zijn en hun vocht afgeven. Kruid met peper en een beetje zout.

Schik de groenten (jonge spinazieblaadjes & tomaatjes) op de borden en leg de kabeljauw erbovenop. Werk af met zwarte peper en verse tijm.
TIP!: Gaartijd kabeljauw... Als het kabeljauwhaasje heel vers is, gaat er niets boven ‘glazige’ kabeljauw. Dit krijg je als je de kabeljauw niet te lang laat garen, maar let op: hij mag zeker niet meer rauw zijn vanbinnen. Afhankelijk van de dikte is de gaartijd tussen 7 en 12 minuten. Zet de oven op het einde af, maar laat de kabeljauw nog even liggen. Dan krijg je van die boterzachte kabeljauw die in lobben uit elkaar valt. Een ware delicatesse!

♡♡♡

Serveren

Verdeel het geheel over de borden en garneer met zwarte peper en verse tijm. 

Smakelijk!


 

Gerookte zalm met avocado & jonge spinazieblaadjes

Wat Heb Je Nodig?
Ingrediënten voor 2 personen

♡♡♡

300 gr gerookte zalm

2 avocado’s

200 gr verse jonge bladspinazie 

1 citroen

verse gehakte peterselie naar smaak

4 lente-uitjes (optioneel)

30 gr dille (optioneel)

40 gr olijfolie

Peper en zout naar smaak

zwarte sesamzaadjes (afwerking - optioneel)

♡♡♡

Bereiding:

Schik de ingrediënten mooi op een bord en werk af met de fijngesneden peterselie of lente-uitjes en dille (optioneel).

Overgiet het geheel met de olijfolie, vooral op de spinazieblaadjes.

TIP!:  Ook lekker met zwarte sesamzaadjes (afwerking - optioneel)

♡♡♡

Serveren

Verdeel het geheel over de borden en garneer met zwarte peper en verse peterselie. 

Smakelijk!


 

Een fris zomers bordje

Wat Heb Je Nodig?
Ingrediënten voor 2 personen

♡♡♡

2 BIO meergranen pannenkoeken (Delhaize)
2 avocado’s
2 Midi komkommers (Boosty Bites Delhaize)

tros verse kerstomaatjes 

1 citroen

verse gehakte peterselie naar smaak

200 gr fetakaas (Dodoni)

een scheutje olijfolie

Zwarte Peper en zout naar smaak

♡♡♡

Bereiding:

Schik de ingrediënten mooi op een bord en werk af met de fijngesneden peterselie.

Overgiet de tomaatjes met een scheut olijfolie en breng op smaak met wat zout en zwarte peper.

TIP!:  Ook lekker met zwarte sesamzaadjes (afwerking - optioneel)

♡♡♡

Serveren

Verdeel het geheel over de borden en garneer met verse peterselie. 

Smakelijk!


 

Kip op gesmoorde Chop Choy met banaan & kerrie

Wat Heb Je Nodig?
Ingrediënten voor 2 personen

♡♡♡

2 BIO kipfilets
500 gr geschilde aardappelen
400 gr BIO Chop Choy Wok groenten (Delhaize)
2 kleine bananen (of 1 grote) 

kerriepoeder

Balade Bechamel saus met verse room 

verse gehakte peterselie naar smaak

een goeie scheut olijfolie

Zwarte Peper (van de molen) en zout naar smaak

♡♡♡

Bereiding:

Schil de aardappelen en kook ze in een bodem water gaar. Afgieten en in stukjes snijden.

Bestrooi de kipfilets met peper en zout en bak ze rondom bruin en gaar in een beetje olie.

Bak de Chop Choy groentjes met het kerriepoeder en laat het gaarstoven in eigen vocht.

Vlak voor het opdienen een beetje bechamel toevoegen aan het geheel.

Vlak voor het opdienen de banaan pellen, in plakjes snijden en toevoegen.

Nog even doorwarmen.

TIP!:  Ook lekker met prei.

♡♡♡

Serveren

Verdeel de aardappelstukjes met de groentjes en banaan over de borden. En serveer met de kipfilet met bechamel erbovenop. Garneer met wat zwarte peper van de molen. 

Smakelijk!


 

Caesarsalade met gegrilde kip

Wat Heb Je Nodig?
Ingrediënten voor 2 personen

♡♡♡

250 gr Croque Kip krokant (Delhaize)
2 avocado's
3 Picknick hardgekookte eieren (Delhaize)
Dodoni fetakaas 

1 granaatappel

2 Midi komkommers (Boosty Bites Delhaize)

tros verse kerstomaatjes 

1 blikje (150 gr) Bonduelle BIO Crispy maïs 

geraspte BIO wortels

geraspte Grana Padano Kaas (Delhaize)

1 Zakje Romeinse sla (ijsbergsla Delhaize)

Baconreepjes (optioneel)

Zwarte Peper (van de molen) en zout naar smaak

een scheut olijfolie

Caesar Dressing

volkorenbrood zonder korst

♡♡♡

Bereiding:

Snij de kipfilets in reepjes. Kruid met peper en zout. Bak ze goudbruin en gaar in een pan met wat olijfolie. Laat drogen op keukenpapier.

Pel en halveer de hardgekookte eitjes. 

Optioneel: Bak de reepjes bacon krokant in een pan met wat olie. Laat drogen op keukenpapier.

Snij het volkorenbrood. Bak ze goudbruin in een pan met wat olijfolie. Laat drogen op keukenpapier.

Halveer de tomaatjes en verdeel de sla, wortels, maïs, granaatappel en gesneden komkommertjes over de kommen of borden. Voeg de kip, de bacon (optioneel), de gehalveerde eitjes, wat Grana Padana kaas en de croutons toe. Schep voorzichtig om en presenteer met een halve avocado.

TIP!:  Je kan ook gewoon het volkorenbrood toasten en in driehoekjes snijden. 

♡♡♡

Serveren

Serveel het geheel en garneer met de Caesar Dressing en wat zwarte peper van de molen. 

Smakelijk!