#healthylifestyle

Gewicht verliezen is een LEERPROCES

Wil je gewicht verliezen? Richt je dan niet constant op het aantal kilo’s dat je wilt afvallen, maar op de manier waarop je dat wilt doen.

Blijvend gewicht verliezen iets wat je kan leren. Het duurt alleen wat langer dan we zouden wensen. Dat komt omdat gewicht verliezen een LEERPROCES is, en geen eenmalige PRESTATIE... Daar zit precies de denkfout bij iedereen die zo ontzettend zijn best doet om wat kilo’s kwijt te spelen. Bij het afvallen gaat het niet om het einddoel "de prestatie" maar om het "leerdoel".

Bij een leerdoel richt je je in eerste instantie niet op wat je wilt bereiken, maar op wat je wilt leren om dat te bereiken. Wie zichzelf op een dieet van droge crackers heeft gezet, leert weinig over gezonde voeding. Wie probeert te leren om gezond te eten, mag ook weleens een fout maken. Dat hoort nu eenmaal bij het leerproces. En dat gaat nu eenmaal met vallen en opstaan. Wist je trouwens dat fouten maken ook iets kan opleveren? Ze zetten je ertoe aan om harder je best te doen, of om je strategie aan te passen.

Vergelijk afvallen met de prestatie van een topsporter. Om een topprestatie te kunnen leveren moet een sporter zich niet concentreren op de prijs, maar op dat wat nodig is om die prijs te winnen. Bij afvallen is dit net hetzelfde: richt je niet op het aantal kilo’s dat je wilt verliezen, maar op hoe je kunt leren blijvend je eetpatroon te veranderen.

√ Richt je op het proces, niet op het resultaat

√ Stel leerdoelen voor jezelf op

√ Bedenk verschillende strategieën

√ Beloon je inspanningen, niet de resultaten

√ Maak het leuk

Dus conclusie: raak niet geobsedeerd door het einddoel, maar richt je aandacht op het proces van "gedragsverandering". Afvallen is een veranderingsproces in je hoofd. Het is iets wat je bereikt wanneer je zelfbeheersing, de motivatie om voldoende te bewegen, inzicht in een gezond eetpatroon goed beheerst. Waar wil je beter in worden? Formuleer het als een leerdoel. Vaker nee zeggen als iemand je een gebakje aanbiedt, meer bewegen dan alleen naar je auto op en neer lopen, elke dag groenten en fruit eten: je kan het allemaal leren. Wanneer je iets wilt leren is het handig om verschillende strategieën uit te proberen. Lukt het bijvoorbeeld niet om elke dag gezonder te eten, probeer het dan om de andere dag, of alleen op werkdagen. Lukt dat evenmin, ga dan meer bewegen – blijf zoeken naar een manier die voor jou het meest geschikt is. Resultaten kunnen ondanks de inspanning soms wel eens tegenvallen. Beloon daarom je inspanning, niet het resultaat. En vergeet niet: je bent aan het leren! En last but not least... Probeer voor jezelf te bedenken hoe je het leuker kan maken. Zoek bv. een sport die je graag doet, of ga dansen. Maak eten dat je lekker vindt en dat ook nog eens gezond is. Als je iets leuk vindt, hou je het langer vol.


Geraak jij ook die winter kilo's maar moeilijk kwijt?

Misschien is één van de volgende redenen wel de schuldige...

Wel, niemand geraakt die extra kilo's op hetzelfde tempo kwijt. Daarom is het belangrijk om je bewust te zijn van alle dingen die een invloed kunnen hebben op je gewichtsverlies... dingen waar je in eerste instantie misschien niet aan denkt als je in allerijl een sportabonnement koopt en je koelkast vult met gezonde voeding. Hier enkele factoren die een rol kunnen spelen in of en hoe snel je gewicht verliest...

√ Hoeveel gewicht je moet verliezen

Hoe zwaarder je bent, hoe meer energie je lichaam nodig heeft om het te laten functioneren, dus je zal op een natuurlijke manier meer calorieën verbranden. Daarom verlies je vaak aan het begin van een dieet meer gewicht. Doe je verder en hou je je aan je plan voor een langere periode, dan zal je merken dat de veranderingen van dag tot dag minder groot zijn. Dat komt omdat je met een paar gezonde aanpassingen in het begin veel resultaat boekt. Maar eenmaal je al wat afgevallen bent en veel gezonde veranderingen doorgevoerd hebt, moet je blijven zoeken naar manieren om zo verder te gaan.

√ Hoeveel calorieën je minder eet

Het is niet nodig om drastisch in je aantal calorieën te snoeien als je wil afvallen. Het is een misvatting dat je sneller gewicht verliest als je calorieën beperkt. Minder calorieën eten helpt om af te vallen, maar langdurig het juiste type calorieën beperken kan ervoor zorgen dat je het verkeerde gewicht verliest, namelijk het vetvrije spiergewicht. Het is dus beter om vooral calorieën uit eenvoudige en geraffineerde suikers te beperken. Dat is de beste manier om vet en geen spieren te verliezen. Je calorieën op een langzame manier inperken is ook veel realistischer. Een langzamer proces helpt je sneller aan je nieuwe eetpatroon gewoon te worden en het vervolgens vol te houden. Eet daarom nooit minder dan 1.200 calorieën per dag.

√ Hoeveel lichaamsbeweging realistisch is voor jou

Je moet meer calorieën verbranden dan je verbruikt om af te vallen. Dat betekent dat lichaamsbeweging en gewichtsverlies hand in hand gaan. Eet je minder, maar beweeg je nauwelijks kan het zijn dat je geen resultaten ziet omdat je lichaam dan overgaat in overlevingsmodus en de calorieën die je opneemt opslaat als vet. Beweeg je daarentegen veel, maar let je niet op je voeding, kan je je misschien wel sterker en beter voelen maar val je niet noodzakelijk af. Maar je hoeft jezelf ook niet af te peigeren in de fitness. Mensen die gematigd sporten verbranden evenveel energie omdat het lichaam zich aanpast aan verschillende niveaus van lichaamsbeweging. Streef ernaar om elke week minstens 150 minuten te sporten aan een matige intensiteit en twee keer aan krachttraining te doen.

√ Zit je te lang stil, dan...

Word je moe en lusteloos... Heb je je ooit al eens afgevraagd waarom het haast een onmogelijke taak lijkt om na een zittende werkdag nog te gaan sporten? Wel, het ‘zit’ in je hoofd. Je pre-frontale cortex – het deeltje van je hersenen dat er onder andere voor zorgt dat je initiatief neemt en valt stil als je te lang stil zit. Je wordt dus moe en passief van al dat zitten. Om die vicieuze zit cirkel te doorbreken, moet je ... BEWEGEN. De pre-frontale cortex wordt immers geactiveerd zodra je jezelf letterlijk in beweging brengt.

√ Of je watergewicht vasthoudt

Wat je eet kan een invloed hebben op hoeveel vocht je lichaam vasthoudt. Zout fungeert als een magneet voor water. Het houdt water vast en veroorzaakt vaak gezwollen vingers en enkels. Ook koolhydraten kunnen bij sommige mensen een opgeblazen gevoel veroorzaken. Als je die dingen schrapt uit je dieet, zal je een snelle daling zien op de weegschaal. Hoeveel vocht je vasthoudt, heeft dus ook een grote invloed op het cijfer op de weegschaal. Uiteraard is het niet evident om te weten komen of je dan daadwerkelijk vocht of vet kwijt bent geraakt. Ga dus niet te veel op de weegschaal staan en focus je vooral op hoe je je voelt.

√ Hoe je slaapschema eruitziet

Als je alles goed doet, maar nog altijd weinig resultaat ziet, is je nachtelijke situatie misschien de schuldige waarom je geen gewicht verliest. Mensen die weinig slapen, maken meer stresshormoon aan waardoor ontstekingen in het lichaam kunnen ontstaan die bijdragen aan chronische aandoeningen zoals hypertensie en diabetes. Daarnaast hebben onderzoekers ontdekt dat mensen die slechts 5,5 uur slapen per nacht meer lichaamsvet hebben dan mensen die aan 8,5 uur slaap per nacht komen. Een slaaptekort maakt het ook moeilijker om gezonde keuzes te maken. 

√ Acht uur geslapen en nog altijd moe?

Voor de lucky ones zorgt een nachtrust van acht uur ervoor dat je fris en opgewekt de ochtend glorie trotseren op het moment dat je wakker wordt. Maar voor velen onder ons heeft de ochtendstond minder goud in de mond. En dan denk je: opstaan voor 7 uur zou illegaal moeten zijn!!! Juist? Je voelt je ’s morgens uitgeput, zelfs als je voldoende geslapen hebt. En dat heeft vooral te maken met één bepaalde fout, namelijk: geen vast tijdstip hebben om op te staan.

Het tijdstip waarop je ’s ochtends opstaat heeft een belangrijke invloed op het tijdstip dat je die nacht in slaap valt. En dat heeft alles te maken met de werking van melatonine op je biologische klok. Melatonine wordt ’s avonds aangemaakt als het donker wordt om in slaap te kunnen vallen. Als we ’s ochtends licht zien, schakelt onze hersenen de productie van melatonine weer uit. Het is die uitschakeling die onze 24-uur biologische klok instelt. Daarom is het belangrijk om elke dag opnieuw je biologische klok in te stellen. CONSISTENTIE, wat zowel een vaste waak- als bedtijd inhoudt, is het geheim voor een goede nachtrust. Toch is een vast tijdstip om op te staan nog belangrijker. Je waaktijd heeft een grotere invloed op je biologische klok door de uitschakeling van melatonine in je hersenen. Stel je je biologische klok niet elke ochtend opnieuw in, dan val je niet alleen moeilijker in slaap maar ervaar je ook meer moeilijkheden in de ochtend. En dat heeft niet alleen gevolgen voor je slaap, maar ook je hongergevoel, nachtelijke toiletgewoontes en concentratie overdag. Daarom kan je beter niet meer dan een uur variëren in het tijdstip waarop je opstaat. Maar niet alleen een goed slaapritme is belangrijk voor een deugddoende nachtrust, je moet er ook voor zorgen dat je voldoende slaap krijgt. Gemiddeld heb heeft men ongeveer zeven à negen uur slaap nodig per nacht. Hoeveel slaap je precies nodig hebt verschilt echter van persoon tot persoon.


Gezond afvallen met een Weightloss Agenda 

Een AGENDA brengt meer rust in je hoofd, en het helpt om een gezonde levensstijl te hanteren.

De schematische opstelling in een Weight loss planner biedt een duidelijk overzicht van je levensstijl en helpt je om gezonde doelen na te streven.  Het onderhouden van een planner fungeert als 'mindfulness' en geeft je geest de ruimte om te verwerken wat je op een bepaald moment zal doen. Dat kan dan weer stress en angst voorkomen. Geloof mij, deze ouderwetse manier van plannen is vaak efficiënter dan een App op je gsm of computer. Apps kan je makkelijker negeren, terwijl een dagboek je als het ware dwingt om er dagelijks in de kijken. En 'dingen van je afschrijven' en iets op echt papier zetten, doet toch deugd...

Hoe werkt het en wat ga je bijhouden in zo'n weight loss journal?

♡♡♡

√ Maak je maandplanning en plan je maaltijden in voor een ganse week.

√ Je hoeft niet constant op de weegschaal te gaan staan. Weeg jezelf één keer per week (op vrijdag) om een idee te krijgen van je echte gewicht, en noteer het cijfer in de daarvoor bestemde kolom om je vooruitgang op te volgen.

√ Schaf een lintmeter aan om je maten te noteren. Als je focust op krachttraining, zal het nummer op de weegschaal niet zakken, maar spieren nemen minder plaats in dan vet. Meet jezelf een keer per maand en zie hoe je lichaam evolueert.

√ Volg je slaappatroon op. Verschillende studies tonen aan dat wie minder dan zeven uur slaapt per nacht, sneller bijkomt dan wie wel voldoende nachtrust heeft. Schrijf dus op wanneer je onder de lakens kruipt, en wanneer je opstaat. Eens je een overzicht hebt, kun je kijken waar er eventueel ruimte is voor verbetering.

√ Noteer wat je op een dag gegeten hebt, als ontbijt, lunch en avondeten. En schrijf je favoriete recepten op.

√ Noteer ook hoe jouw dag is verlopen en hoe je je voelt.

√ Hou een tracker bij van de kilo’s die je bent afgevallen, en beloon je bij elke 5 kilo met iets leuks.

√ Hou ook een water intake tracker bij, waarin je waterinname aanduidt

√ Hoeveel heb je gesport?Maak hiervoor een wekelijkse kalender op

√ Vergeet ook niet de cheat momentjes... Afvallen is een leerproces, dus je kan ervan leren!

√ Tussendoor kan je ook enkele pagina's vullen met motiverende quotes.

♡♡♡

Een goede voorbereiding, planning, jouw motivatie en gezond verstand zijn zooo belangrijk! Je lichaam zal je dankbaar zijn!

Conclusie: Een gezondheidsagenda is echt super handig. Je leert jezelf en je lichaam beter kennen en het leuke eraan is dat je het later ook steeds terug kunt consulteren.

Of gaat het even water minder, schrijf het neer.

√ STAY FOCUS! YOU CAN DO IT!


Fruitsoorten met elkaar vergelijken

Er zijn vele soorten fruit en bijna allemaal zijn ze gezond en een prima bron van antioxidanten, vitaminen, mineralen en vezels. Die helpen je immuunsysteem te versterken en zijn goed voor je algehele welzijn. 

En toch: de ene vrucht is de andere niet. Als je een speciaal dieet volgt, bijvoorbeeld om af te vallen of om te herstellen van een ziekte, is het belangrijk om de voedingswaarde van een vrucht te kennen. Dan weet je precies welk fruit jou optimale gezondheidsvoordelen levert. De site Fruitvs.com is een prima hulpmiddel daarbij. 

Op Fruitvs.com kan je razendsnel twee stukken fruit met elkaar vergelijken. De site vergelijkt ze op basis van voordelen voor de gezondheid, het algehele welzijn, maar bijvoorbeeld ook voor huid en haar. Daarnaast krijg je tot in detail de voedingswaarden voorgeschoteld (micro-nutriënten, vitaminen, mineralen, vetten, calorie- en waterhoeveelheden enzovoort), allerlei karakteristieken, feitjes, en advies over wanneer je de vrucht het beste kan eten.

De site heeft ook categorieën fruit gemaakt. Handig voor als je niet zo goed weet welke soorten fruit het beste passen in bijvoorbeeld een lage-calorieën dieet. Let op: boven de zoekbox vind je bij 'Category!' nog veel meer categorieën, ook voor concrete gezondheidsdoelen als afvallen, anti-aging, hartgezondheid of het verbeteren van de spijsvertering.

Tot slot kan je ook op zoek gaan naar het meest ideale fruit voor jouw dieet. Via 'Highest' of 'Lowest' vind je het fruit met bijvoorbeeld het hoogste of juist laagste suikergehalte.

♡♡♡

Beste fruitsoort? 

Fruitvs.com vertelt je niet wat nou in het algemeen de beste fruitsoorten zijn, maar daar is intussen heel wat onderzoek naar gedaan. Genoeg om te weten dat blauwe bessen, kiwi's, aardbeien, bananen, avocado's, bosbessen, abrikozen, wilde kersen, bramen, grapefruit, ananas, mango en sinaasappelen tot de gezondste stukken fruit op aarde behoren. Het zijn stuk voor stuk super foods die wonderen doen voor je algehele gezondheid.

Bron:  https://www.surfplaza.be/


Drink Meer Water

Even aandacht op WATER! Waarom? Nou, we weten allemaal dat een goede gezondheid begint met goed water! En de overvloed aan verbazingwekkende voordelen van het drinken van MEER water, maar voldoende water drinken is ook één van de gemakkelijkste dingen om te verwaarlozen. Wist je dat 50 tot 80% van de mensen chronisch uitgedroogd zijn!? Gebrek aan vocht kan trouwens de nodige effecten hebben op uw fysieke en emotionele welzijn.

YEPPP! Water is geweldig !!! Het kan helpen bij gesprongen lippen, energie boost, de spijsvertering, gewichtsverlies (water is vrij van calorieën en suiker), detoxen en het stimuleren van het immuunsysteem.
Als je echt wilt dat het water dat je drinkt je helpt om af te vallen, zul je ook moeten TRAINEN. Drinkwater verbetert de prestaties van je workout. Voldoende gehydrateerd blijven helpt het bloedvolume te handhaven, wat helpt bij zuurstoftransport, behoud van lichaamstemperatuur en elektrolytenbalans.

Ik ben vooral ook nieuwsgierig om te zien wat "MEER water drinken" zal doen voor de huid.
Het drinken van veel water hydrateert de huidcellen en maakt ze voller, waardoor je gezicht er zachter, jonger en stralender uitziet.

Nu de praktische kant:

Er is een handige formule die je precies vertelt hoeveel water je elke dag moet drinken. Het wordt meestal aanbevolen om zo te berekenen: 30 ml water per kilo lichaamsgewicht. (Vrouwen hebben gemiddeld 1,5 tot 2 liter per dag nodig, mannen 2 tot 3 liter.)

Ter verduidelijking:

1 kg lichaamsgewicht = 30 ml water per dag:
• 60 kg = 1,8 liter
• 80 kg = 2,4 liter
• 100 kg = 3 liter

Download 💚De leukste hydratatie-app 💚 "Plant Nanny²" op je telefoon = je schattige waterherinnering. Het houdt bij hoeveel water je drinkt - elk glas besproeit ook de planten van de app! Elke dag kun je kleine planten verzamelen en verzorgen om gehydrateren en samen te groeien!

TIP!:
Er is ook een andere manier om erachter te komen of je voldoende gehydrateerd bent. Ontspan je huid, pak een stukje huid en trek eraan. Laat vervolgens de huid los en kijk wat er gebeurt. Keert je huid onmiddellijk terug? Dan ben je goed gehydrateerd. Duurt het even en heb je een plooi? Dan ben je waarschijnlijk uitgedroogd.

TIP!:
Het drinken van koud of ijswater helpt om effectiever af te vallen dan heet water. Dit komt omdat het lichaam zijn temperatuur aanpast onmiddellijk nadat het vloeistoffen of voedingsstoffen heeft ontvangen, wat leidt tot een hogere calorieverbrandingssnelheid, grotere uitscheiding van zweet, meer water voor vochtherstel.

TIP !:  Infusies met gezond gearomatiseerd water zijn als een spa-ervaring in een kopje!

https://www.blogilates.com/30-day-water-challenge/

 

1. Bereken hoeveel water u moet drinken. (Plant Nanny² App of de formule 30 ml water per kilo lichaamsgewicht)
2. Druk de "drink MEER water-tracker" af die kan worden afgedrukt om u te helpen uw waterinname bij te houden.
3. Gebruik een timer-waterfles of een fruitfuser-waterfles.
4. Kies een startdatum en een einddatum (1 maand).
5. Veel geluk!

Conclusie:

Wat moet je na 30 dagen zien?
Na een maand zul je merken dat je lichaam strakker is geworden. Dit verschil is vooral zichtbaar wanneer je normaal veel suiker binnen krijgt. Huidproblemen, zoals puistjes, zullen ook een stuk minder zijn. Je zult ook meer energie hebben, hoewel dit enige tijd kan duren om het op te merken. Als je ook gezond eet en traint, is het hoogst waarschijnlijk dat je enkele kilo's en centimeters bent kwijtgeraakt. Maar hou er rekening mee dat je vooral centimeters verliest door een goed dieet!


 

5 Tools om je calorie-inname bij te houden

Meten is weten. Bijhouden wat en hoeveel calorieën je eet kan je helpen bij het bereiken van je doelen – of dat nu afvallen is of het winnen van spiermassa. Nu kun je natuurlijk zelf aan het rekenen slaan, of je kunt gebruikmaken van één van deze vijf handige tools om bij te houden wat je eet. 

♡♡♡

MyFitnessPal

MyFitnessPal (MFP) is beschikbaar als (gratis) app voor je iPhone of Android-smartphone en er is ook een 'gewone' webversie beschikbaar. Ook makkelijk: je kunt gemakkelijk inloggen met je Facebook-account. In de database van MFP bevinden zich meer dan één miljoen producten, tot menu's van fastfoodrestaurants aan toe. Geef aan wat je gegeten hebt en hoeveel, en MFP voegt het toe aan je dieetdagboek en vertelt je hoeveel van je dagelijkse calorieënbudget je nog kunt spenderen. Maar MFP houdt niet alleen je calorieën voor je bij. Het gaat er per slot van rekening niet alleen om hoeveel je eet, maar ook om wat je eet. Daarom krijg je met MFP duidelijk zicht op je macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten) en je micronutriënten (vitamines en mineralen). Tot slot bestaat er rond MFP een zeer levendige Facebook-community! 

♡♡♡

LoseIt!

LoseIt! mag dan wel niet zo 'sociaal' zijn, maar doet wat betreft functionaliteit niet onder voor MyFitnessPal. LoseIt is een combinatie van een calorieën- en activiteiten tracker en beschikt naast een web versie over apps voor je iPhone of Android-smartphone. De app stelt je in staat met je smartphone streepjescodes te scannen en de voedingswaarden van wat je eet te uploaden. Zo hoef je alleen nog maar in te geven hoeveel je hebt gegeten en klaar is kees. Je kunt ook favorieten invoeren, zodat je de losse componenten van een gerecht niet telkens opnieuw hoeft in te voeren. LoseIt is compatibel met apps als Endomondo en Runkeeper, waarmee je kunt bijhouden hoeveel calorieën je verbrandt met activiteiten als hardlopen. LoseIt! is gratis. Er is ook een betaalde premium versie met extra features. 

♡♡♡

SparkPeople

SparkPeople is in feite geen website, maar een netwerk van websites die gericht zijn op een gezonder leven. Het hart van dit netwerk wordt wel degelijk gevormd door een calorieën- en activiteiten tracker. Voer simpelweg in wat jij hebt gegeten en SparkPeople splitst dit uit in koolhydraten, eiwitten en vetten en vertelt je of je je dagelijkse dosis vitaminen en mineralen hebt binnengekregen. SparkPeople houdt ook bij hoeveel calorieën je hebt verbrand en past hier je dagelijkse caloriebehoefte op aan. Net als MyFitnessPal en LoseIt! is SparkPeople beschikbaar in een web variant en als mobiele app. SparkPeople beschikt net als LoseIt over een handige streepjescodescanner en is in wezen gratis. Er zijn echter ook betaalde diensten waarvan je gebruik kunt maken. 

♡♡♡

CRON-O-Meter

Als je van eenvoud houdt, houd je waarschijnlijk van CRON-O-Meter. Deze calorie tracking tool beschikt over min of meer dezelfde functies als voornoemde tools, minus de sociale opsmuk. CRON-O-Meter stelt je in staat precies bij te houden of je wel voldoende eiwitten, vitamines en mineralen binnenkrijgt en geeft je een compleet beeld van je voedingspatroon. Op enig moment van de dag kun je precies zien hoe ver je nog van het halen van je dag doelen bent verwijderd. Buiten je calorie-inname kun je ook je activiteiten bijhouden. En natuurlijk zijn er ook mobiele apps (iOS, Android) verkrijgbaar om onderweg bij te houden wat je eet. Tot slot beschikt CRON-O-Meter ook over enkele handige analytische tools, om bijvoorbeeld je calorie-inname aan je gewichtsverloop te spiegelen. 

♡♡♡

FatSecret

FatSecret helpt je net zo als de eerder genoemde tools met het bijhouden van je calorie-inname en je activiteiten. Aan de voedingsmiddelendatabase kun je aangepaste producten en eigen maaltijden toevoegen, net als maaltijden van de welbekende fastfoodrestaurants. Je calorie-inname kun je afzetten tegenover je dagelijkse caloriedoelen. Behalve een voeding- en beweegdagboek kun je ook een persoonlijk dagboek bijhouden en zo je eetpatroon vergelijken met je gemoedstoestand. Zo kun je er bijvoorbeeld achter komen of jij troost zoekt in eten en de reden van je overgewicht een psychische is. 

Bijhouden wat je eet en calorieën tellen is een goede manier om te kijken of je gezond eet en of je niet te veel (of te weinig) eet. Deze tools maken dat een stuk gemakkelijker en kunnen op die manier hun steentje bijdragen aan jouw gezondheid.

Bron:  https://www.surfplaza.be/


DE BESTE TIP VOOR EEN GEZOND EETPATROON

  ♡♡♡

MAAK EEN FEEST VAN KLEURRIJKE VOEDING:

√ Eet veel fruit (dagelijks 200 gram) van verschillende kleuren zoals kiwi’s, blauwe bosbessen, rode frambozen, granaatappel, aardbeien, bananen, sinaasappelen…

√ Zorg elke dag voor een grote variatie van minstens 200 gram kleurrijke groenten, liefst uit biologische teelt. Kies daarbij zeker ook zwavelrijke kruisbloemige groenten, zoals broccoli, bloemkool, kool, boerenkool, spruitjes of koolraap.

√ Verkies soja- en rijstmelk boven melkproducten.

√ Drink dagelijks één (!) glas rode wijn.

√ Gebruik biologische vlaszaadolie, of extra virgen verse olijfolie (vol omega 9) als smeersel of toegevoegd aan salades.

√ Zet minstens 2 maal per week omega 3 op het menu: 200 gr vette vis (sardines, ansjovis, haring of zalm), of een hoogwaardig visoliesupplement met 500 à 1000 mg EPA/DHA per capsule of dosis.

√ Neem elke dag een supplement van vitamine D3 en vitamine K2. 

 

DEZE PRODUCTEN KUNT U BETER VERMIJDEN OF STERK BEPERKEN:

√ Verzadigde vetten: als natuurproduct is boter op zich wel gezond, maar beperk het gebruik ervan wel. Let ook op met kokosolie, de hype van het moment: maximaal 2 eetlepels per dag. Te veel verzadigde vetten dragen bij aan ongunstige vetwaarden (cholesterol, triglyceriden) in het bloed.

√ Beperk plantaardige oliën of producten, zoals margarines, op basis van olie uit maïs, zonnebloem of saffloer; ze bevatten (te) veel omega 6.

√ Mijd industrieel verwerkt vlees, gevogelte, eieren en andere bewerkte producten die vaak chemische stoffen bevatten (smaakversterkers, nitraten, kleurstoffen, fosfaten). Kies liever hormoon- en antibioticavrij bio- of hoevevlees, -gevogelte, -eieren enz… Wees zeer matig met rood vlees, ook hier levert onbewerkte biefstuk, kalfs-, lams- of paardenvlees het laagste risico.

√ Vermijd absoluut zwaardvis, tonijn of andere vissen die bovenaan de voedselpiramide staan. Deze grote vissen leven lang en bevatten niet alleen parasieten, maar ook een heel hoog gehalte aan zware metalen en andere giftige stoffen.


√ Eet verder waar u zin in heeft, maar let op een goed evenwicht tussen eiwitten en koolhydraten. Een keer per week
een goede bio-hamburger met veel groenten zal uw gezondheid zeker niet schaden. Eet van alles met mate en geniet
in evenwicht met de natuur. Vermijd overdaad.

 

FYSIEKE ACTIVITEIT

Maak elke dag een stevige wandeling van minstens 30 minuten als cardiotraining en stretch alle spiergroepen 10-15 minuten.

 

GEZOND EN FIT BLIJVEN 

U wilt uw hart ondersteunen en uw kansen op een langer leven verhogen? Zet dan minstens twee keer per week vette vis op het menu. Of neem een visoliesupplement dat 1 g EPA/DHA bevat: zo verhoogt u het gehalte omega 3 in uw bloed naar een veilige 8% EPA/DHA (omega 3-vetzuren). Daarmee draagt u tegelijk bij tot een gunstige
verhouding tussen omega 6 en omega 3. Dit helpt uw hartslag verlagen, vermindert de kans op ontstekingen en beperkt ook uw risico op dementie.

 

Bron: WHC Health Consulting