Wat zeggen je voeten? Weet wat je zweet!

mei 20, 2022 NewNew

♡♡♡

De huid beschermt ons tegen de externe factoren en tegen schadelijke micro-organismen. Maar bepaalde schimmels kunnen de buitenkant van de huid echter infecteren wat kan leiden tot ‘tinea pedis’. Maar hoe ontstaat nu zo’n infectie en wordt je er ziek van?

De buitenlaag van de huid bevat keratine, een eiwit dat ervoor zorgt dat de huid taai en waterafstotend is. Maar schimmels kunnen in deze keratineweefsels overleven dankzij de voedingsstoffen die ze uit de keratine halen. Er kan dus een ontsteking ontstaan omdat de huid gaat reageren, die kan leiden tot tinea pedis of in de volksmond atleetvoet of zwemmerseczeem.

Schimmels houden van je voeten. Niet verwonderlijk toch want je voeten bevatten zweetklieren en je steekt ze in schoenen. Dermatofyt is zo’n schimmel die in de dode buitenlaag van de huid leeft. Om te kunnen overleven en groeien heeft de schimmel warmte en vochtigheid nodig. Er is dus een verhoogd risico op infectie bij blootstelling van de huid aan warme en vochtige omgevingen. Sporters kunnen er wel eens last van hebben want ze dragen heel vaak gesloten sportschoenen die gemaakt zijn van synthetisch materiaal. Daardoor kunnen hun voeten minder goed ademen en krijgen ze door het zweten vochtige voeten. Vandaar dus de naam atleetvoeten. Maar ook vochtige plaatsen zoals zwembaden of douches zijn een risicofactor. Bovendien kunnen dermatofyten erg goed tegen chloor in zwembaden. Ook als je last hebt van overmatig zweten kan je meer vatbaar zijn voor de infectie.

Wat is tinea pedis of atleetvoet?

Bij voetschimmel/atleetvoet heb je witte schilferige velletjes/kloofjes tussen de tenen. Dit kan ook gepaard gaan met jeuk. De huid onder de schilfers is vaak rood. Soms is er ook sprake van een onaangename geur. Het is bij gezonde personen een onschuldige maar wel een vervelende huidaandoening die met een schimmelwerend middel goed behandeld kan worden. Atleetvoet is een veel voorkomende kwaal. En het kost wel wat moeite om ervan af te geraken omdat die gemakkelijk weer kan terugkeren. Deze voetschimmel nestelt zich graag in de vochtige huid. Daarom wordt ook wel 'zwemmerseczeem' genoemd. Zonder behandeling kan het zich uitbreiden naar je voetzolen, waar jeukende blaasjes of rode schilfertjes kunnen ontstaan. Besmetting gebeurt meestal door blootvoets op vochtige vloeren in bv. zwembaden, douches of de kleedkamers van sportcomplexen te lopen. Maar ook 'zweetvoeten' hebben sneller last van een schimmel. Daarom komt deze aandoening ook vaker voor bij pubers.

Weetje: Soms zijn ook de teennagels aangetast(gele, afbrokkelende nagels). Vooral in gevallen van schimmelaantasting tussen de tenen (interdigitale mycose) ziet de huid er daar vochtig en enigszins week uit (maceratie). In geval van ernstige ontstekingen, zoals erysipelas, dan raadpleeg je het best je huisarts.

Symptomen

Geïrriteerde of rode huid – Jeuk - Onaangename geur. Dit zijn de drie belangrijkste symptomen bij atleetvoet.
Eerst merk je een zekere verweking, schilfering en roodheid tussen de tenen (meestal tussen
de derde en de vierde teen). Dit kan ook gepaard gaan met jeuk. Bij het spreiden van de tenen kunnen ook kloofjes of blaasjes verschijnen die vocht afscheiden.

Besmettelijk

Voetschimmel is besmettelijk en wordt meestal indirect van mens op mens overgedragen. Mensen die op blote voeten lopen gaan bij elke stap huidschilfers verliezen omdat die loskomen van de huid. Die kunnen vervolgens blijven plakken op de vloer en komen zo terecht op de voeten van iemand anders. En zo wordt mogelijk ook bij die persoon atleetvoet veroorzaakt. Pas dus op bij plaatsen waar mensen blootvoets lopen zoals: zwembaden, turnzalen, sportvelden, hotelkamers, sauna's, douches , campings, enz...

Iedereen komt wel eens in aanraking met een schimmel. Meestal hebben we er ook geen last van omdat het bovenste laagje van de huid dik genoeg is om de schimmel weg te houden. Wanneer de huid lang vochtig is of kleine wondjes heeft, vermindert de bescherming van de huid. Zo kan de schimmel de buitenste laag van de huid aantasten en in de huid binnendringen. De schimmel gaat zich dan voeden met de cellen van de hoornlaag waardoor hij kan uitgroeien tot een infectie.

Weetje: Kleine verwondingen op de voeten, zoals sneetjes, scheurtjes of schaafwonden, maken het voor de schimmel veel gemakkelijker om het lichaam binnen te dringen.

Weetje: je kan het ook krijgen door gebruik te maken van een handdoek of schoenen van een ander besmet persoon.

Weetje: Mensen met een hoger risico: sportlui, werklui (vooral indien ze werken met gesloten schoenen), bejaarden (problemen met de bloedsomloop, mensen die veel wandelen en diabetespatiënten.

Tip!: De sporen van schimmels kunnen langer dan een jaar overleven in schoenen, op vloeren, in tapijten, enz...

Voorkomen

Een goede voethygiëne is de beste preventiemaatregel!

Was je voeten en spoel ze goed af met water zodat er geen zeepresten blijven zitten

Droog je voeten goed af, ook tussen de tenen

Doe een beetje talkpoeder tussen de tenen

Gebruik een aparte handdoek voor je voeten

Gebruik elke keer een verse propere handdoek (gebruik geen handdoek van iemand anders)

Draag elke dag verse katoenen of wollen sokken

Draag geen knellende schoenen maar schoenen die lucht doorlaten (geen rubber of plastic)

Draag slippers in zwembaden en douches

Behandelen

Heb je ondanks je voorzorgsmaatregelen toch atleetvoet opgelopen? Atleetvoet gaat niet vanzelf voorbij, maar een goede voethygiëne is in elk geval belangrijk. Wacht niet tot de infectie erger wordt, behandel je voet(en) onmiddellijk! Meestal kan je voetschimmel goed zelf behandelen. Hiervoor bestaan verschillende antimycotische crèmes of sprays en germicide zeep. In zeer ernstige gevallen kan het ook nodig zijn om antimycotica oraal in te nemen. Naast medicatie moet er goed op worden gelet dat de voet(en) en vooral de ruimte tussen de tenen droog blijven.

Een voetschimmel is meestal uitgebreider dan met het blote oog te zien is. Na ongeveer een week is effect met medicijnen merkbaar. Het kan soms wel een paar weken duren voordat de plekken genezen zijn. Stop pas met de behandeling een week nadat alle plekken zijn verdwenen. Ook gebruik je het best geregeld een schimmelwerende spray voor de voeten, schoenen en kousen. Dit voorkomt dat je via je sokken en schoenen steeds opnieuw wordt besmet.
Gebruik een ontsmettende zeep die specifiek op schimmels en bacteriën inwerkt en die de neutrale zuurtegraad van je huid respecteert.

Ook na het sporten was je je voeten het best met een ontsmettende zeep.

Behandel de aangetaste zones met een schimmeldodende crème en poeder(spray) waarin een schimmeldodend of groeiremmend middel is verwerkt. Bijv: type Daktarin, Loprox of Nizoral. Je brengt de crème 2x per dag dun aan, tot zo’n 2 cm rondom de geïnfecteerde plekken, en zet de behandeling nog zo’n 4 tot 6 weken voort nadat de schimmel is verdwenen. Zo ben je zeker dat alle sporen weg zijn.

Enkel je voeten behandelen is niet voldoende: ook je schoenen en kousen kunnen schimmelsporen bevatten.

Atleetvoet wordt gemakkelijk overgedragen via vochtige vloeren en handdoeken. Reinig daarom je douche en bad grondig na elk gebruik om besmetting te voorkomen.

Gebruik ook steeds je eigen handdoek en wissel regelmatig het matje in de badkamer.

De sporen van schimmels kunnen langer dan een jaar overleven in schoenen, op vloeren, in tapijten, enz... Om een nieuwe infectie te voorkomen, is een blijvende goede (voet)hygiëne van onschatbare waarde.

Soms is het nodig om door te verwijzen naar de huisarts of specialist als er sprake is van een onderliggende aandoening, specifiek medicijngebruik of als zelfzorgmiddelen niet voldoende zijn. Bij een hardnekkige schimmel en schimmelnagels schrijft de dokter eerder pilletjes voor die je in een kuur dient in te nemen. Zo’n behandeling duurt dikwijls 3 maanden, maar het kan ook worden doorgetrokken tot 6 maanden als de schimmel nog niet helemaal verdwenen is. Bijv: Trisporal (itraconazol), Lamisil (terbinafine) en Diflucan (fluconazol).

Tip!: Het kan zijn dat ook je huisgenoten last van atleetvoet. Het best is dan om hen ook te meteen te behandelen.

Weetje: Als de huidafwijkingen verdwenen zijn, moet je de gestarte behandeling liefst nog een week verderzetten om herval te voorkomen. In sommige gevallen is het nodig dat de dokter je een orale behandeling voorschrijft.

Weetje: Soms breidt de schimmelinfectie zich uit naar de voetzool en de voetranden. Dan raadpleeg je het best je huisarts.

Weetje: Miconazol kan de werking van sommige bloedverdunners veranderen. Gebruik je bloedverdunners? Vraag jouw huisarts of je dan crème met miconazol mag gebruiken.

Weetje: Personen met diabetes, atherosclerose of een slechte doorbloeding en bejaarden raadplegen best hun arts alvorens zelf een behandeling op te starten.

Tip!: Daarnaast kan het gebruik van een Aloë Vera gel/crème en een pedicure ook een goede aanvulling zijn.

Tip!: Met schimmels besmette kleding was je het best op ten minste 60°C in de wasmachine of met een ontsmettingsmiddel om een nieuwe infectie te voorkomen.

Tip!: Raadpleeg jouw huisarts wanneer na 2 weken behandeling de symptomen niet verbeteren, er diepe wondjes voorkomen of als je ook last hebt van etterende wonden, zwelling van de voet en/of koorts.

♡♡♡

Nog enkele tips en weetjes bij ZWEETVOETEN/ATLEETVOET

Was je voeten: Goed en vaak je voeten wassen is de beste remedie. Desnoods meerdere keren per dag. Dat kan gewoon met water en een PH neutrale zeep.
Tip!: Een kwartiertje inweken in een voetenbadje  aan het einde van de dag is vaak ook aangenaam. Aan het badwater kan eventueel zeezout worden toegevoegd of een bacteriedodend middel.

Voetbadje: Zorg ervoor dat de temperatuur niet te hoog is (maximaal handwarm), en neem ze niet langer dan enkele minuten, anders werken de voetbaden juist averechts. Voeg wat zeezout toe en kies een etherische olie met schimmelwerende eigenschappen. Er zijn een aantal kruiden die krachtige schimmelwerende eigenschappen hebben, zoals de Aloë Vera Emergency Spray van LR.
Tip!: Zorg ervoor dat je 100% zuivere etherische olie koopt, om er zeker van te zijn dat je een kwaliteitsproduct hebt. Er zijn veel verschillende soorten olie met schimmelwerende eigenschappen, zodat je kunt kiezen welke jou het beste bevalt. Bijv: Tea tree olie.

Weetje: Waarom geen Sodabadje?: Badjes met huishoudelijke reinigingsoplossingen zoals Biotex of soda zijn niet aan te raden. Deze middelen vergroten de kans op infectie, vertragen de genezing, zorgen voor maceratie van de huid, niet tot minder wondinfecties.

Tip!: Aloë vera heeft verkoelende, vochtinbrengende en helende eigenschappen, en bezit ook nog eens antibacteriële en schimmeldodende eigenschappen waardoor het gebruik ervan een geweldige optie is om de symptomen van zwemmerseczeem tegen te gaan en de gevoelige huid ervan te beschermen. Hoe gebruik je Aloë Vera? Breng de Aloë Vera gel 2x per dag aan op de aangedane delen van de voeten. Vul deze behandeling aan met een anti-schimmelproduct indien je voeten schimmel hebben opgelopen.

Zilversokken: het zilver in deze sokken heeft een positieve werking op de vochthuishouding en de doorbloeding van de voeten.

Boorzuurschilfers: Wordt gebruikt bij zweetvoeten en ook bij voetschimmel en kalknagels. Deze witte vlokken bevatten voornamelijk carboorzuur dat bacteriën snel doodt. Strooi elke dag een klein beetje schilfers in je schoenen en/of sokken voor je ze aantrekt en je merkt al na 5 dagen dat zowel je schoenen als je voeten aangenamer ruiken.

Schoenendeo: We spuiten dagelijks deodorant onder onze oksels, om zweetgeur te voorkomen. Je kunt ook speciale deodorant in je schoenen spuiten, waarmee je een geur van zweetvoeten kunt verminderen. Je schoenen zullen zo een stuk frisser ruiken wanneer je ze weer aantrekt.

Talkpoeder: Gebruik talkpoeder om de voeten droog te houden. Een gewoon talkpoeder is goed. Er zijn ook talkpoeders met middelen erin tegen schimmels of bacteriën.

Inlegzolen: Er zijn inlegzolen in allerlei soorten en materialen, zowel dikke als dunne en ook die de vochtigheid reguleren of geur neutraliseren door middel van actieve koolstof (geurvreters).

Weetje!: Wist je trouwens dat muggen zodus ook de malariamug van zweetvoeten houden!? Een mug kan van tientallen meters afstand mensen opsporen via de kooldioxide in de lucht die wij uitademen. Op weg naar het doelwit laat de mug zich in de laatste meters echter leiden door de geur van bacteriën die op de huid van de voet leven. Die zweetgeur is voor de mug zelfs sterker dan de kooldioxide. Het onderzoek verklaart waarom muggen niet rond de mond steken, maar vaak bij de enkels en voeten.

♡♡♡

 

 

 

(*) Bronnen: https://www.thuisarts.nl & www.huidziekten.nl

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *