Aloë Vera verzacht bij eikenprocessierups

mei 4, 2022 NewNew

♡♡♡

Wat is een processierups? Een eng beestje om jeuk van te krijgen

Een eikenprocessierups, is een bladvretende rups van de eikenboomvlinder. De rups nestelt zich in en nabij eikenbomen, vooral aan de zonnige kant van eikenstammen. De nesten bestaan uit rupsen, brandharen en uitwerpselen.
De processierups is normaal gesproken het meest actief tussen half april en half juli. De periode met overlast begint doorgaans begin juni, wanneer de rupsen hun brandharen afschieten. In de zomermaanden (juni, juli en augustus) is de overlast het grootst.

Als er bomen met eikenprocessierupsen vlak bij je huis staan, dan kun je daar last van hebben. Door de wind kunnen de brandharen uit de nesten waaien. Meestal komen ze niet verder dan 20 meter van de boom terecht. Maar als het hard waait kunnen ze tot wel 100 meter ver komen.
De brandharen blijven 6 tot 8 jaar actief, ook wanneer ze in de grond komen. Ook op plaatsen waar de processierupsen nu niet meer voorkomen, kunnen de brandharen dus nog steeds voor overlast zorgen.
Wist je dat processierupsen zijn bedekt met zo’n 700.000 witte brandharen van ongeveer 0,2 tot 0,3 millimeter lang?

Veel mensen denken dat de overlast wordt veroorzaakt door de grijze haren die te zien zijn op de rups. Maar dat is niet zo. De brandharen zijn veel kleiner en onzichtbaar voor het blote oog. Deze zijn trouwens gevaarlijk voor de gezondheid van mensen en dieren.

Bij een bedreiging worden de haartjes afgeschoten door de rups

De haren komen in de lucht en kunnen worden verspreid door de wind

De brandharen zijn pijlvormig en kunnen de huid, ogen en luchtwegen van mens en dier bereiken en binnendringen met hun weerhaakjes

De stoffen die op de haren zitten, zorgen voor een allergische reactie

♡♡♡

Welke klachten veroorzaakt de eikenprocessierups?

De huidirritaties die binnen 8 uur optreden, zijn rood en pijnlijk (huiduitslag). Ze gaan gepaard met hevige jeuk, die tot 2 weken kan aanhouden. Als de brandharen in de ogen komen, kan binnen enkele uren een rode, pijnlijke en jeukende zwelling en irritatie optreden.

Wat zijn de symptomen van een processierups uitslag?

We zien op de huid een sterk jeukende uitslag bestaande uit rode of rozerode ronde bultjes of blaasjes die kunnen samenvloeien. Deze uitslag kan in principe overal optreden, maar vaak aan de binnenzijde van de armen richting de oksels, de hals, borst, buik en rug.

Komt ook voor: Rode, dikke en soms ontstoken ogen. Irritatie aan de luchtwegen. Ontsteking in het mondslijmvlies en maagdarmkanaal (buikpijn, braken). Allergie (koorts, braken, algehele malaise, benauwdheid, dikke ogen of tong, zwellingen).

Belangrijk!:  Bij ernstige klachten: direct de huisarts of huisartsenpost bellen! De huisarts kan een ontstekingsremmende zalf (corticosteroïd zalf) voorschrijven. Soms worden antihistamine tabletten voorgeschreven. De meeste histamine remmende middelen zijn overigens ook bij de drogist verkrijgbaar.

♡♡♡

Wat kan je doen?

Ga niet krabben of wrijven aan de bultjes of uitslag (zo worden de haren verder verspreid op de huid)

Probeer de huid met plakband te strippen van de haartjes. Een snellere methode is om gebruik te maken van een pluizenroller die wordt gebruikt om pluisjes uit kleding te halen

Spoel de huid goed af met koud of lauw water

Was je kleding die je aanhad apart en op een hoge temperatuur, bijv. 60 graden

Zorg voor verlichting van de huid door een zachte, verkoelende Aloë Vera of Menthol crème te gebruiken

Bij klachten aan de ogen zijn er oogdruppels beschikbaar die irritatie kunnen verhelpen. Haarjes in de ogen Spoel je ogen goed uit met water als er haartjes in je ogen terecht zijn gekomen. Ga niet wrijven. Bij ernstige klachten aan het oog moet er opgepast worden voor een oogontsteking die in het ergste geval blindheid kan veroorzaken. Raadpleeg bij last aan de ogen dus altijd een arts!

Weetje: Ook de sauna kan effectief zijn om de huid warm te maken en klachten aan te pakken. (Vraag bij een allergie vr de brandhaartjes eerst raad aan je arts)

Tip!: Hang tussen eind mei en eind juli geen was buiten vlakbij eikenbomen.

Let op!: ⚠️ De tip die rondgaat op social media om de jeuk met de haardroger tegen te gaan kan vervelend uitpakken voor mensen met een allergie voor processierups brandharen! De rechter arm (voor de kijker links) is verwarmd met de föhn, de linker arm niet... Deze foto is van de dag erna. 🧐

♡♡♡

Aloë Vera als verzachting

Nadat je de haartjes hebt verwijderd is de jeuk nog niet weg. De jeuk wordt vaak langzaam minder maar kan tot wel 2 weken blijven duren. Door de huiduitslag in te smeren met Aloë Vera zalf kan je de jeuk wel onderdrukken. (Bij hevige jeuk kunnen antihistaminica verlichting brengen)

Je kan de jeuk behandelen door gebruik van Aloë Vera producten. Aloë Vera bevat desinfecterende en ontstekingsremmende eigenschappen, vandaar dat deze wonderplant ontzettend goed kan helpen bij het verminderen van roodheid en bultjes, als gevolg van de eikenprocessierups. Aloë vera verkoelt, verzacht, hydrateert en herstelt de huid.

Na het aanbrengen van Aloë Vera zul je binnen enkele uren al een significante verbetering van de huid zien. Voor het beste effect is het overigens wel belangrijk om een Aloë Vera gel van hoge kwaliteit te gebruiken.

 

Gebruik van Aloë Vera producten

Het beste is om altijd eerst de  Aloë Vera Emergency Spray van LR te gebruiken omdat hier o.a. calendula in zit heeft het een verkoelende en antibacteriële werking van de spray neemt de jeuk direct af. De huid zal al snel kalmeren en de jeuk zal afnemen. Elke keer als je jeuk voelt mag je sprayen.

Als de Spray na een paar minuten is opgedroogd, dan kan je de Aloë Vera Concentrated gel al aanbrengen zodat de huid sneller ontzwelt en herstelt. Gebruik dit meerdere keren per dag en je zal snel verbetering zien en voelen.

En ten slotte de Aloë Vera Propolis crème om de huid te versterken, te beschermen tegen infectie en te hydrateren (propolis is een natuurlijk bijenwasextract/antibioticum).

Ook een gel, zalf of crème met menthol of Calendula kan de jeuk tegengaan. Calendula is ook één van de kruiden die aan Aloë Vera SOS spray is toegevoegd. Deze 3 Aloë Vera producten vind je terug in de LR Aloë Vera voordeelbox. Met de Aloë Vera SOS box van LR heb je dus voor alle ongevallen iets in huis!

https://fauxglowspraytan.be/%e2%88%9a-aloe-vera-special-care/

LR Health & Beauty Cosmetics ontwikkelde deze hoog kwalitatieve Aloë Vera producten dankzij de pure kracht van de natuur. De Aloë Vera vetplant wordt niet voor niets ook wel de silent healer genoemd.

Weetje: De LR Aloë Vera producten zijn  worden gemaakt van natuurlijke ingrediënten, dus je kan hier nooit te veel van gebruiken...

Tip!: Heb je veel last van jeuk, ga dan eerst gaan douchen en start daarna met de Aloë Vera producten op de geïrriteerde plekken.

Tip!: Aanbrengen in voldoende hoeveelheid op de aangetaste huid minstens 2 keer per dag. Vaker is beter.

♡♡♡

Het gevaar van de eikenprocessierups voor dieren

Deze brandharen geven niet alleen klachten bij mensen, maar ook bij onze trouwe dierenvrienden!

Dieren kunnen gaan speekselen en kunnen traanogen krijgen. De haartjes die direct op hun vacht/huid komen zorgen al voor vele klachten, zoals rode bultjes en jeuk. Ze kunnen ook slikklachten krijgen en zelfs gaan kokhalzen en braken. Per dier zijn de klachten erg verschillend, dus een eenduidig advies over de behandeling bij dieren is niet zo evident. Het is bijna onmogelijk om de de haren van de rups te verwijderen. Probeer dus jouw dier(en) zo veel mogelijk uit de buurt van de rups te houden. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Wat moet je doen als jouw dier klachten heeft?

Symptomen bij dieren na aanraking met de eikenprocessierups:

Heftig wrijven met poten over snuit

Kwijlen

Moeite met slikken

Zwaarder ademen of benauwd worden

Zwellen van de tong of blaren in de bek

Braken

Mogelijk lusteloos zijn en koorts

...

Als jouw dier klachten vertoont zoals eerder beschreven, moet je zo snel naar de dierenarts. Als er brandharen op de tong zitten, moet deze uitgebreid gespoeld worden met water. Dit kan zeer pijnlijk zijn en vindt soms plaats onder narcose waardoor een opname in een dierenkliniek nodig kan zijn. zo'n behandeling kan meerdere dagen duren. Het kan zelfs weken duren voor alle klachten zijn verdwenen.

Daarnaast is het belangrijk om jouw dier te behandelen met antihistaminicum en steroïden om allergieklachten te bestrijden. Alleen spoelen is niet voldoende!

Je hond kan problemen krijgen door de processierups als hij aan ze snuffelt of erin bijt. Dit zorgt voor problemen in de bek en luchtwegen, wat zelfs kan leiden tot ademhalingsproblemen en benauwdheid. Wist je dat voor honden de haren van de eikenprocessierups zelfs dodelijk kunnen zijn?

Maar vergeet vooral de katten ook niet! Zij gaan met dit mooier weer op ontdekkingsreis en komen dan onbewust in aanraking met de haartjes van de rups. Katten gaan zich veelvuldig wassen en dus met de tong over de vacht likken, daardoor krijgen ze de haartjes in de mond. Dit geeft klachten zoals een gezwollen tong met blaasjes. Hierdoor wordt eten/drinken pijnlijk.

Tip!: Controleer de ogen, oren en tong van jouw dier als die in contact met de natuur is geweest. Brandharen in de vacht kunnen met tape of plakband verwijderd worden.
Spoel jouw dier eventueel af met warm water nadat je in de natuur bent geweest.
Als jouw dier hevige verschijnselen vertoont, bijvoorbeeld bultjes op de tong of een opgezwollen tong, is het belangrijk om onmiddellijk naar de dierenarts te gaan.

Welke producten kan je het best in huis hebben om klachten te voorkomen of eerste hulp te verlenen?

Nogmaals, belangrijk blijft om zo snel mogelijk naar een dierenarts te gaan als jouw dier in contact is geweest met de brandharen van de rups! Soms is dit echter niet meteen mogelijk en dan is het toch wel handig om te weten wat je zelf al kan doen om jouw dier te helpen.

Wat je wel kan doen is jouw dier behandelen met medicatie/producten tegen de zwelling, pijn, jeuk en/of terug aan het eten/drinken krijgen.

Als je dier opeens heftig met zijn poten over zijn neus begint te wrijven, en je vermoed dat jouw dier in contact is geweest met de brandharen, maar je geen klachten ziet, dan kan je in ieder geval de vacht goed afspoelen/wassen. Spoel de vacht eerst alleen af met water om alle eventuele losse brandharen weg te spoelen. Strippen met plakband kan ook. Daarna kan jouw dier nog wassen met een verzorgende of kalmerende Aloë Vera shampoo/zeep en verzorgen met een gel/crème en/of spray.

Tip!: Draag bij het wassen handschoenen.

Hier enkele geschikte verzorgende Aloë Vera producten van LR:

Aloë Vera voor dieren

Weetje: Deze Aloë Vera producten zijn ook van toepassing als de vacht/huid al wat geprikkeld is.

Tip!: Zorg dat u de kop en eventueel de bek spoelt met (lauw) water. Voorkom dat er water in de keel van jouw dier loopt en zorg ook dat jouw dier het water niet gaat opdrinken.

Tip!: Om de ogen te spoelen zijn er speciale fysiologische spoelvloeistoffen die je kan halen in de apotheek. Deze producten hebben dezelfde pH als traanvocht, zodat de ogen niet onnodig geprikkeld worden. Hou er ook rekening mee dat de huid rond de ogen ook extra gevoelig is. Als je bovenstaande producten niet voor handen hebt, spoel dan met gewoon water. Overmatig spoelen is echt belangrijk. Probeer zo weinig mogelijk te wrijven, omdat je daardoor de brandharen kan gaan verspreiden en die zo nog meer irritatie gaan veroorzaken. Daarnaast kan je de ogen beschermen met een verzorgende oogzalf met vitamine A.

Weetje: Ook paarden, koeien en andere boerderijdieren lopen een groter risico want de bomen in de wei worden vaak niet behandeld en zo kan het hooi door de lage nesten met de haartjes besmet raken.

♡♡♡

De LR Aloë Vera producten zijn:

Vegan

100% natuurlijk

Vrij van Parabenen & microplastics

Dierproefvrij

Velig voor volwassen, kinderen & dieren

...

Deze informatie is louter ter advies voor het welzijn en is geenszins een medisch advies. Bij twijfel raadpleeg je altijd beter een arts/dierenarts.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *