VEILIG bruin & VEILIG zonnen

april 28, 2022 NewNew

♡♡♡

Het is zalig om van de zon te genieten, maar weet u wel wat de zon met uw huid doet en hoe u deze goed moet beschermen en verzorgen?

De media besteedt er steeds meer aandacht aan en dat is nodig ook want, 1 op de zeven mensen krijgt huidkanker! Veel mensen beschermen zich niet goed tegen de zon en krijgen hierdoor nog te vaak een verbrande en beschadigde huid, ook bestaan er veel misvattingen over zonnebrandcrèmes.

♡♡♡

Even een korte toelage:

Zonnebrandcrème is een effectieve manier om de huid te beschermen tegen UV A & B straling. Elke zonnebrandcrème heeft een bepaalde graad van bescherming. Dit staat altijd op de verpakking en wordt de Sun Protection Factor (SPF) genoemd. We kunnen ultraviolet onderverdelen in A (UVA), B (UVB) en C (UVC) straling.

UV A

UV straling bestaat voor 95% uit UV A stralen. UV A straling is elk seizoen aanwezig en wordt, in tegenstelling tot UV B straling, niet tegengehouden door wolken of glas. UV A straling geeft directe maar tijdelijke pigmentatie van de huid. Het dringt dieper in de huid door dan UV B en kan daardoor schadelijk zijn. Bij overdaad veroorzaakt UV A vroegtijdige huidveroudering. Bovendien speelt UV A een belangrijke rol bij de vorming van huidkanker.

UV B

UV B prikkelt de pigmentcellen en zet deze aan tot de vorming van pigment (melanine). Bovendien is UV B het soort straling dat de huid kan verbranden. UV Bstraling komt méér voor in de lente en zomer. Het geeft indirecte pigmentatie. Hoewel de hoeveelheid UV B straling een fractie is van de hoeveelheid UVA die op aarde komt, is ze toch de grote boosdoener bij zonnebrand.

UV C

De agressieve UV C straling heeft een nóg kortere golflengte dan UV B. Gelukkig houdt de ozonlaag UV C volledig tegen en is dus voor de mens op aarde niet relevant.? Het merendeel van de anti-zonnebrandproducten beschermt tegen zowel UV A als UV B.

♡♡♡

Tips en weetjes

√ De factor vermindert snel en filtert de UV straling in de zon, werkt tegen verbranding en beschadiging maar laat de huid wel bruin worden.
√In veel zonnebrandproducten die je in de drogist of supermarkt kunt kopen zitten vaak veel lagere concentratie werkstoffen in en doen vaak niet wat ze beloven.
√Door de zon veroudert de huid sneller en krijg je pigmentvlekjes e.d.
√Smeer de zonneproducten in de zon om de 1 a 2 uur opnieuw in ook bij waterbestendige producten.
√De huid heeft na het zonnen extra hydratatie nodig zoals met crèmes en maskers.
√Wanneer je een bruin zonder zon crème of spray tan hebt aangebracht is de huid nog niet van zichzelf gebruind en dient deze nog steeds extra goed beschermd te worden.
√Te veel zon en kunstmatige lichtbronnen (zoals zonnebank) om bruin te worden en een slechte bescherming zorgt voor vroege huidveroudering en mogelijk huidkanker tot gevolg.
√Voor en tijdens de zonnekuur regelmatig scrubben werkt voor een gelijkmatige mooie bruine tint en tegen vervelling v/d huid.

√Sommige geneesmiddelen kunnen in combinatie met zonlicht tot allergische reacties leiden. Vraag raad aan je huisarts en lees de bijsluiter.
√Producten tegen muggenbeten, parfum of andere cosmetica kunnen onder invloed van de zon allergische reacties veroorzaken.
√Roken verhoogt de gevoeligheid van de huid voor zonnestralen. Je verbrandt sneller en heftiger als je rookt. Ook huidveroudering treedt sneller op door onder de zonnebank te gaan of door de combinatie roken en zonnen.
√Zon en alcohol verdragen elkaar slecht. Als je gaat zonnen, kun je beter geen alcohol drinken. Alcohol verwijdt de bloedvaten, wat zonnebrand kan verergeren.
√Zonlicht op een recent litteken kan ervoor zorgen dat het litteken donkerbruin kleurt. Als je toch in de zon komt, smeer je het litteken het best elke drie tot vier uur in met een lippenbalsem met een heel hoge uv-beschermingsfactor.
√Patiënten met vitiligo, littekens, brandwonden of sclerodermie moeten zich extra goed beschermen omdat deze letsels geen lanocyten of melanine meer bevatten en er dus geen doeltreffende barrière is tegen zonnestralen zoals bij de gewone huid.

♡♡♡

Zonnestralen zorgen meestal voor een opgewekt gevoel. De zon helpt je huid ook vitamine D aan te maken, belangrijk voor de versteviging van je beenderen, celgroei, afweersysteem, hormoonhuishouding en zenuwstelsel. Dagelijks vijftien tot dertig minuten zonlicht op je handen, armen en gezicht volstaan om de nodige dosis vitamine D te krijgen. Je huid wordt dikker. Bovendien maakt ze pigment aan dat het zonlicht een beetje filtert en je een bruin kleurtje geeft.

Mensen die niet of moeilijk bruin worden, maar voornamelijk rood, hebben een groter risico op vroegtijdige veroudering en huidkanker dan mensen die gemakkelijk bruin worden of van nature een donker gekleurde huid hebben. Toch kan in beide gevallen de huid verbranden, waardoor huidvernieuwing sneller zal plaatsvinden en de bruine huid minder lang blijft.

♡♡♡

Wil je toch snel en gezond bruin worden zonder UV straling? Kies dan voor een Spray tan & bijhorende verzorgingsproducten.

♡♡♡

Spray tan Producten

Voor onderhoud van je perfecte kleurtje zijn er de perfect bijpassende producten van Sienna-X voor thuis. Deze kun je uiteraard het hele jaar door gebruiken zodat je zowel in de winter als in de zomer een mooie egale teint hebt. In tegenstelling tot de gevaren van de zonnebank zullen de producten van Sienna-X je huid niet in gevaar brengen maar juist verzorgen en voeden.

Kan ik na een spray tan onmiddellijk in de zon?

In de eerste paar uur na de behandeling kun je extra gevoelig zijn voor de zon. Je bent niet beschermd tegen de schadelijke invloeden van de zon, dus gebruik een beschermende factor.

In eerste instantie word je bruin van de bronzer, die in elke vloeistof verwerkt zit. De werkzame stof is echter DHA. Je zult de volgende dag pas het uiteindelijke effect zien. DHA heeft 24 uur nodig om volledig te ontwikkelen en dit zorgt dan ook voor het langdurige effect. De kleur die je direct hebt na de behandeling, geeft wel een heel goed idee over hoe diep je uiteindelijke teint eruit gaat zien.

Bronzer en DHA beschermen je op geen enkele wijze tegen de zon, ook al doet je kleurtje je anders vermoeden!

♡♡♡