Ken jij N-acetyl-L-cysteïne?

januari 20, 2022 NewNew

♡♡♡

Ken jij N-acetyl-L-cysteïne?

In het kort is NAC een voorloper van L-cysteïne en dit aminozuur is een belangrijke bouwsteen van glutathion. Glutathion is op zijn beurt dan weer één van de krachtigste antioxidanten in het lichaam. Hoewel de meeste eiwitrijke voedingsmiddelen, zoals kip, kalkoen, yoghurt, kaas, eieren , zonnebloempitten en peulvruchten, cysteïne bevatten, kiezen sommige mensen ervoor om NAC aan te vullen om hun inname van cysteïne te verhogen.

N-acetylcysteïne (NAC) is de supplementvorm van het aminozuur cysteïne. Cysteïne wordt zowel van nature in het lichaam geproduceerd als verkregen uit dierlijk en plantaardig voedsel. In tegenstelling tot de essentiële aminozuren die je alleen via voedsel kunt krijgen, is cysteïne een semi-essentieel aminozuur.

Weetje!: Uitstekende voedselbronnen van aminozuren zijn gevogelte, eieren, zuivelproducten, rode pepers, knoflook, uien, broccoli, spruitjes, haver en tarwekiemen, enz...

Weetje!: Om je lichaam het aminozuur cysteïne te laten maken, heb je voldoende hoeveelheden foliumzuur, vitamine B6 en vitamine B12 nodig . Deze voedingsstoffen zijn te vinden in bonen, linzen, spinazie, bananen, zalm en tonijn, enz...

NAC draagt bij tot onze gezondheid omdat het de synthese van glutathion mogelijk maakt, een antioxidantmolecule die betrokken is bij de eliminatie van vrije radicalen en reactieve zuurstofsoorten. Deze moleculen zijn verantwoordelijk voor de oxidatieve stress die tot celveroudering leidt. Wist je dat NAC ook een rol speelt bij de eliminatie van toxische verbindingen die het gevolg zijn van het innemen van geneesmiddelen? NAC ondersteunt de leverfunctie en beschermt tegen toxische effecten van uiteenlopende stoffen waaronder zware metalen, cytostatica en paracetamol.

Hoewel NAC geen medicijn is, zijn de  complementaire en alternatieve geneeskundigen van mening dat NAC de productie van glutathion kan verhogen en bepaalde gezondheidsproblemen kan voorkomen en helpen bij o.a.: aandoeningen van de luchtwegen, diabetes, onvruchtbaarheid en psychiatrische aandoeningen.

♡♡♡

Slijmen in de longen

Gezonde longen hebben een ingebouwd reinigings- en beschermingssysteem. Een kleine hoeveelheid slijm wordt uitgescheiden om de wanden van de luchtwegen te bedekken. Dit slijm houdt ingeademde deeltjes vast waarvan er vele irriterend, besmettelijk of erger kunnen zijn. Wanneer overtollig slijm zich ophoopt, wordt het plakkerig en is het moeilijk te verwijderen. Dat kan leiden tot ademhalingsmoeilijkheden. Het is dus duidelijk dat dit veel longaandoeningen, waaronder bronchitis, astma, cystische fibrose en longinfecties compliceert.

Sinds de jaren zestig gebruiken artsen geïnhaleerde NAC om slijm te verminderen. Het breekt de slijmafscheiding af, waardoor ze minder consistent en plakkerig worden. NAC vermindert ook de dikte van het slijm. Dit helpt de luchtwegen vrij te maken en maakt het voor de trilharen gemakkelijker om slijm en vastzittende deeltjes weg te vegen.

Suikerziekte/diabetes

NAC zou diabetes beter onder controle kunnen houden door de insulinegevoeligheid te verhogen. Bovendien zou NAC kunnen voorkomen dat mensen met prediabetes doorgroeien naar diabetes door de glucosetolerantie te verbeteren.

Hoge bloeddruk

Voorstanders van NAC beweren dat het risico op hartaandoeningen kan verminderen door de oxidatieve stress op het hart en het cardiovasculaire systeem te verminderen. Oxidatieve stress treedt op wanneer een onbalans van vrije radicalen de cellen en weefsels van uw lichaam beschadigt. Bij dagelijks gebruik van NAC vermindet een hoge bloeddruk, een belangrijke factor voor atherosclerose (ophoping van plaque in de slagaders).

Polycysteus ovarium syndroom

NAC kan helpen bij de behandeling van PCOS . Onderzoeken wijzen uit dat NAC het ovulatie- en zwangerschapspercentage verbetert in vergelijking met een placebo.

Mannelijke onvruchtbaarheid

Onderzoek toont ook aan dat NAC de vruchtbaarheid bij mannen met varicoceles (vergrote aderen in het scrotum en testikels) kan verbeteren. Varicoceles zijn één van de belangrijkste oorzaken van mannelijke onvruchtbaarheid. Dit geldt ook voor de kwaliteit van het sperma. Onderzoekers geloven dat een verminderde oxidatieve stress resulteert in "gezonder" sperma en een betere vruchtbaarheid na een varicocele ingreep.

Depressie & bipolaire stoornis

Er zijn aanwijzingen dat NAC de effecten van psychotrope geneesmiddelen die worden gebruikt om bipolaire stoornis te behandelen kan versterken. De meeste deskundigen zijn het erover eens dat mensen met klinische depressie vaak een onbalans hebben van oxidanten en antioxidanten. Daarom kunnen de antioxiderende effecten die NAC teweegbrengt hierbij helpen. Door het glutamaatgehalte in de hersenen te reguleren, kan NAC de symptomen van meerdere psychiatrische stoornissen verlichten en verslavend gedrag verminderen.

Paracetamol vergiftiging

Artsen gebruiken NAC om Tylenol (paracetamol) vergiftiging te behandelen door 3 opeenvolgende intraveneuze (IV) infusies van NAC gedurende 24 uur te geven. Deze behandeling helpt leverbeschadiging en andere symptomen van paracetamol-toxiciteit te voorkomen.

Opgelet!: Orale NAC voorkomt of behandelt geen symptomen van een overdosis Tylenol. Tylenolvergiftiging wordt als een medisch noodgeval beschouwd, dus bel onmiddellijk de 112 als jij of iemand die je kent mogelijk een overdosis paracetamol heeft genomen.

Immuniteit

Door het gebruikt van NAC en glutathion zou ook het immuunsysteem verbeteren en herstellen omdat NAC ervoor kan zorgen dat de glutathionniveaus gaan verhogen.

Van bijv. HIV-patiënten is bekend dat zij vaak een tekort hebben aan cysteïne en glutathion, en daardoor minder goed functionerende T-cellen hebben en dus slechtere overlevingskansen hebben. Uit meerdere onderzoeken komt naar voor dat NAC de glutathionwaarden en T-cel immuniteit bij HIV-patiënten kan verbeteren.

Helpt NAC bij Covid-19?

Er zijn aanwijzingen dat NAC in combinatie met andere antivirale behandelingen mensen met COVID-19 zou kunnen helpen om ernstige symptomen en complicaties te voorkomen. Maar er is echter meer onderzoek nodig om de effectiviteit hiervan te bevestigen. Er zijn een aantal klinische onderzoeken ontwikkeld om het gebruik van NAC voor de behandeling van COVID-19 verder te onderzoeken.

♡♡♡

Mogelijke bijwerkingen

NAC wordt als veilig beschouwd en wordt goed verdragen als het op de juiste manier wordt gebruikt. Dit gezegd hebbende, kan het bij sommigen wel lichte bijwerkingen veroorzaken zoals misselijkheid of diarree. Deze bijwerkingen zijn over het algemeen heel mild en verdwijnen meestal vanzelf.

NAC heeft weinig bekende interacties met geneesmiddelen. Maar opgepast! Het kan echter wel de werking van sommige medicijnen versterken of verstoren, waaronder: Medicijnen tegen angina (NAC kan de effecten versterken van nitraten die worden gebruikt om angina te behandelen) en diabetesmedicatie (NAC in combinatie met diabetesmedicatie kan abnormale dalingen in de bloedsuikerspiegel veroorzaken).

Opgelet!: Allergieën voor NAC zijn zeldzaam, maar kunnen voorkomen. Neem contact op met jouw huisarts als de symptomen aanhouden of als je huiduitslag krijgt of duizelig wordt.

♡♡♡

Wanneer GEEN NAC te gebruiken

Bij zwangerschap/borstvoeding: kan je NAC beter niet gebruiken, tenzij een je huisarts hiervoor akkoord geeft.

Kinderen : Er is geen veilige en effectieve orale dosis NAC bij kinderen vastgesteld. Daarom mogen kinderen, tenzij voorgeschreven door een arts, geen NAC-supplementen gebruiken.

Mensen met bloedingsstoornissen : NAC kan de bloedstolling vertragen. Daarom moeten mensen met bloedingsstoornissen het gebruik van NAC vermijden.

Mensen met een nierziekte : Mensen met een nierziekte moeten voorzichtig zijn. Dat komt omdat gemetaboliseerde NAC via de nieren wordt uitgescheiden en in zeldzame gevallen nierstenen kan veroorzaken (zelfs bij mensen zonder een nierziekte).

♡♡♡

Dosering

Orale NAC-supplementen zijn zonder medisch voorschrift verkrijgbaar in tabletten, (softgel)capsules, bruistabletten en poeders. De meeste worden verkocht in doseringen van 600 mg. Dosering tot 1200 mg/dag (over het algemeen in meerdere innames per dag) zijn veilig bij volwassenen. Maar neem als vuistregel nooit meer dan de aanbevolen dosering die vermeld staat op het productetiket.

Supplementen met enkelvoudige aminozuren, zoals NAC, kunnen het beste op een lege maag worden ingenomen. Dat komt omdat voedsel van invloed kan zijn op hoe je aminozuren opneemt.

Een dagelijkse dosis NAC kan variëren van 600mg tot 1800mg verspreid over meerdere innames per dag.

Tip!: Bewaar NAC-supplementen bij kamertemperatuur in een koele, droge ruimte. Gooi alle supplementen weg die zijn verlopen, verkleurd zijn of tekenen van bederf vertonen.

Wat moet je weten over voedingssupplementen

Voedingssupplementen zijn niet strikt gereguleerd en kunnen aanzienlijk verschillen van merk tot merk. Koop daarom enkel supplementen die getest en gecertificeerd zijn om de veiligheid en kwaliteit ervan te garanderen. (Een dergelijke certificering betekent niet dat het supplement effectief is bij de behandeling van een medische aandoening.)

Je moet elk supplement vermijden dat beweringen doet over het genezen van iets. Volgens de wet mogen fabrikanten van voedingssupplementen dergelijke uitspraken niet doen, aangezien ze niet beschikken over een grootschalig klinisch onderzoek om deze bewering te ondersteunen.

NAC is een voedingsmiddel en geen farmaceutisch medicijn. Dit betekent dat het langer duurt voordat de effecten ervan merkbaar zijn. De meeste mensen die beginnen met het nemen van NAC op dagelijkse basis, voelen de effecten na 10 à 20 dagen.

♡♡♡

Conclusie

Is het veilig om elke dag NAC in te nemen?

In de meeste gevallen is het veilig voor volwassenen om één of twee keer per dag 600 mg in te nemen. Overleg echter met jouw arts om er zeker van te zijn dat deze supplementen niet interfereren met andere medicijnen die je gebruikt of bestaande medische aandoeningen.

Wat zijn de ervaringen met NAC?

Veel mensen gebruiken NAC langdurig en zijn er heel positief over. Je kan op elke desbetreffende NAC productpagina de reviews vinden die mensen hebben gegeven. Ga gerust een kijkje nemen, ervaringen van anderen kunnen steeds helpen!

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *