Aardbeienhuid of Keratosis Pilaris

mei 17, 2021 NewNew

♡♡♡

KERATOSIS PILARIS:

Ook wel aardbeienhuid of kippenvel genoemd, is een onschuldige cosmetische huidaandoening. Het geeft geen klachten zoals jeuk of pijn en ziet eruit als kleine rode/zwarte puntjes die erg lijken op comedonen: wat een opeenhoping is van dode huidcellen, vuil, bacteriën, keratine, huideigen oliën (talg) veroorzaakt door een verstoorde uitrijping van hoorncellen van de haarzakjes op de bovenste huidlaag.

Een overproductie van keratine blokkeert de haarfollikels hierdoor wordt de huid dikker en zo ontstaan die kleine bultjes/puistjes. Ze voelen ruw en oneffen aan en kleuren zwart bij blootstelling aan lucht/zuurstof.
Bij een teveel aan keratine wordt de opening van het haarzakje geblokkeerd, waardoor een ruwe en hobbelige huid ontstaat. Heel onschuldig eigenlijk, maar het zorgt er wel voor dat je huid oneffen, ruw en droog aanvoelt. Deze ruwe bultjes komen vooral voor op de bovenarmen en benen, maar soms ook in het gezicht en ook bij mensen bij wie astma, eczeem of hooikoorts in de familie voorkomt.

 

Er zijn verschillende oorzaken van aardbeienhuid:

Keratosis Pilaris: rode bultjes op de huid door overproductie van keratine en dode cellen in de huidporiën die zorgen voor de uitdroging van de huid. Ze zien eruit als kippenvel en voelen aan als schuurpapier. Deze huidaandoening komt vaak voor bij mensen met een droge huid op de bovenarmen, wangen of benen.

Verstopte poriën: er zijn duizenden poriën aanwezig op de huid en via deze poriën wordt huidtalg verspreid over de huid die voor een goede barrièrefunctie zorgt. Wanneer deze uit balans is door bijv. hormoonschommelingen of door een opstapeling van dode huidcellen, bacteriën en vuil, dan kunnen de poriën gaan verstoppen. Bij langdurige verstopping gaat de poriewand oprekken en worden de poriën meer zichtbaar. Verstopte poriën worden donker bij blootstelling aan lucht en veroorzaken comedonen. Deze vergrootte huidporiën worden gewoonlijk de "open comedonen" of mee-eters genoemd.

Keratosis Folliculitis: licht ontstoken of geïnfecteerde haarzakjes. Het gevolg van ingegroeide haartjes en verstopte poriën, door olie, dode huidcellen, bacteriën en ander vuil door o.a. scheren waxen en harsen. Hierdoor ontstaan kleine rode bultjes aan de oppervlakte van je huid.

 

Wel, nu je weet dat er een hoop redenen zijn waarom je huid op vers fruit lijkt, maar hoe ervan af geraken...

 

Beter voorkomen dan genezen:

Er bestaat helaas geen wondermiddel voor een permanente oplossing. Wel kunnen de symptomen verlicht worden door een grondige persoonlijke hygiëne en huidverzorging met de juiste oliën, peelings en huidcrèmes. En niet te vergeten voeding! Wanneer de symptomen licht zijn, kunnen ze aanzienlijk worden verbeterd door regelmaat! Dagelijks reinigen en hydrateren helpt bij Keratosis Pilaris. Verder: Exfoliëren en smeren.

 

De boosdoener: SCHEREN!

Allereerst, gebruik altijd een schoon en scherp scheermesje. Wanneer heb je voor het laatst je scheermesje of mesje vervangen? Als je die vraag niet meteen kunt beantwoorden, is het zeker tijd voor een nieuwe! Het gebruik van een oud, bot scheermesje verhoogt niet alleen het risico op sneetjes, maar kan er ook voor zorgen dat de huid rond de haarzakjes a.k.a. poriën donkerder worden of gaan ontsteken als reactie op scheerirritatie. Verder is het belangrijk om je op de juiste manier te scheren: d.w.z. dat je altijd met de haren mee scheert en in korte strookjes. Dit zorgt ervoor dat je geen overmatige belasting van de follikel en huidbarrière veroorzaakt.

Tip!:  Als je merkt dat dit niet de gewenste resultaten oplevert, probeer het dan eens zijwaarts, loodrecht op de haargroei. Je zal in elk geval een beter resultaat zien als je je huid niet irriteert. Ga ook niet overmatig scheren, vooral bij een gevoelige huid, dit is ook een belangrijke oorzaak van donkere poriën.

Tip!:  Je hoeft echt niet persé het meest super deluxe scheermes met schuimkussentjes en een meebewegende kop te gebruiken. Maar kies wel één met een kwalitatief goed mes.

Tip!:  Gebruik een scheerschuim of scheerbalm. Die legt een verzorgende laag tussen het scheermes en de huid. Kies het liefst wel een scheerschuim/balm met natuurlijke ingrediënten zoals bijv. Aloë Vera, omdat veel scheerschuim producten alcohol en menthol bevatten. Ook deze irriteren de huid. Je kan ook een crèmespoeling gebruiken als scheerbalm, dit werkt ook!

Scheerschuim of scheerbalm nodig?:  LR Aloë Vera Scheerproducten

Tip!:  Droog je scheermes na gebruik goed af en leg het op een DROGE plaats. Water maakt namelijk de mesjes heel snel roestig en bot.

Tip!:  Spat na het scheren wat koud water op je huid om de poriën en haarzakjes te sluiten en olie- en vuilophoping die comedonen veroorzaakt te voorkomen. Dep je huid droog en ga niet wrijven! Een juiste nabehandeling is erg belangrijk om wondjes te dichten, de haarfollikels te kalmeren en de huid te voeden.

♡♡♡

Tip!:  Breng onmiddellijk een vochtinbrengende crème aan en geef deze voldoende tijd om volledig in de huid te trekken. Deze stap vermindert roodheid en droogheid van de huid.

SOS trio:  https://fauxglowspraytan.be/product/lr-aloe-vera-emergency-box/

REGENERATION: Breng de Instant Emergency Spray aan. Werkt antibacterieel en opent de poriën.

HYDRATATION: Daarna de Moisturising Concentrate Gel die onmiddellijk de huid kalmeert, verfrist en hydrateert.

PROTECTION: Vervolgens de Protecting Propolis Crème, legt een beschermende film op jouw huid, houdt de huid soepel en gaat die bovendien ook beschermen tegen te veel talg. (Propolis is een bacterie- en schimmeldodend goedje gemaakt door de honingbij). Deze crème respecteert ook de natuurlijke PH waarde van de huid.

♡♡♡

Ook kan je kiezen voor een andere manier van ontharen zoals een epilator of elektrisch scheerapparaat te gebruiken, of te haren of waxen als een mesje te irriterend is of vaak ingroei veroorzaakt. Bij het waxen en epileren verwijder je de haartjes met haarwortel en al waardoor de haarfollikels geen kans krijgen op verstopping. Deze ontharingsmethodes brengen andere nadelen met zich mee, maar deze wegen voor sommigen niet op tegen het ongemak van de aardbeienhuid. Tenslotte kunnen laserontharing en elektrolyse ook een oplossing zijn.

 

Bouw een regelmatige huidverzorgingsroutine op!

 

Stap 1: REINIGEN

Reinig je huid 1 tot 2 keer per dag grondig met een zeepvrij product. Bijv: LR Aloë Vera Douchegel   met 35% Aloe Vera gel en biologisch kiwi-extract of de  LR MicroSilver Plus Wascrème  met een anti-bacteriële verzorging voor een zachte en diepe reiniging van de poriën.
Tip!:  Vermijd uitdrogende producten, zoals sterk schuimende zepen, en ingrediënten die je huid kunnen irriteren. Voorbeelden daarvan zijn parfum, essentiële oliën, alcohol en kleurstoffen.

Neem een warme douche of bad. De huid blootstellen aan warm water verweekt de stugge beenharen, waardoor je vlotter kan scheren, dus minder irritatie. Zet het water van je bad of douche wel niet te heet, want dat droogt ook je huid uit.

TIP!:  Sauna's en stoombaden maken de huid ook zachter waardoor dode cellen gemakkelijker worden verwijderd (Let wel op!: niet langer dan 15 minuten).
Reinig je huid met een zachte washandschoen (bijv.: De  St. Tropez Deluxe Washandschoen) of met een elektrisch reinigingsapparaat & roterende borstel. (Bijv: LR Zeitgard Cleansing Device  voor een diepe en milde reiniging van de poriën en de huid).

Tip!:  Na gebruik wel hygiënisch schoon houden zodat je bacteriegroei geen kans geeft.

 

Stap 2: EXFOLIËREN

Het is misschien een klein beetje obvious, maar een gladde huid krijg je door te scrubben. Maak er de gewoonte van om 1x per week te exfoliëren, zeker als je grote of donkere poriën hebt. Door de bovenste huidlaag te exfoliëren ga je de dode huidcellen en overtollig keratine los te maken en verwijderen zodat de poriën mooi glad en schoon blijven. Als de dode huidcellen niet weg worden gehaald, kan je de huid er dof en grauw uitzien en neemt de kans op onzuiverheden toe.

Gebrek aan exfoliatie leidt tot een ophoping van olie en dode huidcellen. Dit zorgt ervoor dat je poriën verstopt raken. Ga ook niet overdrijven, 1 à 2 keer per week is voldoende! Het is anders dan een scrub. Een exfoliërend product is veel milder dan een scrub omdat het een vloeistof is met daarin fruitzuren die de dode huidcellen als het ware van de huid afweken. Er zitten dus geen harde korrels in die de huid kunnen gaan irriteren. Kies hierbij het liefst voor een product waarin melkzuur of glycolzuur zit. Deze twee bestanddelen verwijderen dode huidcellen aan de oppervlakte van de huid. Ook kunnen producten met salicylzuur, benzoylperoxide en retinol je van je klachten af helpen. Ze doden de bacteriën, drogen overtollige oliën uit en moedigen de huid aan om dode huidcellen los te laten. Zacht exfoliëren zal de algemene conditie van de huid verbeteren. Salicylzuur dringt diep in de poriën. Hierdoor is dit ingrediënt vooral geschikt voor de vette huid die neigt naar puistjes/acne. Omdat het minder irriteert, is het ook geschikter voor de gevoelige huid. Kies dus voor een kwalitatief goede body-peeling.

LR Aloë Vera Gelaatspeeling met fijne bamboe korreltjes

Sienna X Facial Polish met mineraal vulkanisch puimsteen

Sienna X Chemical Peel met glycolzuur

Sienna X Clay Mask absorbeert overtollig talg, toxines en onzuiverheden

Sienna X Retinol Serum

Sienna X Luxury Scrub handschoen

 

√ Was je huid zoals je normaal zou doen voordat je gaat exfoliëren en zorg ervoor dat de huid goed nat is

√ Breng een ruime hoeveelheid exfoliator/peeling/scrub aan en wrijf deze zachtjes in je huid met ronddraaiende bewegingen, te beginnen met je ruwste plekken: de knieën, hielen en enkels

√ Herhaal deze cirkelvormige beweging op en neer gedurende +/- 1 minuut totdat je huid zacht en zijdeachtig aanvoelt

√ Spoel grondig om alle exfoliant van je huid te verwijderen. Gebruik koud water om af te spoelen als dit de laatste stap van je routine is, of ga verder met warm water als je overgaat tot scheren

 

Tip!:  Scheer je ALTIJD na het scrubben, NOOIT ervoor want je huid zal na het scheren te gevoelig zijn om te scrubben/exfoliëren zonder irritatie.

Tip!:  Geef je benen net iets vaker een scrubbeurt (2x per week) maar doe dit niet meteen na het scheren.

Tip!:  Exfoliëren voor het scheren zorgt ervoor dat verstopte haartjes loskomen, waardoor je straks super glad kunt scheren.

Tip!:  Let op met harde en grove scrubs, want die kunnen je ook de huid beschadigen. Kies eerder voor een ultrafijne korrel die je op een vochtige huid zachtjes gaat inmasseren. Door te hard te gaan scrubben, beschadig je je huid alleen maar meer.

Tip!:  Let wel op bij het gebruik op het gelaat. Doe het niet te vaak en wees extra voorzichtig om de gevoelige gezichtshuid niet te irriteren of de toestand nog erger te maken.

Tip!:  Probeer ook eens een chemische peeling zoals alfahydroxyzuur of ureum, dit verzacht, exfolieert en is ook een goede hydratant.

LET OP!:  Keratosis pilaris op je gezicht? Scrubben kan je dan beter achterwege laten; de gezichtshuid is dunner en gevoeliger dan de huid op je bovenarmen en onderbenen. Ga liever voor een crème met ureum of salicylzuur.

 

Stap 3: HYDRATEREN

Het laatste wat je wil doen als je last hebt van Keratosis Pilaris is je huid nog meer uitdrogen. Naast scrubben/exfoliëren is het ook belangrijk om je huid goed in te smeren. Je huid kan altijd wat TLC gebruiken. Zowel voor, tijdens en na het ontharen is hydrateren van de huid belangrijk. Een gehydrateerde huid is soepeler. Een goed gehydrateerde huid heeft ook een sterkere en gezondere huidbarrière, waardoor deze beter beschermd en dus ook minder snel geïrriteerd geraakt. Je huid DAGELIJKS goed hydrateren is dus the way to go!

LR MicroSilver Plus Face & Body Cream

LR Aloë Vera Propolis Crème

LR Aloë Vera Derma Intense Crème

 

√ Masseer de lotion zacht in de huid tot hij volledig is opgenomen. Voor het beste resultaat laat je de lotion 's nachts inwerken

 

Tip!:  Smeer je huid meteen na het baden of douchen in om vochtverlies te voorkomen.

Tip!: Breng bij het slapengaan Vaseline aan bovenop je bodycrème/verzorging om het vochtinbrengende effect te versterken.

 

√ Gebruik huidverzorgingsproducten met stoffen die de hoornlaag van je huid verzachten, zoals ureum, salicylzuur en vitamine A zuur. Ze maken je huid weer glad.

 

Tip!: Als extra kan je een paar druppels olie toevoegen aan je huidverzorging.

Sienna X Facial Oil met natuurlijke rozenbottelzaadolie

Tip!:  Een andere hydraterende tip is Aloë Vera! De gel van de Aloë Vera plant Barbadensis Miller heeft eigenschappen die werken tegen bacteriën, schimmels die bijdragen aan folliculitis.

LR Aloë Vera Verzorgingsproducten

WEETJE:  Aloë Vera is vaak het 1ste waar we naar grijpen als reactie op zonnebrand, dus het helpt natuurlijk ook om andere soorten huidirritaties te verzachten! Aloë Vera werkt ook als een uitstekende vochtinbrengende crème, dankzij de mucopolysacchariden , die water aan de huid binden, waardoor deze langdurig gehydrateerd blijft.

WEETJE:  Ontstoken haarzakjes worden beschouwd als een milde vorm van acne. Dat gebeurt wanneer olie, bacteriën, dode huidcellen en ander vuil aan elkaar koekt en de poriën verstopt. Producten met salicylzuur, benzoyl peroxide en retinol kunnen je er vanaf helpen. Ze doden de bacteriën, drogen overtollig olie uit en moedigt de huid aan om dode huidcellen los te laten.

Last but not least:
Probeer deze routine gedurende een paar maanden aan te houden. Is het resultaat dan nog niet naar wens? Dan kan het zijn dat het puur genetisch bepaald is en dat jouw haarfollikels gewoon erg zichtbaar zijn. Je zou dan kunnen overwegen om overdag gebruik te maken van een foundation voor het lichaam die de huid egaliseert. Tijdens het douchen was je deze er gewoon weer af met een beetje douchegel. Zo kan je toch nog je blote benen tonen, zonder je druk te moeten maken over die ontsierende plekjes op je armen en/of benen!

 

XTRAATJES:

Beenspieren trainen:
Mogen jouw benen wel iets strakker? Richt je dan tijdens het sporten wat meer op je beenspieren. Kortom: Door te bewegen krijg je meer kracht in je benen waardoor ze ook meteen strakker worden.

https://www.cosmopolitan.com/nl/health-en-body/a152858/dit-zijn-ze-de-oefeningen-voor-slankere-strakkere-benen/

https://www.cosmopolitan.com/nl/health-en-body/a157737/zo-krijg-jij-stevige-billen-de-beste-oefeningen-voor-je-billen-die-echt-werken/

 

Bloedcirculatie verbeteren:
Een mooie en egale huid krijg je onder andere door je bloedcirculatie te verbeteren. Genoeg beweging doet dat al voor je, maar er zijn ook andere trucjes die je kan toepassen voor een betere bloedcirculatie. Geef je benen eens een fijne massage of draai je douche eens op koud en richt de straal op je benen.

Tip!: Drink Aloë Vera gel met Brandnetelextract:  https://www.lrworld.com/NewNewlovesbeauty (Aloë Vera Drinking Gel Intense Sivera)

LR Aloë Vera Thermo Lotion voor de bevordering van de bloedcirculatie

 

Gebruik zelfbruiner:
Als je het moeilijk vindt om van je melkflessen af te raken, gebruik dan een zelfbruiner voor een mooi en fris kleurtje.

Sienna X professionele Selftan Producten