Acné bij jongens

december 26, 2020 NewNew

♡♡♡

Puistjes op de rug

Als je er last van hebt, weet dan dat je echt niet de enige bent! Het komt heel veel voor bij jongeren en met de juiste huidverzorging zijn ze meestal wel goed te behandelen...

Als jongeren in hun puberteit komen gaan de talgklieren vergroten met als gevolg: meer talgproductie. Dit kan samen met dode huidcellen de je talgklieren verstoppen en zo ontstaan er puistjes. De meester jongeren krijgen er last van rond hun 12 jaar en kennen een hoogtepunt tussen de 16 en 18 jaar. Daarna nemen de puistjes geleidelijk aan af. Bij de meeste jongeren is het probleem tussen de 20 en 25 jaar vaak vanzelf opgelost. Jongens hebben eigenlijk vaak meer last van dan meisjes want bij acne is namelijk het 'mannelijke hormoon' de boosdoener.

Acné op de rug en schouders komt vaak voor bij jongeren. Het kan ineens opvlammen en een aantal weken tot maanden later ook weer uitdoven. Acné op de rug kan ook verschillende vormen aannemen, van heel mild tot ernstig. Soms gaat het om enkele mee-eters en puistjes op de schouders, bovenrug, nek en ook op de borst, soms is de hele rug bezaaid met diepe ontstekingen. Puistjes op de rug zijn ongevaarlijk maar geven vaak pijn, jeuk en bloeden regelmatig door wrijving van de kleding. Bij sommige mensen zie je zelfs acné littekens aan de oppervlakte van de huid omdat dat zij in het verleden acné hebben gehad. Puistjes op de rug kunnen ook snel pigmentvlekjes veroorzaken. Vooral jongeren met een getinte huidskleur zijn daar gevoeliger aan dan mensen met een hele blanke huid. Als je regelmatig krabt aan de huid op je rug, of puistjes en mee-eters zelf uit probeert te drukken, heb je een grote kans op deze pigmentvlekjes.

Acné op de rug is ook iets moeilijker te bestrijden dan in het gezicht omdat de huid op de rug vrij dik is. Dat zorgt ervoor dat deze puistjes vaak hardnekkiger zijn. De huid op de rug heeft ook meer talgklieren waardoor er meer plekken zijn waar puistjes kunnen ontstaan. Daarnaast kan je zelf moeilijker bij je rug komen dan bij je gezicht. Dat maakt het wassen en verzorgen ervan een stuk lastiger, met als gevolg dat we vaak minder aandacht geven aan de rug.

Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor acné op de rug. Vooral erfelijkheid en hormoonschommelingen zijn de grootste boosdoeners.  Maar ook het groeihormoon IGF-1. Dit groeihormoon komt van nature voor in ons lichaam en is verhoogd tijdens de puberteit. Ook te veel suiker en gesuikerde frisdranken kunnen een piek in het groeihormoon uitlokken.

Naast dat je je nek bijna verdraait, is het moeilijk om de puistjes op de rug weg te knijpen omdat je er niet goed bij kunt en omdat de huid op de rug nogal dik is. Door te krabben en te prutsen verspreid je bovendien nog eens de bacteriën naar andere gebieden van de rug ook. Dus hoe moeilijk het ook is: AFBLIJVEN is de boodschap! Kan je het toch niet laten? Was je handen grondig, doe papieren zakdoekjes over je vingertoppen en knijp van de zijkanten omhoog. Ontsmet achteraf.

Weetje!: Een oud middeltje dat vaak gebruikt wordt is tandpasta op een uitbrekend puistje smeren. Toch maar niet doen. Het droogt de puist wel uit, maar de menthol in de tandpasta gaat extra irriteren.

 

Maar wat valt eraan te doen?

Vergeet niet hoe kwetsbaar het ego van een puber is. Huidproblemen zijn trouwens voor iedereen en op elke leeftijd eigenlijk een ramp. En essentieel is een eenvoudige maar effectieve huidverzorgingsroutine. Je zal enkel resultaat zien als je de behandeling regelmatig toepast.

Aloë vera:  Een verzorgingsproduct op basis van hoogwaardige Aloë Vera is goed bij acne. Aloë Vera bevat salicylzuur en zwavel. Deze stoffen worden vaak gebruikt bij de behandeling van acne. Salicylzuur is een BHA (beta-hydroxy acid) en wordt veel gebruikt bij milde acne. Het is erg effectief bij milde vormen van acne. Het heeft een exfoliërende werking, reinigt diep in de poriën en is ook geschikt voor de gevoelige huid.

1) REINIGEN:

Reinig je huid regelmatig, maar overdrijf niet. Hoe meer je schuurt en wrijft, hoe kwetsbaarder die wordt. Ga het niet overdrijven door 2 keer (of nog vaker) per dag te gaan douchen. Hiermee loop je het risico dat je huid uitdroogt en geïrriteerd raakt. Maar mocht je niet dagelijks douchen dan doe je er goed aan om daar toch een gewoonte van te gaan maken. Door regelmatig te douchen voorkom je dat de poriën verstopt raken. Douchen doe je het beste met lauw water. Als je klaar bent met douchen dan kan je je het best ook nog even afspoelen met koud water. Dit zorgt ervoor dat de schone poriën dicht gaan.

Gebruik elke dag een milde natuurlijke reinigingsgel, bijv. LR Aloë Vera Vitalising Shower Gel of LR Aloë Vera Hair & Body Wash onder de douche (best zeep mijden want die droogt je huid te veel uit en verstopt ook de poriën). Reinig je rug pas aan het einde van je douchebeurt, nadat je je haar hebt gewassen met shampoo en conditioner. Zo blijven er geen restjes shampoo achter op je rug. Spoel je lichaam ook goed af met water voor je je gaat afdrogen. (Er bestaan speciale milde producten met met salicylzuur. Bijv: LR Micro Silver Plus Wash... De zuren in dit product zorgen ervoor dat de dode huidcellen week worden, waardoor ze afschilferen en verstoppingen kunnen voorkomen.)

https://www.lrworld.com/NewNewlovesbeauty

OPGELET!: Geen Salicylzuur gebruiken als je allergisch bent voor aspirine. Dat komt doordat de chemische opbouw van salicylzuur op die van aspirine lijkt.

TIP!:  Gebruik je een washandje, gebruik dan elke dag een schoon exemplaar. Een tonic met salicylzuur peelt de huid zachtjes om poriën te verkleinen.

St. Tropez Deluxe Washandschoen

TIP!: Droog je na het douchen altijd af met een PROPERE handdoek. Wrijf je niet droog maar dep je af. Door te wrijven kan je namelijk bestaande puistje open halen en kunnen de bacteriën hieruit in de gereinigde poriën terechtkomen.

Weetje!: Probeer om een regelmatige routine op te bouwen en je eraan te houden. Dat voorkomt dat er uiteindelijk ook nog gezocht moet worden naar littekenbehandelingen. De meest gebruikte methoden daarvoor waren chemische peelings (61%), dermabrasie (40%) en lasers (35%). Maar helaas kan geen enkele behandeling littekens echt volledig laten verdwijnen.

https://www.lrworld.com/NewNewlovesbeauty

2) EXFOLIEER:

Op de rug mag je wel eens licht scrubben/exfoliëren om de hoornlaag mooi dun te houden. Maar dit kan je beter beperken tot 1 à 2 keer per week. Er zijn ook speciale scrubhandschoenen of borstels te koop om het jou gemakkelijker te maken.

Exfoliating handschoen

De beste manier om dode huidcellen te verwijderen, is te exfoliëren met een product dat salicylzuur bevat (BHA). BHA exfolieert niet alleen het huidoppervlak, maar ook de binnenkant van de porie. Daarnaast is het een ontstekingsremmer en gaat het roodheid van de huid tegen. Je huid ondergaat altijd een cyclus van vernieuwing. Dode huidcellen maken plaats voor nieuwe. Gebruik geen agressieve scrubs met grove stukjes, die beschadigen de huid alleen maar en verergeren het probleem. Een wekelijkse peeling helpt om je poriën zuiver te houden en dode huidcellen die de huid kunnen verstoppen te verwijderen. Let op met grove korrels, die kunnen ontstekingen erger maken. Scrub nooit op beschadigde puistjes. Maak zachte ronddraaiende bewegingen en spoel goed na met fris water.

SIENNA X Milde Scrub

 

TALGPRODUCTIE:

Na het douchen en afdrogen kan je de LR Aloë Vera Emergency Spray over de rug sprayen, laten intrekken en daarna de rug zachtjes afdeppen met een wattenpad om de poriën extra diep schoon te maken en zo de talgproductie te remmen. Door met een wattenpad over de rug te deppen of zachtjes te wrijven, haal je overtollige dode huidcellen weg. Daarnaast vermindert de LR Emergency Spray de ontstekingsveroorzakende factoren die irritaties veroorzaken en deze spray werkt ook antibacterieel. Jongeren die deze spray correct en regelmatig gebruiken zien vaak een aanzienlijke afname van hun acnéklachten!

https://www.lrworld.com/NewNewlovesbeauty

 

3) ONSTEKING BEHANDELEN:

Ontstekingen kun je zelf ook lokaal behandelen door na de LR Aloë Vera Emergency Spray een dun laagje LR Aloë Vera Concentrate gel en daarna de LR Aloë Vera Propoliscrème aan te brengen. ('s Morgens & 's avonds) Dit middel neutraliseert de acné-bacterie en voorkomt toekomstige acné-uitbraken.

4) HYDRATEREN:

Een niet-comedogene(*) bodylotion voorkomt dat je poriën verstopt raken. Met een natuurlijke LR Aloë Vera Propoliscrème voorkom je dat je huid gaat uitdrogen en irriteren. Gebruik echter nooit huidverzorgingsproducten op basis van alcohol of parfum op een acné huid. Deze zullen de huid juist nog meer gaan irriteren. Probeer ook in hetzelfde gamma te blijven als je andere behandel producten. Hydratere is echt belangrijk om levenslange littekens te vermijden. Kies voor een Aloë Vera formule, die hebben een frisse textuur. Voorkomen is beter dan genezen.

Herstel jouw huid met LR Aloë Vera vochtinbrengende Concentrated Gel (Aloë Vera Special Care Box). De sterk herstellende werking van de geconcentreerde Aloë Vera gel zorgt ervoor dat jouw huid kan genezen en er weer gezond gaat uitzien. Bovendien zullen de 200 componenten van Aloë Vera de huid diep voeden en de productie van talg regelen om Acné te helpen verwijderen.

Om jouw huid te hydrateren en te beschermen tegen onsteking gebruik daarna de LR Aloë Vera Propoliscrème (Aloë Vera Special Care Box) met zijn anti-bacteriële eigenschappen. De zachte lotion combineert Propolis uit bijenwas met hydraterende Aloë Vera Deze Aloë Vera met Propolis is de perfecte allrounder voor een droge en bijzonder veeleisende huid. Natuurlijk bijenwas extract Propolis doodt bacteriën en schimmels en stelt virussen op non-actief en zorgt voor intensieve hydratatie. Ook de zwaar belaste huid wordt effectief en duurzaam verzorgd.

Bij zware Acné kan je locaal ook de LR Microsilver Plus Face Crème gebruiken. Deze vermindert huidonzuiverheden met puur zilver en biedt antimicrobiële bescherming voor dag en nacht.

TIP!: Door voldoende (water) te drinken geef je je lichaam de mogelijkheid om verontreiniging weg te spoelen. Streef naar 1,5 tot 2 liter water per dag. In plaats van water kan je ook groene thee of kruidenthee drinken.

(*) Niet-Comedogeen: Om deze term te begrijpen, laten we eerst de volgende vraag beantwoorden: wat zijn comedonen? Comedonen zijn in wezen verstopte poriën. Open comedonen zijn beter bekend als mee-eters, terwijl gesloten comedonen meestal als puistjes worden aangeduid. ‘Niet-Comedogene’ huidverzorgingsproducten worden meestal aanbevolen voor mensen met een vette of acne gevoelige huid. Deze producten hebben veelal een lichtere textuur of bevatten minder olieachtige ingrediënten. Het is echter belangrijk om te weten dat, hoewel niet-comedogene huidverzorgingsproducten zich richten op mensen met acne, het geen garantie is dat je huid vrij zal zijn van puistjes. Ondanks niet-comedogene producten geen wondermiddel zijn, is het toch een goed idee om ze te gebruiken, vooral als je een vettige tot acnegevoelige huid hebt. Beschouw het niet-comedogene label als een nuttige richtlijn voor de keuze van jouw huidverzorgingsproducten.

TIP!: Je kussen is ook zo’n plaats waar bacteriën zitten broeien. Verschoon daarom regelmatig je kussensloop (in ieder geval 1 maal per week) en je beddengoed.

TIP!: Probeer stress te vermijden. Tja, makkelijker gezegd dan gedaan. Bij stress maakt het lichaam namelijk hormonen aan die de talgproductie verhogen en inflammatie aanwakkeren. Dit maakt acne erger (maar veroorzaakt het niet).

Weetje!:  De bijkomende oorzaken bij tieners zijn onder meer het gebruik van te vettige crèmes en blootstelling aan de zon(nebank). Door het UV-licht gaat de ontsteking eerst verbeteren. Maar de opperhuid wordt dikker door de UV-stralen. Twee à drie maanden na de blootstelling aan de zon of zonnebank krijg je dan vaak een opstoot van acné. Dus enkele maanden na de zomer, rond oktober-november, merken dermatologen dan ook een toename van het aantal acné problemen. Voor het gezicht kan je dus een lichte Aloë Vera dagcrème met een SPF van minimaal 20 gebruiken, die versnelt het genezingsproces en beschermt de huid tegen verdere schade. Dus bescherm je huid want die is niet in staat puistjes te genezen als zij tegelijk moet strijden tegen dagelijkse schade door de zon.

Weetje!: Bij jongeren met zeer ernstige acné wordt er behalve naar antibiotica ook vaak gegrepen naar het ‘paardenmiddel’ isotretinoïne. Dit geneesmiddel op basis van vitamine A-zuur werkt overigens wel snel, maar je moet wel rekening houden met veel nare bijwerkingen. Het is ondertussen zelfs gebleken dat een lage dosis isotretinoïne ook heel erg goed werkt bij mensen met minder heftige acne, dus een goed alternatief voor antibiotica. Daarnaast kan het bij een vette huid helpen om overtollige talg te verwijderen

TIP!: Gebruik af en toe eens een mild kleimasker: Om jouw huid van zijn onzuiverheden te verwijderen, mee-eters te verwijderen, de huidtextuur te verfijnen en de huid te matteren, is het SIENNAX Kleimasker jouw trouwe vriend. Let wel, je mag dit product maximaal 1 of 2 keer per week gebruiken om irritatie van de huid te voorkomen. Een kleimasker breng je aan op een gereinigde huid en laat je 10 minuten intrekken alvorens af te spoelen.

SIENNA X Kleimasker

 

SUPPLEMENTEN

Een paar voedingssupplementen hebben nut om te nemen bij acne. Dat zijn:

Omega 3 vetzuren: komen van nature voor in o.a. vette vissoorten, eieren en noten. In combinatie met antioxidanten vermindert omega 3 inflammatie en helpt zo tegen acne. In vette vissoorten zit het type omega 3 vetzuren (EPA en DHA) die je lichaam het hardst nodig heeft en goed kan opnemen. Omdat je niet dagelijks vette vis zult eten, kan je hiervoor een omega 3 supplement gebruiken. Je kunt hiervoor omega 3 capsules slikken waarin visolie, krill olie of algenolie zit. Hoe meer EPA en DHA er in een capsule zit hoe beter.

Neem Omega-3 van hoogstaande top kwaliteit!

https://www.lrworld.com/NewNewlovesbeauty

https://fauxglowspraytan.be/2020/09/05/omega-3-vetzuren-voor-mens-en-dier/

Zink: is een belangrijk mineraal voor de gezondheid van de huid en het reguleren van de hormoonhuishouding. Zink vermindert de talgproductie van de huid en beschermt deze tegen bacteriële infecties en inflammatie. Aanbevolen: dagelijks 30 mg zink te nemen als je acne hebt. De zink supplementen dienen puur als aanvulling.

https://www.lrworld.com/NewNewlovesbeauty

TIP!: LR PRO BALANCE Tabletten

BIO Appelciderazijn: Van binnuit gezond. Drink elke morgen op je nuchtere maag appelciderazijn. Zoals veel andere soorten azijn heeft appelciderazijn het vermogen om verschillende soorten bacteriën en virussen te besttijden. Het mooie is dat de organische zuren (azijnzuur, citroenzuur, melkzuur en barnsteenzuur) van appelciderazijn de bacterie die acne veroorzaakt (Propionibacterium acnes) kan doden. I know, niet de lekkerste om te drinken, doe een dopje in lauw water en meng met wat citroen en Aloë Vera Drinking gel, om de smaak wat te verzachten.

Appelazijn Troebel Bio kopen bij Holland & Barrett

https://www.hollandandbarrett.nl/shop/product/holland-barrett-troebel-appelazijn-bio-60019259

 

Aloë Vera Drinking Gel: Een goede gezondheid start ook van binnenuit en dit ook voor een gezonde en frisse. Al eens de LR Aloë Vera Drinking gels gebrobeerd? Voor Acné problemen is de Intense SIVERA gel een aanrader. Je kan hem drinking tot 3x 30ml/dag (puur of verdund met water of fruitsap) of je kan de gel gewoon inmasseren op de Acné huid. De Aloë Vera Sivera drank is een natuurlijk product van 90% pure Aloë Vera gel, 7% bloesemhoning en brandnetelextract. Hierdoor is er een hoog gehalte aan natuurlijk silicium. De silicium ondersteunt de bloedvaten. De gel stimuleert de doorbloeding en de celvernieuwing. Bovendien zorgt brandnetel ook voor een goede vochtbalans.

https://www.lrworld.com/NewNewlovesbeauty