Detox-thee: dit moet je weten

oktober 3, 2020 NewNew

♡♡♡

DETOX-thee

Je hebt waarschijnlijk wel mijn laatste post gelezen. Dit is eigenlijk een beetje een vervolg erop. Laat mij het even hebben over DETOX-thee...

Je kent ze wel, de gekende merken zoals FlatTummyCo, Skinny Mint, Slendertox, Teami, BooTea, enz...

Het enige wat deze allemaal gemeen hebben is dat ze een aantal echt verleidelijke beloften maken, zoals:

√ een garantie voor een plattere buik

√ gewichtsverlies

√ een minder opgeblazen gevoel

√ een hoger metabolisme

√ meer energie

√ een hogere stofwisseling

enz…

♡♡♡

Maar de echte vraag is echter: is die #teatox wel veilig en effectief?

Je had het antwoord wel al kunnen raden: Nope! Veel geld uitgeven en je gezondheid in gevaar brengen, dat doen ze wel! Het ergste vanal is dat ze beloven dat hun producten enkel "volledig natuurlijke" ingrediënten bevatten. Maar onthou goed: Natuurlijk betekent NIET veilig. Mensen hebben vaak geen flauw idee van wat er eigenlijk allemaal in die detox-thee zit. En om eerlijk te zijn, bij vele merken weet eigenlijk niemand het echt.

Mensen laten zich zo beïnvloeden door celebs zoals Kylie Jenner en influencers die deze detox-theemerken promoten op Social Media zoals Instagram. Ja, als er echt iets is dat deze detox-theemerken goed doen, is het marketing. En hun target is vooral jonge mensen op sociale media. Ze worden goed betaald en gesponserd en doen alsof ze deze producten ook daadwerkelijk gebruiken en er zooo IN LOVE op zijn. Make me laugh!

♡♡♡

Je kan serieuze bijwerkingen krijgen:

√ Diarree (Hierdoor kan ook elektrolytenverlies, verminderde opname van vitaminen & mineralen en uitdroging ontstaan)

√ Misselijkheid

√ Buikkrampen

√ Luie darmen

√ Gejaagd gevoel, rusteloosheid

√ Hoofdpijn

√ Hartkloppingen

√ Slaapproblemen

√ Interactie met medicijnen

Laten we even duidelijk zijn. De NORMALE thee zoals zwarte thee, groene thee, oolong thee, Cistus Incanus thee, enz... zijn allemaal perfect gezonde dranken. Maar bepaalde merken voegen gewoon andere ingrediënten toe aan hun thee om er een SUPPLEMENT van te maken.

En waarom vraag je je nu af? Wel, omdat 'supplementen' niet worden geïnspecteerd door de USDA (United States Department of Agriculture & Foreign Agricultural Service). Met andere woorden, als zij het niet doen, dan controleert ook niemand anders deze ingrediënten. Makkie!

♡♡♡

Laxatieven

En over die ‘gevaarlijke’ verborgen ingrediënten gesproken die vaak ook niet op de verpakking vermeld worden ... wil je weten hoe deze thee je systeem ontgift en reinigt of je minder opgeblazen laat voelen?: LAXATIEVEN! Yep! Het belangrijkste ingrediënt voor de meeste van deze soort thee is Senna of Cassia. Deze ingrediënten zijn in feite 'vloeibare Ex-Lax'. Laxeermiddelen zijn trouwens ook verslavend. Al is het maar in de hoeveelheid tijd die nodig is om het detoxen af te ronden.

Deze zet ik even in hoofdletters 'SIBUTRAMINE': een andere eetlustremmer die in 2010 zelfs van de markt is gehaald omdat het verband hield met hartaanvallen en beroertes. Maar sommige merken gebruiken het nog steeds. Ze vermelden het gewoon niet op hun verpakking. Begrijp je nu waarom die thee verkocht wordt als ‘supplement’!?…

Dan zijn er nog de volgende ingrediënten (misschien minder gevaarlijk) waarmee we rekening moeten houden:

Guarana: Gekend voor de energie boost. Eigenlijk is dit gewoon een vermomd cafeïnesupplement dat je hartslag en bloeddruk kan verhogen en je bovendien nerveus kan maken.

Garcinia: Gekend als een eetlustremmer. (Hiervoor is er geen betrouwbare studie die aantoont dat dit ook effectief werkt.)

Is die thee nu gevaarlijk?

Op het eerste gezicht lijken de gemiddelde ingrediënten van een teatox behoorlijk onschuldig: Chinese oolong thee, gember, ginseng, enz... allemaal verantwoord en bewezen dat ze zorgen voor gezonde darmen.

Maar dan is er een vrij onbekend ingrediënt: SENNA

Je hebt er waarschijnlijk nog niet van gehoord, tenzij je eens naar de dokter bent geweest voor constiperingsklachten. Het is een kruid dat chemicaliën bevat die sennosiden heten, die de wand van je darmen irriteren enzo een laxerend effect creëren. Het is medisch goedgekeurd voor het behandelen van constipatie en het legen van de darmen voor operaties.

Het is de aanwezigheid van dit middel waar medische experts en voedingsadviseurs zich zorgen om maken. Bij het drinken van sommige theeën van die merken krijg je vaak binnen 30 minuten na het drinken intense krampen en diarree. Alé zeg, dat maakt je toch alleen maar ellendig! En als je er dan mee stopt raak je nog eens geconstipeerd ook! Laat staan dat het met der tijd zelfs kan leiden tot chronische constipatie waardoor je naar een meer extremere vorm van laxeermiddel moet grijpen. Een straatje zonder einde dus en het duurt JAREN voordat je darmen eindelijk terug volledig genezen.

Sommige detox-thee veroorzaakt echt ERNSTIGE- en BLIJVENDE SCHADE. De meeste gebruikers hebben geen flauw idee dat het laxeermiddel 'SENNA' in deze thee zit die tot extreme uitdroging en schade aan de darmen, lever, nieren, hart en spieren kan veroorzaken als zij langer dan één tot twee weken wordt geconsummeerd. Overmatig gebruik kan zelfs leiden het fatale! Vraag gerust naar die gevaarlijke bijwerkingen aan uw huisarts!

Reglementering

So far, so scary... De regelgeving omtrent detoxen is echt compleet WAARDELOOS! Detox-bedrijven kunnen doen wat ze willen, met de producten die ze willen. Er wordt niet of nauwelijks gecontroleerd en in bij bepaalde merken klopt de etikettering ook niet. Bedrijven in de VS verbergen gevaarlijke ingrediënten in hun theeën en producten voor gewichtsverlies en krijgen ze slechts een kleine klap op de pols. Eigenlijk zijn deze producten een toegangspoort tot eetstoornissen, dus moeten we dit toch echt even serieus gaan nemen! En laat ons eerlijk zijn: er is geen kortere weg naar gezond zijn, dus laat je niet vangen door deze producten! Geloof mij: Ik WEET hoe het voelt om absoluut alles te willen proberen om afvallen of die platte buik terug te krijgen. I’ve been there 2!

♡♡♡

Hier nog enkele tips:

√ Check je ingrediënten: kijk altijd even wat er in zit

√ Bestel geen teatoxkuur of detoxthee uit het buitenland (De kans op agressieve en gevaarlijke ingrediënten, vervuiling, pesticiden is hierbij groter)

√ Als je van deze soorten thee hebt, gooi ze dan in de prullenbak

√ Luister naar je lichaam: merk je dat de thee op je maag of darmen ligt, of andere bijwerkingen? Kies een andere theesoort

√ Volg mensen die je #positivevibes geven en waarde hechten aan zaken als gezondheid en selflove

En last but not least vergeet niet dat als je graag wilt afvallen of vet wilt verliezen, of wat spieren wilt gaan opbouwen, het er eigenlijk altijd op neerkomt dat je gezond moet eten en gaat sporten. Er is geen magische pil, quick fix product of snelle drinkbare oplossing. Beter langzaam maar duurzaam. Laat je echt niet zot maken door al die fake beloften die je ziet in reclame spotjes of op Social media.

Wat Instagram of reality-tv laat zien als het 'perfecte lichaam' IS NIET ECHT. Deze mensen zijn gephotoshopt en airbrushed en hebben vaak ook plastische chirurgie ondergaan. Er zijn genoeg bewijzen dat gewicht een echt genuanceerd onderwerp is, en er zijn veel verschillende factoren die van invloed zijn op iemands gewicht. Dus draag zorg voor jezelf is de boodschap!