Luizenalarm!

september 2, 2020 NewNew

♡♡♡

Splinternieuwe boekentassen, perfect gekafte boeken, glimmende schoentjes … én daar zijn die verschrikkelijke beestjes weer: LUIZEN...

Bij de start van het schooljaar duiken er plots meer luizen op. Ze worden op school wel snel opgespoord, omdat er in de klas wellicht meer gecontroleerd wordt dan thuis.
Maar luizen zijn geen taboe meer.En ieder kind kan luizen krijgen. Het heeft niets met hygiëne te maken. Die vervelende beestjes teisteren vooral de kleuterklas en de lagere school. Logisch, want spelende kinderen zitten vaak met hun hoofdjes dicht tegen elkaar aan. Maar nu treffen ze steeds vaker de middelbare school. De reden? Selfies. Als je een selfie neemt, hang je met je hoofd tegen andere hoofden aan. Zo klimmen ze snel snel met hun klauwtjes van het ene hoofd op het andere over (luizen springen of vliegen niet).

 

Hoe herken je hoofdluizen?

Klaagt je kind over jeuk in de haren? Dan is er mogelijk sprake van luizen. Kijk goed achter de oren. Luizen zijn tot 3mm groot en lichtgrijs tot bruin van kleur. Daardoor zie je ze met het blote oog. Ze vertoeven het liefst op warme, vochtige plekjes, zoals achter de oren of in de nek, want ze houden niet van licht.
Ook kleine, ovaalvormige puntjes die tegen de hoofdhuid aan de haren vastgeplakt zitten, verraden mogelijk aanwezige luizen. Dat zijn luizeneitjes of neten. Eitjes die zich enkele centimeters van de hoofdhuid bevinden, zijn meestal leeg.
Zonder menselijk bloed en warmte kunnen hoofdluizen afhankelijk van de omstandigheden ongeveer tussen 24 en 48 uur overleven. Luizen zijn heel gevoelig aan temperatuurschommelingen. Wanneer hoofdluizen langer dan 24 uur geen bloed kunnen zuigen, drogen ze uit en sterven ze.

Weetje: Je kat of hond kan ook last van luizen krijgen, maar dat is een andere soort. Deze ‘dierlijke’ variant vindt mensen niet interessant, dus daar hoef je niet bang voor te zijn.

Weetje: Luizen zijn niet gevaarlijk, maar wel heel besmettelijk. Ze kunnen erg snel lopen en leggen wel tot 30 centimeter in een minuut af. Maandelijks legt één luis tot wel 250 eitjes.

Weetje: Vroeger werd er aangeraden om textiel op 60 graden te wassen bij luizen. Maar haarluizen kunnen namelijk zonder de hoofdhuid van een mens niet overleven. Zodra de beestjes de hoofdhuid verlaten, raken ze verzwakt en sterven ze snel. De diertjes kunnen niet voortbestaan in kleren, knuffels en beddengoed. Heet wassen, maar ook invriezen, heeft dus geen zin.

Weetje: Het is wel zinvol om in geval van een besmetting kammen, borstels, speldjes, enz. te ontsmetten: een halve minuut onderdompelen in water van 60°C of een uur in een alcoholische oplossing (alcohol 70°) leggen. Speciale ontsmettingsmiddelen of insecticiden zijn niet nodig.

♡♡♡

Welke methode en kam kiezen bij luizen?

Er bestaan verschillende soorten luizenkammen. Het materiaal of de kleur speelt eigenlijk geen rol. De spatie tussen de tanden wel! Bij een goede luizenkam is de afstand tussen de tanden gemiddeld 0,2 tot 0,3 mm groot. Daardoor glippen luizen, gemiddeld 3 tot 4 millimeter, er niet doorheen. De luizenkam met spiraalvormige groeven echt een aanrader. Dankzij de spiraalvormige groeven trekt hij ook neten uit het haar en niet alleen volwassen luizen.

De natkammethode is de meestgebruikte methode. Eerst was je de haren met een shampoo, daarna breng je een dikke laag conditioner aan. Zo raak je gemakkelijker met een kam door de haren heen. Let wel dat je met de tandjes van de kam goed tot aan de hoofdhuid raakt.
Kam de haren met een gewone borstel tot alle knopen verwijderd zijn. Daarna buig je het hoofd voorover en kam je met een luizenkam alle haren van de nek naar voren. Je begint bij het ene oor en je gaat systematisch verder tot aan het andere oor. Na elke kambeweging veeg je de kam af met keukenpapier, zodat je eventuele luizen verwijdert. Daarna ga je weer rechtop zitten en kam je de haren naar achteren met een gewone borstel.
Je voert de kambeurt helemaal opnieuw uit, maar deze keer van voren naar achteren. Daarna was je de haren uit. Het is aan te raden dit na 1 week en na 2 weken opnieuw te herhalen, want met de 1ste kambeurt verwijder je wel de luizen, maar niet de neten. Die komen pas na zeven tot tien dagen uit.
De 1ste keer haal je dus de bestaande luizen eruit, de 2de keer de beestjes die daarna uit de neten tevoorschijn gekomen zijn, en daarna de rest. Als je tijdens de laatste kamsessie nog steeds luizen vindt, is het nodig de behandeling nogmaals te herhalen tot je er geen enkele meer vindt.

♡♡♡

Is jouw kind gevoelig voor luizen?

Er is eigenlijk niet veel wat we kunnen doen om luizen te vermijden.
Voor kinderen vanaf 3 jaar kan je de Biologische gecertificeerde Aloë Vera Shampoo(*) en Emergency Spray(*) van LR gebruiken om de beestjes uit de haren te houden.

De Aloë Vera shampoo van LR is een fijne milde shampoo voor dagelijks gebruik. Deze shampoo werkt preventief tegen hoofdluis. De shampoo is een combinatie van Aloë Vera gel en 7 natuurlijke oliën waar hoofdluizen niet van houden. Voor luizen ruikt de shampoo niet lekker, maar voor ons wel!

👉🏻 https://www.lrworld.com/NewNewlovesbeauty

Weetje: Bij lang zijdezacht en soepel haar kan de luis zich niet goed vast grijpen om zijn neten aan vast te plakken.

De shampoo in combinatie met de LR Emergency Spray is dus zeer geschikt voor het voorkomen van hoofdluis bij kinderen die daar gevoelig voor zijn.

De emergency spray van LR health en beauty wordt al jaren veelvuldig gebruikt door dierenbezitters, omdat vlooien en teken niet tegen Aloë Vera kunnen. Zo ook hoofdluis! Aloë Vera vindt de hoofdluis vreselijk.

Heb je hoofdluis, dan een aantal keer per dag het haar vochtig sprayen met de Aloë Vera Emergency Spray en goed inmasseren op de hoofdhuid. Ook het haar wassen met de Aloë Vera shampoo.

Weetje: Bovendien is de Aloë Emergency Spray een multifunctioneel product op basis van 83% Aloë Vera gel. Daarnaast bevat deze Aloë Vera Spray 12 natuurlijke ingrediënten die toegevoegd zijn om de genezende werking van de Aloë Vera Gel te versterken.
Dus het kan in elk huishouden voor diverse dingen worden gebruikt, zoals bij het reinigen/schoonspuiten van wonden/schaafwondjes, bij een geïrriteerde huid na het zonnen, bij een geïrriteerde hoofdhuid of beschadigd haar. De vochtregulerende eigenschappen beschermen de huid tegen uitdroging en werken verkoelend: een echte oase voor de huid en het haar. (Je kan ook een kleine verstuiver aanschaffen van 30ml zodat je die overal mee kan nemen. De ideale mini-eerste-hulp-kit om bij de hand te hebben in je handtas, badkamer, keuken, sporttas en in de auto. Zo is de Spray altijd binnen bereik!)

Weetje: De Emergency Spray biedt ook verzachting bij muggenbeten en andere insectenbeten. Het kalmeert, verkoelt en verzorgt de huid. De Spray bevat o.a. Calendula en tijm, een geur waar insecten niet van houden, dus ook heel geschikt om vlooien, luizen, muggen, teken enz. op afstand te houden.

(*)Deze Aloë Vera producten zijn ph-neutraal en er zijn geen geurstoffen aan toegevoegd waardoor het zelfs voor de meest gevoelige huid perfect te gebruiken is.