SOS!: mondmasker vs huid

augustus 3, 2020 NewNew

♡♡♡

Nu ook een mondmasker dragen stilaan de ‘new normal’ wordt, krijgen we door dit nieuwe accessoire ook wel eens te maken met ‘MASKNE’: droge vlekjes, irritatie en acne uitgelokt door een mondmasker, vooral veroorzaakt door wrijving. Waarom is dat, en vooral: wat doe je eraan?

Eerst en vooral zullen we ook onze skincareroutine Coronaproof moeten maken. Maar maak je geen zorgen, voor alles is een oplossing! En dankzij deze tips hou je je huid schoon en gezond!

Strikt genomen, is het mondmasker niet echt de ‘oorzaak’ van acne, maar wel een accelerator die huidirritatie helaas perfect in de hand werkt. De huidproblemen komen vooral voor waar je het mondmasker draagt: rondom je mond, op de wangen en kin. Daarnaast ontstaat onder het masker een vochtige omgeving, die je huid nog gevoeliger maakt. Niet onlogisch eigenlijk, want zo’n masker drukt tegen verschillende delen van je gezicht en door zweet en ademen wordt een vochtige omgeving gecreëerd die o.a. deze puistjes en/of irritatie in de hand werkt.

Bij huidirritatie is het vooral belangrijk om je huid vrij te houden van talg, zweet en ander vuil. Dus pruts of krab vooral niet aan de puistjes want dat maakt het probleem alleen maar erger...

Elk huidtype is trouwens anders en reageert dan ook anders op mondmaskers. Een juiste en aangepaste verzorging voor je huid is dus héél belangrijk! Welke verzorging jij nodig hebt, hangt af van je huid: Heb je een vette huid? Dan ga je het best op zoek naar een lichte crème. Een droge huid heeft meer voeding en hydratatie nodig.

1) Was je handen ... en je gezicht

Je handen regelmatig wassen, is nu (hopelijk!) al een normaliteit geworden…

Gebruik een milde handzeep(*) of een Hand sanitiser gel(*) met verzorgende bestanddelen zoals glycerine.  Er staan ook een groter formaat voor professioneel gebruik(*).

Kies voor een milde schuimreiniger(*) die je huid in alle zachtheid reinigt zodat die niet geïrriteerd geraakt.  LR Aloe Vera Magic Bubble Mask is een gelaatsmasker met detox-, hydratatie- en bubblebooster, een fluweelzacht schuim dat heel zacht maar grondig reinigt.

Pruts ook niet aan je gezicht! Een mondmasker dragen, kan vervelend aanvoelen op je gezicht. Het kriebelt of jeukt al snel. Ook dan, probeer zo weinig mogelijk aan je gezicht te prutsen, want dat is het laatste wat je mag doen als je last hebt van acne!

Reinig je gelaat ‘s morgens en ’s avonds en ga je huid zeker niet overvloedig scrubben, maar kies voor een mild reinigingsproduct zoals een Micellair water(*) om talg, bacteriën en make-up te verwijderen of een milde cleanser(*) en breng opnieuw je verzorgende crème(*) aan. Indien mogelijk, reinig ook je huid nadat je je mondmasker hebt afgezet. Zo kan je met een schone lei beginnen alvorens je dat masker terug moet opzetten. Kies ook voor producten die je huidbarrière niet uit balans brengen.

(*) LR Aloë Vera Soft Care Handzeep - 250ml (€ 10,49)

(*) LR Aloë Vera Soft Care Handzeep Navulpak- 500ml (€ 14,50)

(*) LR Hydro-Alcoholic Hand Spray - 100ml (€ 14,99)

(*) LR MICROSILVER Hand Gel - 75ml (€ 184,49)

(*) Kemon Clean Hand Sanitizer gel (1000 ml)

https://www.lrworld.com/NewNewlovesbeauty

 

(*) LR Aloë Vera Magic Bubble Mask - 50ml (€ 21,99)

(*) LR Aloë Vera Express vochtigheids-gezichtsmasker - 75ml (€ 18,98)

(*) LR Aloë Vera Gezichtspeeling - 75ml (€ 14,50)

(*) LR Aloë Vera Reinigingsmelk - 200 ml (€ 14,50)

(*) LR Aloë Vera Gezichtslotion - 200ml (€ 14,50)

(*) LR Aloë Vera Aloe Vera Hydratising Gel Creme - 50ml (€ 23,99)

(*) LR Aloë Vera Moisturising Face & Body Spray ZOMER LIMITED EDITION - 100ml (€ 10,99)

https://www.lrworld.com/NewNewlovesbeauty

 

(*) SiennaX Micellar Water Make-up Remover - 200ml (€ 14,50)

(*) SiennaX Cleansing Lotion - 200ml (€ 26,95)

(*) SiennaX Cleansing Balm - 100 ml (€ 45,96)

(*) SiennaX Facial Polish - 150ml (€ 39,95)

https://fauxglowspraytan.be/skincare-producten/

 

2) Enkele skincare tips

* Wrijving en dus ook het dragen van een mondmasker is niet goed voor de huidbarrière. Daarom is het essentieel om na het reinigen ook een vochtinbrengende crème te gebruiken. Kies voor een crème die op een zo hoog mogelijke tolerantie is getest. Je kan je huid gedurende de dag trouwens ook een oppepper geven met een hydraterende spray, zonder dat je aan je gezicht moet komen.

* Maak je gezicht altijd goed schoon nadat je je masker hebt afgezet, en zorg ‘s avonds voor een goede reiniging met milde producten die de talgproductie onder controle houden.

* Exfolieer je gelaat 1-2 keer per week met een milde gezichtsscrub(*). Die zorgt ervoor dat je poriën vrij worden gemaakt. Deze heeft een fijne korrel en is een pak milder voor je huid dan een klassieke scrub.

* Ook een serum(*) kan helpen om je huid weer in balans te krijgen.

* Last van pigmentvlekjes na puistjes? Smeer dan een product met verhelderende eigenschappen en bestanddelen zoals vitamine C(*).

* Smeer een hydraterende crème(*) die een acnegevoelige huid onder controle houdt en beschermt. Kies voor een crème die je poriën niet verstopt.

* Verwen je velletje regelmatig met een zuiverend & hydraterend masker(*).

* Heb je niet echt last van puistjes, maar vertoont je huid eerder irritatie, roodheid of droge vlekjes? Zorg dan voor wat extra hydratatie om je huid tegen het gezichtsmasker te beschermen. De LR All Purpose Concentrate bevat een nóg hoger gehalte aan Aloe Vera, maar liefst 90%. Deze gel heeft een hydraterende, verfrissende en kalmerende werking.

* Ook droge huidjes hebben er baat bij om 1-2 keer per week te exfoliëren(*). (Sla deze stap wel even over als je huid geïrriteerd aanvoelt.)

* Verstuif eventueel een verzachtende en hydraterende spray(*) over je gelaat. Dat mag zoveel je maar wilt, ook tussendoor, om je huid een extra oppepper te geven.

* Heb je last van hevige uitslag of droogheid, worden de huidproblemen erger of lijkt niets te helpen? Contacteer dan even een dermatoloog in je buurt. Het zou namelijk kunnen dat je allergisch bent voor je masker (contactallergie), door de rubberen elastiek of de stof bijvoorbeeld.

TIP!: Ik gebruik vaak de LR Aloe Vera Concentrate Gel met 90% Aloë Vera. Door de lichte textuur is de Concentrate gel ook te gebruiken onder je gezichtscrème, als extra hydratatie voor de erg droge huid, of als behandeling tegen acné. En wat ik voor mezelf eigenlijk het meest gebruik, is de LR Propolis crème, een formule met 79% Aloë Vera en bijenwas-extract. Deze crème heeft ook weer een voedende en kalmerende werking, en is uitermate geschikt voor de droge huid. Vanwege zijn mooie samenstelling kun je hem zelfs als je dag- of nachtcrème gebruiken en in het geval van psoriasis of dermatitis. Let op!: Integendeel tot de Concentrate Gel mag de Propolis crème NIET gebruikt worden op OPEN open wonden!

(*) LR Aloë Vera Propolis crème - 100ml (€ 20,99)

(*) LR Aloë Vera Concentraded Gel - 100ml (€ 16,79)

(*) LR Aloë Vera Emergency Spray - 400ml (€ 22,99)

(*) LR Aloë Vera Special Care SOS Box (3 producten samen) (€ 41,99)

(*) LR Aloe Vera Hydration Kick Moisturising Face & Body Spray ZOMER LIMITED EDITION - 100ml (€ 10,99)

https://www.lrworld.com/NewNewlovesbeauty

 

(*) SiennaX Toning solution - 200 ml (€ 28,96)

(*) SiennaX Miracle Mask - 50ml (€ 43,95)

(*) SiennaX Retinol Serum - 20ml (€ 43,95)

(*) SiennaX Facial Oil - 30ml (€ 41,95)

(*) SiennaX Day Cream met SPF30 - 50ml (€ 53,95)

(*) SiennaX Eye Cream SPF 15 - 15ml (€ 34,94)

-> TIP!: SiennaX Miracle Masker met Manuka honing: kan je ook als nachtcrème gebruiken, een druppeltje serum aan toevoegen en gans de nacht laten zitten.

https://fauxglowspraytan.be/skincare-producten/

3) Ook je foundation gaat in lockdown

Laat te veel Make-up, zoals foundations en concealers, voorlopig achterwege. Die kunnen je poriën verder verstoppen. Een leuke eyeliner of oogschaduw kan uiteraard geen kwaad. Voel je je wat ‘naakt’ zonder make-up? Wat dacht je dan bijvoorbeeld van de zonnige sunless self tanners(*) van SiennaX?

(*) SiennaX Spraytan (Gezicht € 14,00)

(*) SiennaX 1 Hr Self Tan Tinted Mist - 200 ml (€ 32,95)

(*) SiennaX SLEEP Q10 Tinted Self Tan Mist - 200 ml (€ 29,95)

(*) SiennaX GRADUAL Untinted Self Tan Lotion - 200 ml (€ 20,95)

(*) SiennaX SLEEP Tinted Self Tan Lotion - 200 ml (€ 29,95)

(*) SiennaX Gradual Self Tan Rose water - 100 ml (€ 24,95)

(*) SiennaX Sleep Tanning Drops - 20 ml (€ 24,95)

https://fauxglowspraytan.be/tanning-producten/

4) Vergeet de rest van je huid niet!

Hoewel de helft van je gezicht bedekt is, blijft het belangrijk om je huid te beschermen tegen de zon. Een mondmasker houdt zeker niet alle UV-straling tegen! Dus vergeet je zonnebescherming(*) niet! Ook hier kies je het best voor een zo mild mogelijke zonnebescherming.

(*) LR Aloe Vera Anti-Aging Face Sun Cream (geschikt is voor alle huidtypes) - 50ml (€ 22,99)

(*) LR Aloe Vera After Sun Regenerating Face Mask ZOMER LIMITED EDITION - 50ml (€ 21,99)

https://www.lrworld.com/NewNewlovesbeauty

 

5) Welk soort masker voor je huid?

Zorg voor een goed ademend masker, eentje uit katoen bijvoorbeeld, maar zorg er wel altijd voor dat het veilig is.

Zorg er ook voor dat je masker strak genoeg zit, maar niet te hard spant of knelt.

Vervang je masker regelmatig, vooral als je veel praat of zweet. Een warme, vochtige omgeving is nefast voor acne.

Als je gevoelig bent voor huidirritatie, let dan op welk wasmiddel je gebruikt bij het wassen van je mondmasker.

Aangezien een mondmasker op erg veel plaatsen verplicht of zeer sterk aangeraden is, zet je het best niet zomaar af. Thuis kan dit natuurlijk wel.

Of het nu gaat om een wegwerp, een chirurgisch of een FFP masker. Elk soort masker kan huidirritatie veroorzaken.

Met de 'losse' maskers zoals wegwerp en chirurgische maskers is er vooral huidirritatie, droogte, jeuk en roodheid... ook gekend als contact dermatitis. Deze wordt veroorzaakt door de warmte, vocht van je adem, zweten onder het masker en het wrijven van het masker tegen de huid. Dit kan mogelijks ook acne veroorzaken.

De FFP maskers, de harde type maskers, sluiten zeer nauw aan op de huid. Hiervoor worden kleefstoffen of resten van formaldehyde gebruikt, jammer genoeg kunnen deze voor irritatie en allergie zorgen. En kunnen blaren, open wonden, ruwe plekken ontstaan door de constante wrijving.

Koop je of maak je zelf een stoffen mondmasker? Opteer dan voor natuurlijke materialen zoals katoen en vermijd polyester. Zachte en natuurlijke materialen irriteren je huid minder. Let wel op!: natuurlijke materialen laten meer lucht door, dus is het slim om verschillende laagjes katoen over elkaar te combineren. Vergeet ook niet je mondmasker dagelijks te wassen zodat het steriel blijft.