Coronavirus & Handverzorging

april 4, 2020 NewNew

♡♡♡

Het is dezer dag geen overbodige luxe om je handen wat extra verzorging te bieden.

Coronavirus: waarom zeep echt helpt... Eigenlijk is handhygiëne het hele jaar door belangrijk om infecties te voorkomen.

Creax wijst erop dat het zelf maken van deze gels echter een groot risico inhoudt. In eerste instantie is het cruciaal om de alcoholconcentratie goed te krijgen. Maar dit is niet eenvoudig. Indien deze verhouding lager is dan 60% is de handgel niet effectief om virussen te doden. Bij te hoge concentraties vervliegt de alcohol te snel om effectief te kunnen interageren met het virus en ondervind je nadelige effecten aan de huid. Slechtgemaakte handgels kunnen bijgevolg een valse perceptie van reinheid geven. Boodschap: was je handen met zeep en ga niet aan de slag met DIY handgels. https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/03/17/zeep-hoe-werkt-dat-precies/

#WasUwHanden

Hoe handen wassen?

 • Handhygiëne is een gewoonte die medewerkers moeten aannemen.  Als werkgever kan u dit stimuleren.
 • Zorg in de eerste plaats voor propere wastafels, die enkel voor het wassen van de handen gebruikt worden.
 • Kies best voor kranen die medewerkers niet met hun handen moeten aanraken. Kies voor medische kranen die met de pols, elleboog, knie of voet bediend worden of installeer elektronische kranen die u via een foto-elektrische cel bedient. Deze laatste zijn niet alleen hygiënisch, ze zijn ook zuiniger.
 • Voorzie voldoende zeep, die bij voorkeur uit een (automatisch) verdeelsysteem afkomstig is.
 • Om de handen te drogen zijn eenmalige papieren doekjes de meest effectieve oplossing tegen de verspreiding van corona. Handblazers zijn niet ideaal, want zij kunnen onzichtbare bacteriën in het rond blazen.

Neem deze elementen zeker mee in de instructies:

 • Verwijder alle vingerjuwelen.
 • Bevochtig de handen onder stromend water en zeep ze in. Neem voldoende zeep.
 • Was de handen gedurende twintig tot dertig seconden. Zowel handpalm, handrug als tussen de vingers.
 • Spoel de handen goed af om alle zeepresten te verwijderen
 • Gebruik een papieren doekje (of wegwerphanddoek) om de handen te drogen.
 • Gebruik indien nodig ook een doekje om de kraan dicht te draaien.

Is er geen stromend water? Gebruik dan vochtige doekjes of een desinfecterende handgel op basis van alcohol.

Bovendien geven veel wetenschappelijke studies aan dat zeep, in combinatie met een goede manier van wassen en regelmaat, minstens even effectief is, zo niet effectiever. Handgels zijn voornamelijk een goed alternatief wanneer er geen zeep en water in de buurt zijn.

Zepen werken goed tegen COVID-19 omdat ze inwerken op de zwakste schakel van het virus, namelijk de lipide dubbellaag, die deel uitmaakt van het virusomhulsel. Zepen lossen de lipide dubbellaag op in water, waardoor het virus uiteenvalt en niet meer werkzaam is. Alcohol heeft een gelijkaardig effect op het virusomhulsel, maar is minder effectief.

Zeep, wasmiddelen en chemische middelen zijn grote boosdoeners. Ook zorgen ze voor slechte nagels.

Scrub 3 keer per week je handen. Een scrub verwijdert de dode huidcellen en zorgt voor een gladde huid. Een handscrub kan je thuis heel gemakkelijk zelf maken. Voor de mensen die dit toch liever aan de cosmeticabedrijven overlaten heeft Libelle een aantal aanraders voor jou geselecteerd. Scrubben is belangrijk om dode huidcellen te verwijderen. Toch let je best op en wrijf je best niet te hard omdat onze huid aan onze handen dunner is dan op de rest van ons lichaam.

Voor mooie, zachte handen is het belangrijk een voedende dagcrème te gebruiken. Zorg dat je altijd een handcrème in je tas hebt zitten. Het is aan te raden om elke keer, na het wassen van je handen, deze op je handen te smeren. Dat een crème vet is, wil niet per definitie zeggen dat het altijd een goede crème is. Kies een crème die ook iets voor je nagels doet. In deze laatste stap gaan we uiteraard aan de slag met de handcrème. Neem een beetje uit de pot of tube en smeer het uit op je handen. De meeste handcrèmes trekken snel in.

Zorg dat je een fijne handcrème vindt. Leg er een naast de kraan, in het toilet en desnoods nog naast je bed. Gebruik deze direct na het wassen van je handen en herhaal dit gedurende de dag. The more the better want een crème werkt maar een paar uur en als je je handen wast nog minder lang …

Geef alsjeblieft geen geld uit aan die lekker ruikende handcrèmes, daarmee houd je die droge handen alleen maar in stand. Het is belangrijk dat er in je handcrème stoffen zitten die vocht vasthouden en stoffen die als het ware een beschermingslaagje over de huid leggen

Handmasker voor de nacht

Overdag is het niet zo fijn om met heel vette handen rond te lopen maar ’s nachts merk je dat toch niet. Uit onderzoek blijkt dat hoe hoger het vetgehalte in een moisturizer, hoe effectiever tegen droogheid en irritatie. Smeer ’s nachts dus lekker een van de crèmes uit het lijstje hierboven op je handen en kies vervolgens voor de ouderwetse pot vaseline of een pure plantaardige olie (mijn favorieten zijn abyssinian oil, jojoba oil & rice bran oil) om eroverheen te smeren. Dat is eigenlijk echt het ideale nachtmasker. En dit masker hoef je dan dus niet af te wassen. Pas de volgende dag weer …

En als laatste, vergeet je de SPF niet?

En mocht je naar buiten gaan … Vergeet dan niet ook een SPF voor je handen! Dit mag gewoon dezelfde SPF zijn als die je voor je gezicht gebruikt.