HELP! Vermoeide en gezwollen ogen

maart 19, 2019 NewNew

♡♡♡

We krijgen er allemaal wel eens mee te maken: VERMOEIDE EN GEZWOLLEN OGEN!

Wat zijn wallen en kringen eigenlijk? 

Een wal is een uitbochting onder het oog naar buiten, en ontstaat door een te veel aan huid of vet. Dit is genetisch bepaald. Als je ouders wallen hebben, dan is de kans dus groter dan jij ze hebt, of ook zult krijgen. Ouderdom speelt hierbij ook een grote rol. Het vet onder je oog wordt door een bindweefselschotje op zijn plaats gehouden. Dit schotje wordt slapper als je ouder wordt. Tel de zwaartekracht daarbij op, en het vet zakt naar voren, wat een wal creëert. Te weinig slaap kunnen dikke of gezwollen wallen onder de ogen veroorzaken. Ze ontstaan door het vasthouden van vocht, omdat de microcirculatie verstoord wordt door te weinig slaap. Die puffy look bovendien nog eens extra nadruk leggen op donkere kringen onder je ogen, waardoor je er nog minder uitgeslapen gaat uitziet.

Kringen

Als mensen klagen over hun wallen, dan hebben ze het meestal eigenlijk over kringen: de donkere kleur onder hun ogen. Bij een kring hebben we het over de groef onder de wal, het greppeltje. Deze is donker van kleur. Deze kleur kan genetisch bepaald zijn, maar ontstaat ook door een gebrek aan vocht onder het oog. Bijvoorbeeld als je een tekort aan vocht in je lichaam hebt. Of doordat je vochthuishouding door een of andere reden in de war is door ziekte of slecht slapen. Hierdoor wordt de huid onder je ogen dunner, en kijk je als het ware door de huid heen. Dan zie je de kleur van het grijze botvlies van je schedel, en de blauwige bloedvaten: dat is de kring. Wist je trouwens dat donkere wallen grotendeels worden bepaald door genetische aanleg en niet veel minder (of meer) zullen worden door veel of weinig slaap...

Verschillende typen wallen en donkere kringen

Donkere kringen onder ogen

Hier zie je een kring als gevolg van het doorschijnen van de huid. Bij deze persoon kijk je eigenlijk door de huid onder de ogen heen en kun je de oppervlakkige blauwe vaatjes die direct onder de huid liggen zien. Dit komt vaak voor bij mensen met weinig huidpigment en een lichte huid.

Donkere kringen onder ogen door hyperpigmentatie

Deze foto betreft een voorbeeld van donkere kringen onder de ogen veroorzaakt door te veel pigment in de onderoogleden (hyperpigmentatie). Deze aandoening komt vaak voor bij mensen met een donkere huid.

Wallen of donkere kringen als gevolg van de jukbeenstructuur

Als de jukbeenderen minder geprononceerd zijn, kan een zogenaamde vermoeidheidsschaduw over de wang ontstaan. Ook zijn de ‘zakjes’ onder de ogen eerder zichtbaar wanneer het jukbeen net achter het onderooglid ligt. Een plat, of platter, jukbeen kan het gevolg zijn van veroudering. Als je ouder wordt, krimpen de gezichtsbotten en ook het volume van de wangen neemt af. En ook dan ontstaan wallen onder de ogen.

Wallen door uitstulping van vet rondom het oog

 Deze wallen ontstaan door het uitrekken van een dun vliesje dat de oogspier bedekt. Naarmate je ouder wordt, slinkt je jukbeen. Daardoor zakken de vetpockets van de wang naar beneden. Hierdoor vallen de uitstulping van de vetzakjes onder de ogen - de ‘echte’ wallen - nog meer op. Deze wallen zien we vaak bij oudere mensen, omdat ze ontstaan door het verouderingsproces.

Wallen bestrijden

Het bestrijden van wallen is een ander verhaal. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, bestaan wallen voor maar 10% uit vocht. De rest van de wal is gevuld met vet. Handigheidje om uit te vinden of je vet of (gedeeltelijk) vochtwallen hebt: Pak een spiegeltje en ga op je rug liggen. Kijk in de spiegel of je wallen verminderen of zelfs verdwijnen. Als er niks verandert zijn het vetwallen, (die verdwijnen enkel met plastische chirurgie)... als ze minder opvallen of zelfs verdwijnen zijn het vochtwallen.

We moeten eerst en vooral gewoon eerlijk zijn: Spijtig genoeg is genoeg RUST & TIJD het beste middel om de zwelling te laten afnemen. Wallen vermijden begint bij de essentie en dat is nu eenmaal voldoende nachtrust. Wanneer je te weinig slaapt, stapelt de hoeveelheid vocht rond je ogen zich op, met zwelling tot gevolg. Bovendien worden ook donkere kringen beter zichtbaar, want door een gebrek aan slaap word je vanzelf bleker. Hoeveel slaap je nodig hebt, hangt af van persoon tot persoon, maar gemiddeld acht uur zou het minimum moeten zijn. Hier Het is niet altijd evident, I know! Dus hier enkele tips die je toch al een eind verder kunnen helpen... 


√ Snelle oplossingen:

♡♡♡

Water, Water, Water!

Yep, alweer dat water. Drink zodra je opstaat véél water. Water drinken zorgt voor een gezonde waterbalans in je lichaam. Misschien een beetje tegenstrijdig, maar water drinken zorgt er voor dat overtollig lichaamsvocht, dus ook die in je wallen, efficiënt kan worden afgevoerd via de natuurlijke weg. Drink minimaal anderhalve liter water per dag! Ogen kunnen opzwellen omdat je huid vocht vasthoudt. Dit kan veroorzaakt worden door een hoge concentratie zout in het gebied rond je ogen. Door véél water te drinken, spoel je het gebied rond je ogen door waardoor de zwelling vermindert. Als je gezwollen ogen hebt, kan je het best alcohol, koffie en drankjes die cafeïne bevatten vermijden.

 

Gezwollen ogen afkoelen met ijsklontjes & eetlepels:

De goedkoopste oplossing is om je ogen af te koelen met ijsklontjes of twee (eet)lepels die kort in de vriezer hebben gelegen. Hou ze met de achterkant gedurende enkele seconden op je oogleden. Of neem een schoon washandje en maak deze nat met koud water. Leg het washandje 20 minuten op je ogen. Wees voorzichtig en druk niet hard op je ogen. Waarom? Door de plotselinge kou trekken de bloedvaten samen, waardoor de zwelling zal verminderen. (Plaats nooit rechtstreeks ijs of bevroren zaken op je ogen!) Daarna kun je zachtjes met je vingertoppen rond de ogen ‘tokkelen’ om het vocht af te voeren. Behalve dikke wallen ook donkere kringen? Snel wat concealer erop (niet meer dan één tint lichter anders krijg je panda ogen)

TIP!: Leg het ijs niet direct op je ogen maar doe de ijsblokjes in een washandje of een theedoek.

 

De zwelling verminderen met komkommer:

Leg komkommer schijfjes op je ogen. Komkommer verfrist en helpt de huid weer aan te spannen. Gekoelde schijfjes komkommer hebben de perfecte grootte en vorm voor je ogen en zijn goed geschikt om de zwelling tijdelijk te verminderen. Ga achterover liggen en leg de schijfjes komkommer een kwartier lang op je gesloten oogleden, of totdat ze warm worden.

 

Een afgekoeld theezakje op je ogen leggen:

Cafeïne stimuleert het afdrijven van vocht; het is een veelgebruikt ingrediënt in oogcrèmes. Vooral groene en zwarte thee zijn effectief. Kruidenthee werkt verzachtend op eventuele roodheid maar bevat geen cafeïne. Maak enkele theezakjes (groene thee, zwarte thee of gember thee) nat en leg ze een kwartier tot een half uurtje in de vriezer. Ga dan achterover liggen en leg de theezakjes een kwartier op je oogleden.

TIP!: Knijp het theezakje eerst uit voor je het op je ogen legt.

 

Oogmasker tegen opgezwollen ogen:

Het oogmasker blijft een klassieker: de combinatie van lichte druk en verkoeling zorgt ervoor dat de zwelling afneemt. Er zijn verschillende varianten: het oogmasker dat je in de vriezer bewaart, het Osmanthus Oogmasker of de nieuwe trend: de jade roller. 

Oogmasker voor in de diepvries:

Kan je gewoon vinden in de drogisterij of in de Action winkels. Spotgoedkoop trouwens!

Osmanthus Oogmasker: Dit potje bevat 80 stuks. (Elk masker is 1 maal te gebruiken). Als je in het potje kijkt, zie je dat het kleine blaadjes van Osmanthus bevat, en elk stuk is rijkelijk doordrenkt met Osmanthus olie, zodat het diep kan doordringen in de huid! Dit oogmasker helpt ertoe vermoeide/droge ogen te hydrateren. Het vermindert ook fijne lijntjes, wallen en donkere kringen. Dit masker heeft een lichte frisse geur en is geschikt voor zowel: man als vrouw. Voor een optimaal resultaat minstens één tot twee keer per week gebruiken. (140 gr - 12,50€)

TIP!: Dit type masker is ook uiterst geschikt voor mensen die last hebben van vermoeide ogen door bv. regelmatig gebruik van de computer

Jade Roller: De jade roller is een nieuwe trend in Europa op gebied van gezichtsverzorging, maar al een eeuwenoude Chinese techniek die zelfs de Grieken en Egyptenaren gebruikten om hun huid strak en rimpelvrij te houden. Het masseren van gezicht en hals met de jade roller bevordert de doorbloeding en gaat huidveroudering en rimpelvorming tegen. Verder geeft het een fijne verkoeling en een rustgevend gevoel. De gezichtsroller heeft twee zijden: een grote roller voor op het gezicht en de hals en een kleine roller voor rond de ogen.

Dit effect zou je krijgen door één of twee keer per dag zo'n 5 tot 10 minuten met de roller over je gezicht te gaan, nadat je je favoriete crème hebt aangebracht.: zorgt voor een gladde, zachte en natuurlijk glanzende huid. Vermindert hoofdpijn, stress, vermoeidheid, rimpels en wallen. Het verbetert de bloed circulatie en zorgt voor een gezonde teint. Ondersteunt de lymfedrainage en afvoer van afvalstoffen. Verbetert de elasticiteit van de huid. Verfijnt grove poriën door de verkoelende werking.

TIP!: Voor een optimale werking is het belangrijk om de tool op de juiste manier te gebruiken. Online vind je talloze tutorials en tips. De belangrijkste regel is ongetwijfeld dat je in een opgaande beweging moet rollen, van onder naar boven. Doe je dit na het aanbrengen van je crème of serum, dan bevordert dit bovendien de opname van het product. Een dagelijkse sessie van 20 minuten zou al na twee weken duidelijke resultaten opleveren. Dat lijkt misschien lang, maar rollen kan gewoon voor je tv. Bovendien heb je met deze tool geen last van vervelende geluiden of lege batterijen, handig! Je hebt er trouwens al eentje vanaf 10 Euro.

Tja, dat is nogal wat hé... Het effect van de Jade Roller is echter niet bewezen, maar dermatologen laten weten dat het altijd goed is om de bloedsomloop van je huid te stimuleren. Dus rollen maar! 

Hier een tutorial: https://www.youtube.com/watch?v=tSlF8zPzha4

 

Masseer de huid rondom je ogen:

Wie geen tijd heeft kan snel even de ogen masseren: Met een kloppende beweging ga je met je middelvingers onder de ogen door, van de binnenooghoek naar de buitenkant. Dit stimuleert het lymfesysteem zodat vocht en toxines worden afgevoerd. Voor de bovenkant van het oog druk je met de toppen van je ringvingers stevig onder je wenkbrauw, ook weer van binnen naar buiten toe. Herhaal dit drie keer.

 

Smeren voor het te laat is!:

Iedere avond oogcrème smeren voor je gaat slapen helpt om de huid soepel en gehydrateerd te houden. Een goed gehydrateerde huid ziet er vanzelf beter uit, ook onder je ogen. Je krijgt een gezondere teint, waardoor donkere kringen vanzelf minder opvallen. Bovendien kan je fijne lijntjes makkelijker voorkomen als het vochtgehalte in je huid in balans blijft. Gebruik een oogcrème die zwellingen helpt verminderen en je ogen strakker maken: Week twee wattenschijfjes in een crème, gel of tonic, ga achterover liggen en doe je ogen dicht. Leg dan de wattenschijfjes op je ogen. Laat de crème, gel of tonic ongeveer 10 minuten inwerken. Haal dan de wattenschijfjes weg en reinig je gezicht.

Enkele Oogcrèmes die ik je kan aanraden:

√ LR ALOE VERA Vera BIO multi intensive oogcrème:

Een intensieve verzorging voor de gevoelige huid rond de ogen, hydrateert, verzorgt en verfijnt de huid, laat de huid rond de ogen er frisser en strakker uitzien, vermindert donkere kringen en zwellingen, met bio-olijven-extract en Haloxyl, 50 % Aloë Vera. Haloxyl reduceert donkere kringen en wallen en laat de huid er frisser en strakker uitzien. De combinatie van bio-olijven-extract en peptiden is aangevuld met kalmerend melisse- en gerstextract. Aloë Vera: De anti-oxidanten en vitamine E aanwezig in Aloë Vera zijn effectief bij het verminderen van wallen rond de ogen en houden ook rimpels en fijne lijntjes op afstand. Het toepassen van Aloë Vera gel op het gebied onder je ogen zal de bloedsomloop verbeteren en het spoelen van de vloeistof rond de ogen, waardoor de zwelling vermindert. (15 ml - 23,99)

√ LR ALOE VERA BIO Concentrate Gel:

Is een verzorging voor de huid. Door het hoge gehalte Aloe Vera 90% is de gel een hulp voor de huid gedurende het jaar. De gel werkt verkoelend en bevordert de elasticiteit van de huid. Ook herstelt het de huid wat beschadigd is of geïrriteerd zijn. De Aloe Vera concentrate gel wordt dan ook als eerste hulp product voor de huid gebruikt. Ideaal voor gelaatsverzorging, oogomtrek (excellente rehydratatie) in combinatie met een verzorgingscrème. Voorkomt en/of vermindert rimpels. Dit universele huidverzorgingsproduct is een concentraat uit de aloë-verabladgel in zijn vrijwel oorspronkelijke consistentie en vorm. (100 ml - 16,79€)

√ BIOAQUA CARE Advanced Night Repair Oogcrème:

Deze zijdezachte crème zorgt voor een meer jeugdige, levendige ogen en geeft een comfortabel en fris gevoel aan het hele gebied rond de ogen. De crème helpt zichtbaar tegen veroudering: fijne lijntjes, rimpels, wallen, donkere kringen, droogheid en een oneffen huidskleur. Het werkt echt! Is te vergelijken met de Advanced Night Repair van Estée Lauder, maar dan een stuk goedkoper! (zie Make-Up) (20 ml - 18,50  )

√ LIERAC Dioptipoche Oogcrème:

Is een gladmakende gel tegen wallen. De gel viseert de huidverslapping en wallen veroorzaakt door vocht en vet. De gel bevat vochtafdrijvende gember, lipolytisch peptide, herstructurerende kraaihei, blauwneutraliserende peptiden. (15 ml - 24,50€)

√ VICHY AQUALIA THERMAL Oogcrème:

De eerste oogbalsem van Vichy die de vochtcirculatie van de oogcontour weer in balans kan brengen, voor een frisse blik op elk moment. Gerichte werking tegen wallen en gezwollen oogleden ‘s morgens, wanneer de ogen er dikker uitzien, en tegen een vermoeide blik ‘s avonds, wanneer droogtelijntjes worden benadrukt, de zone onder de ogen er hol uitziet en donkere kringen duidelijk zichtbaar zijn. De oogcontour is de zone bij uitstek waar vochttekort of vochtophoping tot uiting komt. (15 ml - 20,96€)

√ ORIGINS' Ginzing Refreshing On the Go Oogcrème:

Om te verfrissen en zwelling te verminderen. Nu verkrijgbaar in een nieuwe, gebruiksvriendelijke applicator waardoor het het perfecte schoonheidsaccessoire wordt om jouw vermoeid uitziende ogen onderweg te verfrissen en te revatilizeren. Deze stimulerende oogcrème hydrateert ogenblikkelijk, licht sporen van vermoeidheid onder de ogen zichtbaar op, en helpt de wallen onder de ogen zichtbaar te ontzwellen met behulp van een massage. De nieuwe verpakking bevat een applicator met een zacht sponsje, speciaal ontworpen voor een gemakkelijke applicatie van je crème zonder veel gedoe. Een mix van planten en natuurlijke oplichtende middelen, helpen de zichtbare tekenen van vermoeidheid te verminderen waardoor deze formule ideaal is voor zij die snelle, glans-stimulerende resultaten wensen. Het hoofdingrediënt Panax Ginseng werkt samen met de hulp van caffeine uit koffiebonen om het donker weg te jagen en de wallen op te lichten. Een echte eye-opener die vermoeide ogen direct weer laat stralen voor onderweg, met een sponspunt voor snelle en gemakkelijke bijwerkingen gedurende de dag. (10 ml - 23,47€)

GEBRUIK: Breng een oogcrème preventief aan bij een droge huid, dit tweemaal per dag( ‘s morgens en ‘s avonds ) na de reiniging en verzorging.De crème zachtjes onder de ogen inkloppen met de wijsvinger rond de ogen, niet insmeren. Alleen dan kan de crème de huid volledig binnendringen. Aanvullende tip: Gebruik een oogcrème als oogmasker door de crème extra dik aan te brengen en 20 minuten te laten inwerken.

♡♡♡

WAARSCHUWING!!!:

Ken je nog de fameuze Preparation-H crème? Deze crème helpt de bloedvaten samentrekken, waardoor je minder last hebt van een opgezwollen huid. En wat zeiden ze vroeger: Smeer een beetje Preparation-H rondom je ogen...

Veel supermodellen gebruikten deze remedie jarenlang bij vermoeide ogen, donkere kringen en wallen. Het was vroeger zelfs bijne een een ritueel bij de visagisten. Voor sommigen werkt het inderdaad, maar dit slechts op korte termijn. De nieuwe formule van het product is trouwens aangepast. Het sleutelingrediënt 'LYCD=Live Yeast Cell Derivative' is eruit gehaald en dat was net hetgeen juist werkte tegen de zwelling. De crème bevat wel nog Phenylephrine, haaienleverolie en hydrocortison. Bij het overwegen van het gebruik van preparaat H onder de ogen, als behandeling van wallen en donkere kringen, kan je toch maar beter je dermatoloog of huisdokter om raad vragen. Deze crème moet echt met voorzorg genomen worden! Het is geen oplossing voor dagelijks gebruik en zou eigenlijk slechts zeldzame gevallen mogen gebruikt worden.

Als je deze crème voor de eerste keer gebruikt, zijn er bepaalde stappen die je moet respecteren:

Maak het gebied rondom de ogen goed schoon voordat je de crème aanbrengt. Breng slechts een kleine hoeveelheid crème aan onder de ogen. Verwijder voorzichtig, al deppend, het te veel aan crème weg. Leg dan een koud kompres of wattenschijfje op je ogen om de zwelling te verminderen. Zorg er surtout voor dat de crème niet in je ogen terecht komt. Moest dit toch gebeuren: onmiddellijk je arts verwittigen, want dit kan leiden tot ernstige irritatie die medische aandacht vereist.
De huid onder de ogen is heel dun en gevoelig, dus het aan het gebruik van de Preparation H crème zijn dus echt risico's verbonden! Het is dus echt niet aan te raden om deze crème onder de ogen of op andere delen van het gezicht te gebruiken.

Gebruik make-up om frisser te lijken:

De eenvoudigste en goedkoopste optie om donkere kringen minder op te laten vallen blijft toch echt camouflage; vooral cosmeticaproducten met reflecterende deeltjes kunnen wonderen doen. Denk aan de Touche Eclat van Yves Saint Laurent. Maar let er wel op dat je milde camouflageproducten gebruikt. Make-up producten die irriterend zijn zullen het probleem alleen maar verergeren. Met make-up kan je gezwollen oogleden minder opvallend maken. Breng als eerst mascara aan, dit helpt om de ogen te ‘openen’ en groter te laten lijken. De mascara komt alleen op de bovenste wimpers, de onderste wimpers blijven naturel.

TIP!: Trek een dun lijntje op het onderste ooglid met een lichtroze of beige oogpotlood.

Daarnaast kun je dingen doen om de kringen onder je ogen minder te laten opvallen. CAMOUFLAGE! En natuurlijk een goede verzorging van de huid rond de ogen zodat deze soepel en gehydrateerd blijft. Het camoufleren van donkere kringen is goed mogelijk maar je hebt er wel de juiste producten voor nodig en wat oefening.

Oranje of groene camouflage?

Je hebt camouflagestiften en gekleurde cremes. Camouflagestiften zijn goed dekkend maar moeten van een goede crème-achtige kwaliteit zijn die goed uitsmeert. Poeder onder de ogen geeft snel een te korrelig effect. Een oranje of perzikachtige kleur werkt goed als camouflage omdat de kringen onder de ogen meestal paars/blauw achtig zijn. Voor een lichte huid gebruik je perzikkleurige concealer. Is je huid donkerder dan kun je een donkerder of feller oranje gebruiken. Zijn je kringen roodachtig, dan werkt een groene camouflagekleur vaak beter. Breng over je concealer een laagje foudation aan. Daarna kun je onder je ogen nog een highlighter aanbrengen.

Tip!: Voeg een beetje gele oogschaduw aan je camouflagecrème of foundation toe, dit corrigeert de donkere blauwige kleur.

In het filmpje kan je goed zien hoe het werkt: https://www.youtube.com/watch?v=so3Y-q1IuYw

Rimpelvuller

Het aanbrengen van een rimpelvuller is op dit moment heel erg populair. Niet alleen bij de dames, maar ook steeds meer bij de heren. In feite wordt er hierbij niets aan de wallen zelf gedaan, maar wordt de omgeving van de wallen ‘opgevuld’ zodat de wallen zelf minder opvallen. De lijnen van je gezicht worden vloeiender. Dit is beslist geen permanente oplossing! Afhankelijk van de kwaliteit van de rimpelvuller kan dit een oplossing zijn voor de duur van 8 a 9 maanden. Rimpelvuller is niet dé oplossing voor alle gevallen: De rimpelvuller werkt het beste bij de wallen onder de ogen als gevolg van ouderdom.

 

Cafeïne? Ja!

Voor je gretig naar een kop koffie grijpt: fausse bonne idee,... het gaat hier over het ingrediënt in verzorgingsproducten. Cafeïne in voedingsmiddelen kan dan nefast zijn voor onze huid, wanneer je het extern aanbrengt op de huid heeft het wél heel veel voordelen. Zo helpt het onderhuidse ophoping van vocht te voorkomen en stimuleert het de bloedsomloop, met als resultaat minder zwelling en een gezondere éclat. Bovendien helpt het ingrediënt ook bij verjonging van de huid en verkleint het de kans op fijne lijntjes en kraaienpootjes. Denk eens aan een coup d'éclat of een oogroller met cafeïne... Gemakkelijk on the go, om in je handtas mee te nemen.

♡♡♡

LET OP!:

Zijn je oogleden eerder gezwollen door een allergische reactie? Wees voorzichtig! Smeer of leg dan niet zomaar iets op je oogleden en consulteer in dit geval je huisdokter of dermatoloog.

 


√ Oplossingen op lange termijn:

♡♡♡

√ Zorg dat je genoeg slaap krijgt. Als je de hele dag gezwollen ogen hebt, dan kan het zijn dat je gewoon niet voldoende slaap krijgt of dat de kwaliteit van je slaap niet goed genoeg is. Gezwollen ogen zijn een veelvoorkomend symptoom van slaaptekort. Probeer elke nacht 7 tot 8 uur te slapen. Het is niet ongebruikelijk om gezwollen ogen te hebben bij het wakker worden. Een mogelijke verklaring hiervoor is wellicht dat wanneer je meerdere uren in een horizontale positie ligt en dan opstaat, het vocht dat zich onder je ogen bevond plotseling door de zwaartekracht omlaag zakt. Om dit te verminderen kun je gaan slapen met een extra kussen onder je hoofd zodat het vocht niet zo sterk omlaag zakt wanneer je opstaat. Dus slaap met je hoofd in een hogere positie. Als je op je buik slaapt, probeer dan in plaats daarvan op je rug te gaan slapen. Mensen die op hun buik slapen hebben doorgaans de meest gezwollen ogen, omdat vocht zich gemakkelijk kan ophopen rondom de ogen wanneer je in deze houding slaapt. Als je op je zij slaapt, dan kan het zijn dat je ene oog meer opzwelt dan de andere. Probeer regelmatig op je andere zij te gaan liggen of ga in plaats daarvan op je rug slapen.

√ Wees voorzichtig tijdens je skincare routine! De huid rondom je ogen is kwetsbaar, kan uitrekken en beschadigd raken door een ruwe behandeling en blootstelling aan chemische stoffen. Wees dus voorzichtig om te voorkomen dat de huid rondom je ogen slap wordt en zich met vocht vult. Gebruik geen agressieve zeep en chemische stoffen om je gezicht te wassen. Gebruik in plaats daarvan een lichte, milde reiniger met bijvoorbeeld Aloë Vera (gekend als de wonderplant door zijn krachtige en helende eigenschappen). Veeg of wrijf geen make-up van je ogen met een handdoek. Gebruik eerder een make-up Remover zodat je de make-up gemakkelijker kunt verwijderen. Er zijn nu ook super handige elektrische gezichtsreinigers beschikbaar op de markt, zoals de Zeitgard (zie aparte post in mijn blog). Dep je gezicht na het reinigen voorzichtig droog met een zachte handdoek. Gebruik een vochtinbrengende oogcrème, gel of tonic op je oogleden en rondom je ogen. Breng geen crème aan direct onder de ogen maar net boven je kaakbeen. Te veel crème op de tere huid onderaan de ogen kan voor zwellingen zorgen.

√ Gezwollen ogen worden vaak veroorzaakt door allergieën!  Allergieën veroorzaken ontstekingen in het gezichten  en kunnen ervoor zorgen dat er zich daar vocht ophoopt. Ook een verstopte neus en/of ontstoken bijholten kunnen de oorzaak zijn van donkere kringen onder de ogen. Je ziet mogelijk een groot verschil als je je seizoensgebonden allergieën behandelt met een goed anti-allergiemedicijn. Zorg ervoor dat je huis vrij van stof, dierenharen en andere allergenen is. Vervang de filters van je verwarmingssysteem en was je beddengoed regelmatig.

√ Eet gezond! Ongezonde voeding die te veel zout bevat, is vaak een belangrijke oorzaak van gezwollen ogen. Het zout zorgt er namelijk voor dat je vocht vasthoudt in je gezicht. Als je bijna elke avond gaat slapen met een grote hoeveelheid zout in je lichaam, dan kan dit er zelfs voor zorgen dat de huid rondom je ogen uitrekt en na verloop van tijd gaat hangen omdat er zich daar vocht ophoopt. Gebruik minder zout bij het koken. Vermijd zoute etenswaren zoals chips, zoute nootjes, zoute krakelingen, soep in blik, bouillon, gefrituurd voedsel en andere voedingsmiddelen met een hoog natriumgehalte. Eet bananen en rozijnen als snack. Beiden zorgen ervoor dat je minder vocht vasthoudt.
Eet groene groenten zoals: kool en drink Cranberrysap. Dit zijn natuurlijke vochtafdrijvers die je van een deel van het overtollige vocht afhelpen.

√ Geen Alcohol, cafeïne dranjes en niet roken! Ga geen cafeïne drinken om van het vocht af te komen. Dit kan je slaap namelijk verstoren en ervoor zorgen dat je ogen weer opzwellen. Drink ook niet te veel of minder alcohol. Door alcohol houd je namelijk vocht vast in je gezicht en raakt je lichaam uitgedroogd. Dehydratatie leidt tot zwelling en donkere kringen, simple as that. En stop met ROKEN! Het is misschien wel makkelijker gezegd dan gedaan, maar we weten allemaal wat de gevolgen kunnen zijn van roken. Wist je ook dat roken zorgt voor problemen met je bloedvaten waardoor die vlugger zichtbaar zullen worden aan de oppervlakte van je huid? Aangezien de huid onder je ogen dunner is, gaan je bloedvaten daar dus nog vlugger zichtbaar zijn dan op andere plekken.

√ Verminder stress. Een hoog niveau aan cortisol, het stresshormoon, leidt tot fysieke klachten zoals opgezwollen ogen. Probeer yoga, ademhalingsoefeningen, of meditatie. Ze helpen stress verminderen en zijn goed voor een betere bloeddoorstroming.

√ De donkere verkleuring onder de ogen kan ook veroorzaakt worden door pigmentafzetting. Dit zie je juist weer vaker voor bij mensen met een wat donkere huid.  Ook dit is weer genetisch bepaald. Deze vorm van pigmentatie is heel gevoelig voor zonlicht en goede bescherming tegen de zon is dan ook essentieel. Een minder vaak voorkomende oorzaak voor verkleuring onder de ogen is de aanwezigheid van hemosiderine.  Het hemoglobine dat uit bloedvaatjes gelekt is oxideert onder invloed van licht tot hemosiderine pigment en dit zal uiteindelijk door de huid heen gaan schemeren. Als laatste kunnen donkere kringen ook nog veroorzaakt worden door de botstructuur. De schaduw die ontstaat bij iemand met “holle ogen” kan iemand een zeer vermoeide uitstraling geven.

√ Bescherm jezelf tegen de zon! De zon mag dan wel heel erg welkom zijn, die gele bol aan de hemel is ook heel erg schadelijk voor onze huid, en zeker voor de gevoelige huid onder onze ogen. Daarom is het aangeraden om altijd wat zonnemelk met een factor 30 of 50 aan te brengen op je gezicht en op de huid onder je ogen. Een gewone dagcrème is eigenlijk niet voldoende. Je kunt beter ook een goede SPF (Sun Protection Factor) van tenminste 15 toevoegen aan je gezichtsverzorging. En als de zon de kop opsteekt, is het ook maar een kleine moeite om een leuke zonnebril op te zetten.

 Oefening tegen wallen. Er zijn ook oefeningen die de spieren onder de ogen trainen. Dat helpt in ieder geval om de huid onder de ogen een beetje stevig en strak te houden en het bevordert de doorbloeding wat altijd goed is voor je huid.

 https://www.youtube.com/user/faceyogamethod/featured

√ Hier nog enkele factoren die vaak gezwollen ogen veroorzaken: overmatig huilen, overmatige fysieke stress, genetica, dermatitis, hormonale veranderingen in het lichaam, sinusitis, een kater, slechte voeding, slaapgebrek, zwangerschap, ijzertekort, ziekte van Pfeiffer (gezwollen ogen kunnen een vroeg symptoom van infectie zijn), Medicijnen (zwellingen of het vasthouden van vocht kunnen bijwerkingen zijn), en andere ernstigere medische aandoeningen...


√ Professionele behandelingen:

♡♡♡

De Fractora Eye Lift is de nieuwste technologie die radiofrequentie gebruikt. Fractora stimuleert uw huid tot een natuurlijk genezingsproces, wat resulteert in een steviger, jonger uitziende huid. De behandeling duurt slechts een paar minuten en verstevigt de huid onder uw ogen. Het resultaat is grandioos voor mensen met een dunne huid. Een enkele behandeling is effectief voor maximaal twee jaar. Resultaten met de ooglift van Fractora: uw huid onder en boven uw ogen zal er steviger uitzien zonder rimpels en met een mooie egale huidskleur. Fractora is vooral effectief bij de behandeling van huid die van nature dun is of wanneer eye-lift chirurgie niet praktisch uitvoerbaar is omdat er niet genoeg huid rond de ogen aanwezig is. Fractora is niet effectief wanneer er te veel vetafzetting aanwezig is in de wallen onder de ogen, of wanneer de ooglidspier erg los zit. Resultaten van behandelingen kunnen verschillen van persoon tot persoon.

 

Naarmate we ouder worden verandert onze schedel. De oogkas wordt groter en de jukbeenderen worden kleiner. Hierdoor is er minder kussenvorming rond de ogen. We verliezen ook vet in het gezicht als we ouder worden. Dit vet geeft volume en ondersteuning in het gezicht. Verlies ervan kan wallen prominenter maken. Soms vormen wallen zich door volumeverlies in de vetkussentjes van de wangen. Als dit het geval is, kan het behandelen van de bovenwang met een filler vaak goede ondersteuning bieden aan het gebied onder de ogen en het uiterlijk van de wal verminderen. Als je goed wangvolume hebt en alleen een diepe wal hebt kan de traangoot goed behandeld worden met een filler. Met een of enkele injecties wordt het gebied 'gelift' en de diepte van de lijnen verminderd. 

Een redelijk nieuwe behandeling is het opvullen van de huid onder de ogen door middel van injecties, zodat de bloedvaatjes minder doorschemeren. Bij sommige mensen kan dit verbetering geven, maar het resultaat is moeilijk te voorspellen en bovendien tijdelijk. Is er sprake van een donkere verkleuring onder de ogen ten gevolge van pigmentafzetting of hemosiderine dan kan laser behandeling het aanzien verbeteren. Toch werkt dit niet altijd even goed; gezien de locatie zijn niet alle lasers inzetbaar en kunnen er geen al te hoge instellingen gebruikt worden. Ook is het risico op complicaties en bijverschijnselen aanzienlijk.  Bij mensen met een allergie of een verstopping van neus en/of bijholten is het natuurlijk zaak dit probleem eerst aan te pakken.

In het beginstadium zijn donkere kringen onder ogen nog te camoufleren met make up, of zeer goed te behandelen met fillers. De huid onder de ogen wordt meestal weer helemaal egaal en het valt niet op dat je een behandeling hebt ondergaan. Je hebt dan ook geen concealer of andere camouflage nodig. 

Als de donkere kringen iets dieper zijn, is een fillerbehandeling op basis van hyaluronzuur meestal de beste optie. Er is namelijk sprake van volumetekort. Dit geeft een heel mooi resultaat zonder dat je omgeving direct ziet dat je een behandeling hebt ondergaan. 

Bij hele diepe en donkere/zwarte kringen onder ogen is niet altijd verbetering mogelijk met fillers alleen. Het is nog wel te verminderen met fillers, maar een compleet resultaat is moeilijker te behalen. 

Kleine/beginnende wallen kunnen we mooi wegwerken met hyaluronzuur fillers.  Je krijgt weer een egale huid onder de ogen en hoeft geen camouflage meer te gebruiken. De behandeling verandert je uiterlijk subtiel. Ook diepe wallen onder de ogen kunnen mooi weggewerkt worden met hyaluronzuur fillers. In sommige gevallen is het nodig om zowel het volume onder de ogen als op de jukbeenderen op te vullen. 

Tegenwoordig zijn permanente fillers verboden. Dit betekent dat, als je niet blij bent met het resultaat van een behandeling, je dat altijd gemakkelijk weer kunt corrigeren. Dat kan door middel van wat bij te werken. Maar het zou ook kunnen betekenen dat het beter is om de filler deels of volledig op te lossen en daarna de behandeling (gedeeltelijk) opnieuw te doen.

Het voordeel van fillers: 

√ Werken gezichtsverjongend: geven extra volume en stevigheid aan de huid
√ Je kunt er bepaalde gezichtskenmerken heel mooi mee accentueren
√ Het natuurlijke karakter en de vorm van het gezicht blijven behouden
√ Behandeling is eenvoudig en snel
√ Direct zichtbare en langdurige resultaten (houden 12 - 15 maanden aan)
√ Zeer veilig: fillers op basis van hyaluronzuur; een lichaamseigenstof die het lichaam zelf weer afbreekt
√ Minimale bijwerkingen en geen nadelige lange termijn effecten
√ Nagenoeg pijnloos vanwege behandeling met dunne naald en canules
√ Omkeerbaar: mocht je dat om een of andere reden willen dan kan de filler direct volledig opgelost worden

Vetwallen onder de ogen kunnen wel wat verminderd worden met fillers maar bij vetwallen zijn fillers niet van doen. Een onder ooglidcorrectie is dan een beter alternatief. 

 

Heb je last van slappe huid onder je ogen? Dan kun je met een Plexr behandeling de huid weer verstrakken. Dit is een onderooglidcorrectie zonder operatie. Plexr kan dan de perfecte oplossing bieden. Plexr soft surgery is een recent ontwikkelde revolutionaire techniek op het gebied van huidverbetering. Het biedt de voordelen van een chirurgische ingreep, maar zonder dat je onder het mes hoeft. Hierdoor zijn hersteltijden, ongemak en complicaties veel kleiner. Plexr geeft uitstekende resultaten en is bijzonder geschikt voor de behandeling van gevoelige gebieden, zoals de oogleden, vanwege de niet-ingrijpende aard van de behandeling.

Plexr is een plasma techniek waarmee je de huid kunt inkrimpen. Door kleine plasmastroompjes (bliksemschichtjes) die je ziet als een klein flitsje, verdampt de bovenste laag dode huidcellen, en krimpt de huid eromheen in. Wanneer meerdere van deze puntjes in een specifiek patroon op de huid wordt aangebracht, geeft dit een complete verstrakking en verjonging van de huid. Als de huid hersteld is, voelt die gelift en stevig aan. Na de behandeling activeert het lichaam de aanmaak van collageen en elastine. Dit is een indirect effect, maar daardoor verbetert de huid nog meer in de volgende maanden. Het resultaat is een natuurlijk ogende verjonging van het behandelde gebied. Een huidverstrakkend effect wat jarenlang aanhoudt. Dus een ooglift zonder te snijden: Ooglift zonder te snijden. Dit betekent dat er geen littekens en geen blauwe plekken zijn na de ingreep.

 Voordelen:

Geen hechtingen. Korter herstel dan een operatieve ooglift. (Na ongeveer 1 week is de huid hersteld, dit is gemiddeld twee weken sneller dan bij een operatie.) Het resultaat is altijd natuurlijk en er is geen kans dat er teveel huid wordt verwijderd, zoals bij een operatie. Het is goedkoper: een Plexr ooglidcorrectie kost aanzienlijk minder dan een goede operatieve ingreep. Het is veiliger: de kans op een complicatie is vrijwel nul. Dit komt doordat met plexr alleen de oppervlakkige huidlaag behandeld wordt.

Plexr heeft vele toepassingsmogelijkheden. Lifting van onder andere oogleden en wenkbrauwen wordt veel gedaan. Evenals het behandelen van rimpels en een verslapte huid. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden.

De belangrijkste op een rijtje:

√ Het gebied onder de ogen is heel lastig te opereren. Met plexr is dit echter een perfect te behandelen gebied. Overtollige huid is na ongeveer een week als nieuw: Stevig en elastisch.

√ face lifting: ooglidcorrectie (ooglidlifting), wenkbrauwlifting en mondhoeklifting

√ huidverstrakking / overtollige huidverwijdering bij o.a. nek/hals, kaaklijn, kin, oogleden, wallen, kraaienpootjes, rokerlijntjes/rimpels bovenlip

√ pigmentvlekken verwijderen en andere huidoneffenheden, zoals ouderdomsvlekken, zwangerschapsvlekken, acne, fijne rimpeltjes verwijderen (frons, bovenlip rimpeltjes, kraaienpootjes)

√ behandelen van huidaandoeningen, zoals eczeem, moedervlekken en fibroompjes verwijderen
littekenvermindering

Plastische Chirurgie. Deze oplossing is in de meeste gevallen permanent. In ieder geval voor hele lange tijd tot wel 20 jaar. Maar dit is afhankelijk van de soort ingreep. Over het algemeen wordt hierbij een klein buisje in de wallen aangebracht om het overtollige vet af te voeren. Dit wordt meestal gedaan in combinatie met een ingreep om je huid onder je ogen (weer) strak te trekken, waardoor de huid er voor zorgt dat er geen nieuwe wallen gaan ontstaan. Eventueel overgebleven huid kan dan worden verwijdert.

♡♡♡

Conclusie:

Als je niets doet, wordt het alleen maar erger!

Zichtbaar vocht en/of vet onder de ogen ontstaat niet van vandaag op morgen. Het is bij de meeste mensen dus niet zo dat ze ‘s avonds met volledig strakke, effen onderoogleden in bed stappen, en de volgende ochtend wakker worden met dikke, enorm opgezwollen oogleden. Er vormt zich zeer langzaam een steeds duidelijker zichtbaar “kussentje” van vocht en/of vet onder uw ogen. Als u helemaal niets doet tegen dergelijke gezwollen onderoogleden, dan kunnen er op den duur dikke wallen ontstaan.