Wat zijn PARABENEN?

november 28, 2018 NewNew

♡♡♡

Degene die regelmatig verzorgende producten kopen hebben vast wel eens gelezen “zonder parabenen”. Maar wat zijn nu die parabenen en waarom wordt er expliciet vermeldt dat die er niet inzitten. Daarna kun je jezelf meteen de vraag stellen, en wat als ze er wel inzitten? Onder andere deze vragen willen we in dit artikel beantwoord krijgen. Laten we eerst eens kijken wat nu eigenlijk die parabenen zijn.

Betekenis van parabenen
Parabenen is een verzamelnaam voor een groep chemische stoffen die allen als basisstructuur parahydroxybenzoëzuur hebben. Het is een stof die gebruikt wordt als conserveermiddel. Conserveermiddel voegen we met name toe als we de houdbaarheid van een product willen vergroten. Je komt de stof niet alleen tegen in cosmetica of huidverzorgingsproducten maar ook in geneesmiddelen, levensmiddelen en schoonmaakmiddelen. De werking van parabenen is het remmen van de groei van bacteriën en schimmels.

Hoe herken je parabenen?
Als je wilt weten of er parabenen in het product zitten zul je de ingrediënten moeten bekijken. Deze vind je altijd op de verpakking omdat het verplicht is bij wet. Ook op webshops zijn bedrijven verplicht om de inhoud te tonen of deze ter beschikking te stellen als daar na wordt gevraagd. Parabenen hebben verplicht een E-nummer. De E-nummers van de toegelaten stoffen uit de groep parabenen zijn E214 tot en met E219. Het kan ook zijn dat er geen E nummer staat maar de daadwerkelijke naam van het parabeen. In dat geval zul je het aan de naam moeten herkennen die inzich parabeen heeft. Voorbeelden daarvan zijn, butyl- of propylparabeen, methyl- en ethylparabeen.

De risico’s van parabenen
De veiligheid en de risico’s van parabenen is een onderwerp waar de meningen sterk over zijn verdeeld en dat de gemoederen van sommige mensen sterk bezighoudt. De Europese Unie, die de lijst met E-nummers opstelt, is op basis van onderzoek door de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) van mening dat parabenen veilig zijn. Toch toonde het onderzoek van Philippa Darbre dat in 2004 is gepubliceerd in de Journal of Applied Toxicology, dat parabenen in hoge concentraties konden worden gevonden in tumoren in borstweefsel. Omdat parabenen daarnaast een zwak oestrogeenachtige werking hebben en oestrogeen een rol speelt bij het ontstaan en de groei van borstkanker, werd gesuggereerd dat parabenen borstkanker zouden kunnen veroorzaken.

Is er bewijs?
Hoewel het overtuigende bewijs voor de risico’s van parabenen is echter nog niet geleverd, maar toch kiezen steeds meer mensen voor het gebruik van producten die parabeenvrij zijn. De Aloe vera producten van LR Health & Beauty zijn ook parabeenvrij.

Zijn de zorgen terecht?
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO maakt zich zorgen over het gebruik van stoffen, die ook wel hormoon verstorende stoffen of Endocrine Disrupting Chemicals (EDC’s) worden genoemd. Kwetsbare groepen zoals met name zwangere vrouwen en kinderen worden door de WHO beschouwd gewaarschuwd voor het schadelijk effect van deze stoffen. In Nederland zijn er nog geen wettelijke stappen genomen tegen het gebruik van parabenen in producten. Het ministerie van VWS en het RIVM zien geen aanleiding om in te grijpen omdat er overtuigend bewijs is.

Toch maar vrij van parabenen
Er zijn gelukkig steeds meer alternatieven die minder schadelijke ingrediënten bevatten voor de gezondheid. Ook voor baby’s en kinderen, de kwetsbare groepen wil je geen risico nemen. Ouders letten dus steeds beter op de producten voor hun kind zoals tandpasta’s, babyshampoo en zonnebrandcrèmes. Babybilletjes mogen tegenwoordig niet meer ingesmeerd worden met een product dat butyl- of propylparabeen bevat, mede omdat het onbekend is welke risico’s zijn verbonden aan het gebruik van parabenen? De babyproducten uit onze lijn zijn ook parabenenvrij.

Waarom de keuze voor parabeenvrije producten?
Sommige mensen ontwikkelen een allergie voor parabenen en krijgen last van eczeem zoals roodheid, bultjes, zwelling, schilfering en jeuk. Je ziet dit verschijnsel dan vaak optreden in het gezicht of hals, op de armen, oksels en handen. In het geval van een allergie is het logisch dat je kiest voor producten die vrij zijn van parabenen. Andere mensen kiezen voor deze producten uit voorzorg omdat voorkomen nog altijd beter is dan genezen. Het is dus helemaal niet aangetoond dat parabenen schadelijk zijn maar in sommige onderzoeken komen ze wel verdacht voor. De marketing van parabenen vrije producten draagt bij aan het gevoel van de consument en versterkt het de onrust voor gebruik van producten met deze stoffen.

Waar vind je parabenen?
Hoewel parabenen vooral synthetisch zijn samengesteld zijn we erachter gekomen dat deze stoffen ook voorkomen in producten die consumeren. Bekende voorbeeld hiervan zijn honing, maar ook komkommer, olijven, wortels, passievruchten, mango, aardbeien en perziken. Alternatieve conserveringsmiddelen zijn nog steeds moeilijk te vinden. Er zijn wel alternatieven maar die zijn lang niet zo goed. Een natuurlijk conserveermiddel is vaak wat moeilijker te stabiliseren of je hebt een hoger volume van het product nodig. Zo kun je een hele hoge dosering van vitamine E gebruiken om bijvoorbeeld een crème te stabiliseren, maar dan kan een product gaan schiften. Een teveel aan Vitamine E is trouwens ook niet gezond te noemen voor je lichaam. Je zou je dan ook kunnen afvragen wat schadelijker is: een geschifte crème of een goede crème waar parabenen aan toegevoegd zijn.

Conclusie over parabenen
Zoals het vaak bij gevoelige onderwerpen gaat zijn er dus voor- en tegenstanders. Ieder heeft hierin zijn eigen onderbouwing als het gaat om wel of niet gevaarlijk. Het blijft een feit dat onderzoek nog niet concreet heeft aangetoond dat Parabenen gevaarlijk zijn. Toch zijn de verdachte omstandigheden en de resultaten uit het onderzoek van Darbre niet geruststellend. We kunnen gewoonweg niet aantonen en hebben ook niet veel alternatieven. Gelukkig zijn er veel innovatieve bedrijven die steeds betere cosmetica en huidverzorgingsproducten maken ook zonder parabenen. LR Health & Beauty is een bedrijf dat hier ook aandacht aan besteed. De gehele Aloe vera huidverzorgingslijn is daarom ook parabeen vrij. Ook voor de mannenhuid is de Aloe Vera huidverzorging parabeen vrij.