Wat is Q10 eigenlijk?

december 13, 2017 NewNew

♡♡♡

Tijdens reclameblokken, in advertenties of andere reclame uitingen. Als het om crèmes gaat horen we vaak over de positieve effecten van Q10. Maar wat is Q10 eigenlijk voor een stof.

Q10 scheikundige benaming
Q10 heeft haar naam te danken aan de scheikunde. Als we in de boeken gaan kijken komen er verschillende namen naar boven. Eigenlijk staat het voor de 10 stukken die in de molecuul hetzelfde zijn. De Q staat voor Quinone, wat een scheikundige beschrijving is voor een ring atomen.

Q10 is een antioxidant
Q10 biedt als antioxidant bescherming tegen vrije radicalen. Iedere vrije radicaal is een atoom dat zich nog kan binden. Het is eigenlijk een “bijproduct” van de normale stofwisseling. Vrije radicalen staan bekend dat ze ziektes kunnen veroorzaken. Een antioxidant heeft het effect dat ze een vrije radicaal kan neutraliseren. Daarna vormen ze geen gevaar meer voor de gezondheid. Q10 is ook een lichaamseigen stof dat betekend dat ons lichaam ook zelf deze stof aanmaakt. Dit gebeurt in de lever. Naarmate we ouder worden neemt de productie van Q10 door het lichaam meestal langzaam af.

De positieve eigenschappen
Er zijn verschillende positieve eigenschappen van dit Co-enzym. Zo heeft het een gunstig effect op de weerstand en de bloeddruk. Ook verlaagd de co-enzym het ouderdomseffect waardoor het een belangrijke stof is in cosmetica producten. In anti-rimpel crèmes, gezichts- en lichaamsverzorgingsproducten wordt Q10 veelvuldig toegewezen en geprezen om zijn gunstige effect. Echte bewijsvoering daarvoor is soms moeilijk te vinden.

Hoe werkt het dan eigenlijk?
In ons lichaam richten ‘vrije radicalen’ schade aan. De vrije radicalen die links en rechts verbindingen aangaan, onder meer met het DNA in een cel. Door de verbinding raakt de cel beschadigd, zodat de en functioneert niet meer of gaat dood. Resultaat, huidveroudering. Het gevaar van vrije radicalen schuilt overal: invloed van zonlicht, luchtvervuiling, maar ook gewoon door het inademen van zuurstof. Antioxidanten maken zoals gezegd de vrije radicalen onschadelijk. Het idee is dus: hoe meer antioxidanten, hoe minder vrije radicalen, hoe minder schade aan cellen. Vitamine A en E werken net als Q10 ook als antioxidant. Deze benadering is dus puur theoretisch. Omdat de werking van het menselijk lichaam erg ingewikkeld is, is er geen eenduidig hard bewijs dat mensen gezonder worden n het langdurig innemen van antioxidanten.

Q10 in voeding
Q10 wordt ook steeds meer gebruikt in voedingsmiddelen. Hoewel de toegeschreven positieve effecten nog niet uitgebreid wetenschappelijk zijn onderzocht, zijn er wel aanwijzingen maar geen grootschalig bewijs. De positieve effecten in voeding zijn verlaging van de bloeddruk, de bloedsuikerspiegel en een positieve invloed op een negatief cholesterolniveau. Ook bevordert het gezond tandvlees.